Polecane posty

slawek74    10889
Bercik92 napisał:

To trzeba kupic zboże i samemu robić z niego pasze 🤪

robisz tak?

znam takich co zmieniają odmianę pszenżyta na taką co ma mieć wyższe białko z tym że o nawożeniy azotem zapomnieli i jakieś to zboże jasno zielone i nie buja... czy tam białko będzie 🤔

robert1226    1188

Już od kilku lat dokupuje zborza I pasze samemu robię i wiem co krowy jedzą, moje krowy nie jedzą jakichś zmiotków z magazynu i różnych zapychaczy .

• Like 2

Luki99    261
8 minut temu, Qwazi napisał:

To jest słabiutko. Ketoza subkliniczna w drodze🤔

I własna śruta oraz czerwcowa trawa🤔

W tym roku skosze w połowie maja to pewnie parametry będą lepsze. 😉 

Wiadomość z agroFakt.pl

kizak    1810
28 minut temu, slawek74 napisał:

robisz tak?

znam takich co zmieniają odmianę pszenżyta na taką co ma mieć wyższe białko z tym że o nawożeniy azotem zapomnieli i jakieś to zboże jasno zielone i nie buja... czy tam białko będzie 🤔

sKŁADNIKIEM BIŁKA JEST  AZOT ,KOMBINUJ 😁😐;)

• Haha 1

Tigon    1249
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Zibifarmer napisał:

Skąd Ty się urwałeś? Krowy nie samym zbożem żyją, poza zbożem nie tanieje praktycznie nic. Już nie wspominając o tym, że firmy paszowe trzymaj ceny jakby nic nie staniało. 

1.5 to ojciec miał w 2000roku. 

Ty chyba krowy to na zdjęciu tylko widziałeś. 

Mam niecałe 10 szt ale powoli będzie się kończyć ta przygoda, firmy paszowe trzymają cena bo muszą upłynnić towar kupiony po drogich cenach ale i tam cena spadnie. Mi tylko chodzi że przy cenie innych produktów zbóż, rzepaku na tak niskim poziomie 1,50 za litr mleka i tak będzie dobrą ceną, a wcale nie tam dawno parę lat temu średnia cena u nas była 1.10-1,30.

Edytowano przez Tigon

Qwazi    5019
5 minut temu, Luki99 napisał:

Przeczytałem z somatyką, bakteriami nie mam problemu jedynie mocznik 90 to chyba trochę przy niski, ale to chyba nie przeszkadza. 

Taki mocznik to nie jest dobrze. Masz "głodne" krowy. Za mało białka.  Wszystko się zgadza. Somatyka i bakterie to niejako oddzielna rzecz. Zwróć uwagę na zawartość tłuszczu i białka oraz stosunek bialko-tłuszcz

• Thanks 1

Qwazi    5019
Napisano (edytowany)
31 minut temu, Tigon napisał:

Mam niecałe 10 szt ale powoli będzie się kończyć ta przygoda, firmy paszowe trzymają cena bo muszą upłynnić towar kupiony bo drogich cenach ale i tam cena spadnie. Mi tylko chodzi że przy cenie innych produktów zbóż, rzepaku na tak niskim poziomie 1,50 za litr mleka i tak będzie dobrą ceną, a wcale nie tam dawno parę lat temu średnia cena u nas była 1.10-1,30.

1,50zł, kiedy 1 ha qq na kiszonkę w sezonie 2022, czyli skarmiany obecnie, kosztował 5,6 tys (dla porównania w sezonie 2021 to było 2,9 tys). Wybacz, ale Ty chyba nie liczysz, tylko tak sobie piszesz, żeby pisać 

Kwoty, które podałem wyszły u mnie. U każdego będą zapewne inne, ale różnica nie będzie kolosalna raczej

Edytowano przez Qwazi
  • Like 6

Morela15    6
13 minut temu, Zenonim napisał:

Za maj -18 netto. 

A za kwiecień ?

Zenonim    218
Napisano (edytowany)

Marzec kwiecień cena była bez zmian. 

Edytowano przez Zenonim

arosaw100    43

Ktoś potwierdzi że bestmilk obniżył o 25 gr od maja 

Tigon    1249
29 minut temu, Qwazi napisał:

1,50zł, kiedy 1 ha qq na kiszonkę w sezonie 2022, czyli skarmiany obecnie, kosztował 5,6 tys (dla porównania w sezonie 2021 to było 2,9 tys). Wybacz, ale Ty chyba nie liczysz, tylko tak sobie piszesz, żeby pisać 

Kwoty, które podałem wyszły u mnie. U każdego będą zapewne inne, ale różnica nie będzie kolosalna raczej

Ale nikt nie będzie patrzył czy dokładasz czy nie, ile Cię kosztował 1ha kiszonki z qq w 2022 a ile w 2021, tylko patrzy się na obecną sytuacje rynką a ta jest coraz mniej ciekawa i jedna gałąź ciągnie drugą. 

• Like 1
  • Haha 1

Pablos_1970    80
17 godzin temu, grzesiu napisał:

Kupi? Co masz na myśli? 

Kolega to chyba z tej firmy "sęp" która żeruje na problemach innych. 

Jak  nie  jarzysz  co znaczy  słowo  kupi    to  nie  wiem jak  to  logiczniej  wytłumaczyć  .  

Qwazi    5019
4 minuty temu, Tigon napisał:

Ale nikt nie będzie patrzył czy dokładasz czy nie, ile Cię kosztował 1ha kiszonki z qq w 2022 a ile w 2021, tylko patrzy się na obecną sytuacje rynką a ta jest coraz mniej ciekawa i jedna gałąź ciągnie drugą. 

To ja wiem...ale nie pisz, że 1,50 będzie dobrą ceną

• Like 3

vodz    291

Akurat kolega tigon ma rację, wyjebane mają po całości na nasze koszta, nie opłaca się to zlikwiduj, nie możesz zlikwidowac to doj dalej i czekaj na kolejną hosse może dozyjesz i się w koncu oddlozysz.

pedro2    6095
48 minut temu, Tigon napisał:

Mam niecałe 10 szt ale powoli będzie się kończyć ta przygoda, firmy paszowe trzymają cena bo muszą upłynnić towar kupiony po drogich cenach ale i tam cena spadnie. Mi tylko chodzi że przy cenie innych produktów zbóż, rzepaku na tak niskim poziomie 1,50 za litr mleka i tak będzie dobrą ceną, a wcale nie tam dawno parę lat temu średnia cena u nas była 1.10-1,30.

Takich jak wyżej 👆 nasza władza lubi. 

Jeszcze dopisz, że trzeba się cieszyć, że w ogóle od nas kupują. 

To nawet pijaczek parobek ma do siebie więcej szacunku, bo jak mu się nie opłaca to nie przyjdzie za grosze do roboty. A temu dobrze będzie jak po kosztach będzie robił 🤦 

To tak samo jak rok temu na zebraniu w krochmalni prezes do nas mówi, żeby nie przesadzać bo przecież przychody nam mocno wzrosły. 🤯

• Like 10

..

komizmo    2617

Przyjado, wypompujo, czego chcieć wincyj chłopy??

• Like 2

Qwazi    5019
Napisano (edytowany)
15 minut temu, pedro2 napisał:

Takich jak wyżej 👆 nasza władza lubi. 

Jeszcze dopisz, że trzeba się cieszyć, że w ogóle od nas kupują. 

To nawet pijaczek parobek ma do siebie więcej szacunku, bo jak mu się nie opłaca to nie przyjdzie za grosze do roboty. A temu dobrze będzie jak po kosztach będzie robił 🤦 

To tak samo jak rok temu na zebraniu w krochmalni prezes do nas mówi, żeby nie przesadzać bo przecież przychody nam mocno wzrosły. 🤯

I to jest przykład jak manipulować chłopem. Gość powiedział prawdę, bo przychody faktycznie wzrosły. Nie dopowiedział tylko, że jeszcze bardziej wzrosły koszty, co się przelożyło na spadek dochodów.

I znając realia zebrań rejonowych spółdzielni mleczarskich, obecni słuchali i nikt go nie poprawił. Nawet taki, który był obecny i się połapał w tej manipulacji. 

Jak sobie w ubiegłym roku, w taki sposób pogadałem z prezesem, to się zebranie skończyło 

Pedro masz zaległego lajka, bo mi się chwilowo skończyły 😉

Edytowano przez Qwazi
  • Like 1

Rolniik122    72
1 godzinę temu, Luki99 napisał:

Przeczytałem z somatyką, bakteriami nie mam problemu jedynie mocznik 90 to chyba trochę przy niski, ale to chyba nie przeszkadza. 

Na samych otrębach to ty mocznika nie wywiniesz dużego. Nie nie przeszkadza prawie w niczym, tylko krowy nie chcą sie zacielać, ale to chyba dla Ciebie błachostka

• Like 1

wojak1986    1625

Tutaj to wszyscy o szanowaniu samego siebie a podstawowe pytanie kto na co może sobie pozwolić. Na etacie strajki i rewolucje ludzie między sobą a później jak zobaczą przełożonego to sraczka i na baczność. Ktoś nie zna życia, część ma wywalone a część zagryzie innych za kostkę na podjeździe...

michal_19    126
2 godziny temu, Luki99 napisał:

W tym roku skosze w połowie maja to pewnie parametry będą lepsze. 😉 

Sądząc po twoich wypowiedziach to nie będziesz miał czego kosić w połowie maja... Z oszczędnym albo brakiem nawożenia 

Qwazi    5019
18 minut temu, wojak1986 napisał:

Tutaj to wszyscy o szanowaniu samego siebie a podstawowe pytanie kto na co może sobie pozwolić. Na etacie strajki i rewolucje ludzie między sobą a później jak zobaczą przełożonego to sraczka i na baczność. Ktoś nie zna życia, część ma wywalone a część zagryzie innych za kostkę na podjeździe...

Pozwolić sobie może każdy, tylko pytanie, czy ma jaja, żeby to zrobić. Przeżyłem sporo i powiem tak: ten przełożony bardziej będzie szanował tego, kto się odezwie niż takiego lizuska. Tylko nigdy się do tego nie przyzna. Zatem jeśli coś człowieka uwiera, to należy o tym mówić, co nie oznacza robić głupie dymy, które sprawią, że będzie się postrzeganym jako wariat

• Like 3

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez wiki868
      Witam.  Posiadam łąki z których zbieram 2 pokosy rocznie.  Końcem mają początkiem czerwca zbieramy siano I   końcem sierpnia  zebraliśmy potraw.  Zbieramy potraw wcześniej nie we wrześniu z racji  szybszego i lepszego wysuszenia.   Mamy  koniec września. Łąki tak pięknie odbiły ze mamy 20-25cm  trawę na nich.  Myślałem o skoszeniu tej trawy I zwiezieniu na pryzmę i zrobienia z tej zielonki   kompostownika-obornika jak zwał tak zwał. Będzie tego z 30ha.   Co Wy ns to?  Jest to opłacalne?   Mam możliwość polewania tego  gnojowka.  Czy będzie to miało wartosc dla gruntów ornych? Czy to ma sens?  Warte zachodu.  Wyczyszcze sobie łąki pod  przyszly sezon sianokosow. 
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj