Polecane posty

kizak    1810
2 godziny temu, Ursusc385 napisał:

Gdzie masz taką tania folie, u mnie taniej jak 520 nie wyrwie a tak to po 540. Siatka do bel po 770zl gdzie w tamtym roku kupowałem po 550zl. Folia pryzmowa 10m - 28zl na mb, gdzie w tamtym roku po 22zl. Pasza jak wspomniales. Oleje części cały czas w górę

Gold tur    Suwałki ,obok arimr ,folia 750 ,płaciłem niedawno po 450 zł .

komizmo    2617
Napisano (edytowany)

Zasiew kukurydzy, 180 za hektar, dziesięć więcej niż w zeszłym roku @Marcin133

Edytowano przez komizmo

robert1226    1187
48 minut temu, kizak napisał:

Gold tur    Suwałki ,obok arimr ,folia 750 ,płaciłem niedawno po 450 zł .

Co to za folia nadaje się do czegoś?

Wiadomość z agroFakt.pl

kizak    1810
3 minuty temu, robert1226 napisał:

Co to za folia nadaje się do czegoś?

normalna biała ,jakaś chyba niemiecka ,jeszcze nie używałem . Silopack maxi

Xawier    211
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Z tego co wiem to już doszli kto robił ten bunt i tak jak piszesz pozaklasowe się szykuje 

Jeśli jest się pewnym swojego mleka to przy pierwszym podejrzanie wysokim wyniku z mleczarni bierzemy dodatkową próbkę i do niezależnego laboratorium najlpeiej tego z którego korzysta nasz PIW

Krowiarka    269
Napisano (edytowany)

Sierpc poniżej średniej krajowej 😡, ale stabilnie 😅 2,12 netto przy tł. 4,05 i bi. 3,54 najwyższy przedział litrowy. Dobrze, że zeszły rok byl dobry i mam z czego dokladać...

Edytowano przez Krowiarka

Zibifarmer    136
2 godziny temu, komizmo napisał:

Zasiew kukurydzy, 180 za hektar, dziesięć więcej niż w zeszłym roku @Marcin133

U mnie 200

Bercik92    2010
5 godzin temu, sisu napisał:

Ratuje mnie to ze nie mam kredytu. Jak tak dalej bedzie to bedzie trzeba zakonczyc dojenie. Najgorsze jest to ze lubie swoją prace

Zawsze możesz się zatrudnić w ciemnoszyjach lub pokaniewie🤭

• Like 1
  • Haha 2

Zibifarmer    136
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Krowiarka napisał:

Sierpc poniżej średniej krajowej 😡, ale stabilnie 😅 2,12 netto przy tł. 4,05 i bi. 3,54 najwyższy przedział litrowy. Dobrze, że zeszły rok byl dobry i mam z czego dokladać...

Hmm i tak zauważalnie lepiej niż Ryki, które też na serach stoją. 

Edytowano przez Zibifarmer

gregor1284    11285
4 godziny temu, UlizanyZetor7745 napisał:

Już chyba po strajku bo post usunięty :D Znając życie było by tak ze Ci co byli na strajku to mleko pozaklasowe i cena w dół ;)

Śmiałem się do mojej ze wkoncu może prawdziwe somatyki i bakterie by im przysłali 

3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Jakiej firmy folia ?

Z tego co wiem to już doszli kto robił ten bunt i tak jak piszesz pozaklasowe się szykuje 

Wydaje mi się że wiem kto mógł to nakręcać 

gregor1284 napisał:

4 godziny temu, UlizanyZetor7745 napisał:

Już chyba po strajku bo post usunięty :D Znając życie było by tak ze Ci co byli na strajku to mleko pozaklasowe i cena w dół ;)

Śmiałem się do mojej ze wkoncu może prawdziwe somatyki i bakterie by im przysłali 

3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Jakiej firmy folia ?

Wydaje mi się że wiem kto mógł to nakręcać 

Na ulatowych bylo głośno o tym strajku, jedna osoba na messenger pisala do każdego i pytała czy sie nie oddaje do Chorzel.

KPZ "Zetor Team"- Wiceprezes

Marcin133    811

Krzychu folia  balensil Grupa Barbier. Mialem w tamtym roku była ok w tym stówkę zrobiłem jest ok a przy samozaladowczej lipy nie może być. Żałuję że nie wziąłem z 5 na próbę tytana najmocniejsza niby może kiedyś. Komizmo 10zl drożej to pikuś. U nas za 170 się jeździło a przy dużym areale można by negocjować 

dantur96    199

Polmlek szykuje się na obniżkę znów. Dziś kierowca mówił a ostatnio dobre ma informacje sprawdzają się niestety 😃

Zibifarmer    136
Napisano (edytowany)
4 minuty temu, dantur96 napisał:

Polmlek szykuje się na obniżkę znów. Dziś kierowca mówił a ostatnio dobre ma informacje sprawdzają się niestety 😃

Śmiech. Mleczarnię biją się między sobą o niższa cenę zamiast trochę powspółpracować w tym kierunku. I tak mamy niższe ceny niż zachodnie. Nie ma potrzeby dalszych obniżek... Markety ceny i tak niższej na produkty nie zrobią. 

• Like 1

Krowiarka    269
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

No bez jaj że przy 2,12 ty dokładasz. 

Ogólnie do gospodarstwa wiosna kosztuje, bo pole, usługi, dużo wycieleń, leczenia, inseminacji przy dużym stadzie trochę tego jest. Pasza droga, opryski nie wspomnę o zakupionych nawozach i zbożu paszowym akurat w czasie po najwyższych cenach 😉 mam też kredyty, gdzie oprocentowananie  razy dwa wychodzi. No może nie dokładam, ale za tyle pracy to jest to gówniane wynagrodzenie.

• Like 3
  • Thanks 1

robert1226    1187

Teraz sie z tobą zgodzę a zwłaszcza z tą  ostatnią tezą,  a koszty to mają wszyscy czy duże czy mniejsze gospodarstwo proporcjonalnie %towo .

Mi też wyszło 2,12 tylko że przy 17tys .

gregor1284    11285
1 godzinę temu, UlizanyZetor7745 napisał:

nie

Ty gdzie oddajesz mleko?

Zibifarmer    136
Napisano (edytowany)
16 minut temu, Krowiarka napisał:

Ogólnie do gospodarstwa wiosna kosztuje, bo pole, usługi, dużo wycieleń, leczenia, inseminacji przy dużym stadzie trochę tego jest. Pasza droga, opryski nie wspomnę o zakupionych nawozach i zbożu paszowym akurat w czasie po najwyższych cenach 😉 mam też kredyty, gdzie oprocentowananie  razy dwa wychodzi. No może nie dokładam, ale za tyle pracy to jest to gówniane wynagrodzenie.

Też ostatnio wydałem w miesiąc dwie wypłaty. Wszystko drogo, coś tam musiałem dokończyć co zacząłem, zakup pasz, paliwo. Dokupienie nawozów, materiał siewny. Wynagrodzenie dla pomocnika i kasy nie ma.

• Like 2

gregor1284 napisał:

1 godzinę temu, UlizanyZetor7745 napisał:

nie

Ty gdzie oddajesz mleko?

Do Chorzel

KPZ "Zetor Team"- Wiceprezes

czareczek85    388
3 godziny temu, Krowiarka napisał:

co mają powiedzieć Ci wszyscy co mają 1,5zł?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez wiki868
      Witam.  Posiadam łąki z których zbieram 2 pokosy rocznie.  Końcem mają początkiem czerwca zbieramy siano I   końcem sierpnia  zebraliśmy potraw.  Zbieramy potraw wcześniej nie we wrześniu z racji  szybszego i lepszego wysuszenia.   Mamy  koniec września. Łąki tak pięknie odbiły ze mamy 20-25cm  trawę na nich.  Myślałem o skoszeniu tej trawy I zwiezieniu na pryzmę i zrobienia z tej zielonki   kompostownika-obornika jak zwał tak zwał. Będzie tego z 30ha.   Co Wy ns to?  Jest to opłacalne?   Mam możliwość polewania tego  gnojowka.  Czy będzie to miało wartosc dla gruntów ornych? Czy to ma sens?  Warte zachodu.  Wyczyszcze sobie łąki pod  przyszly sezon sianokosow. 
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj