Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Z tego co piszesz to taki sam skład paczki😀 Tyle że u mnie odbiór około 13-14 to zawsze ktoś idzie włączyć mycie i zabierze. U Ciebie jest jakaś rozpiska co za ile?

Opublikowano
11 godzin temu, robert1226 napisał:

Co nie tak widzisz w tych parametrach normalne , ale jak ktoś idzie na ilość to ma tłuszcz 3z groszami a białko dużo poniżej 3 .

W tym sęk ze na tym forum użytkownicy mają wydajność 10-12 k a parametry tl 4.6 bi 3.7 i krowa co roku się cieli 😛

• Like 4
Opublikowano
9 godzin temu, vodz napisał:

W tym sęk ze na tym forum użytkownicy mają wydajność 10-12 k a parametry tl 4.6 bi 3.7 i krowa co roku się cieli 😛

Pff, tylko raz? Musisz trochę popracować nad rozrodem przyjacielu

Opublikowano
13 godzin temu, Qwazi napisał:

Koło tł 4,0; bi 3,34; przedział 0-15 tys. 1,61zł brutto RR

Przy 10000 tys. w Mlekpolu byłoby pod 4 tys zł w kieszeni ,ja pitu ,🙆‍♀️ ,

• Like 1
Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Byla rozpiska teraz co za ile, to pierwszy raz bo nigdy nie bylo

No u mnie już że 3 lata nie było i co roku o tym gadamy na zebraniu rejonowym. Widać ile to daje....

Opublikowano
Przed chwilą, radekz200 napisał:

no a wy jeszcze narzekacie 😂

Ja tam wiele nie chcę tylko zeszłorocznych cen ,i  zapasu zeszłorocznej paszy .  No dobra ,cena niech będzie tegoroczna ,tylko żebym na pasze tyle nie wydawał ,mogłoby samo urosnąć  Bel leży połowa ,a zobaczymy co z qq .  No ale jak widzę co wy tu piszecie ,to u mnie lajcik 

Opublikowano
1 godzinę temu, RusiL napisał:

No u mnie już że 3 lata nie było i co roku o tym gadamy na zebraniu rejonowym. Widać ile to daje....

U mnie oddział Mrągowo zawsze dają 

Opublikowano

W tamtym roku wystarczało od biedy 5 ha kukurydzy, w tym roku 4 na pniu trzeba dokupić bo moja tragiczna, a ta do zakupu niewiele lepsza. 30k na kukurydzę, sieczkarnię i folię, dramat, a podwyżek żeby się to jakoś spinało nie widać...

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
9 minut temu, niesamowity90 napisał:

W tamtym roku wystarczało od biedy 5 ha kukurydzy, w tym roku 4 na pniu trzeba dokupić bo moja tragiczna, a ta do zakupu niewiele lepsza. 30k na kukurydzę, sieczkarnię i folię, dramat, a podwyżek żeby się to jakoś spinało nie widać...

Jaki sens kupować kukurydzę ? Wydasz jedynie pieniądze , lepiej przestawić dawkę dodać słomy zwiększyć białko i to samo wyjdzie , nawet zmniejszenie pogłowia wyjdzie Ci lepiej niż dokupowanie kukurydzy i generowanie kosztów. Nim to zrobisz wpierw przelicz co bardziej Ci się będzie kalkulować , bo uważam że sam sobie tym nakręcisz koszta i zmniejszysz opłacalność i będziesz "murzynem". Jeśli zmniejszysz pogłowie nawet o 15-20% to jesteś to w stanie w ciągu roku na swoich jalowkach odbudować a rok wytrzymać można, ograniczając pasze. Ekonomia panowie ekonomia a nie bezmyślne kupowanie bo potrzeba .... pamiętam rok gdy brakowało sianokiszonki , 4 miesiące jechałem na samej słomie zwiększając białko dodając wodę itd. Mleko było na podobnym poziomie nie generując kosztów.... 

Opublikowano
2 godziny temu, kizak napisał:

Przy 10000 tys. w Mlekpolu byłoby pod 4 tys zł w kieszeni ,ja pitu ,🙆‍♀️ ,

1 godzinę temu, kizak napisał:

Ja tam wiele nie chcę tylko zeszłorocznych cen ,i  zapasu zeszłorocznej paszy .  No dobra ,cena niech będzie tegoroczna ,tylko żebym na pasze tyle nie wydawał ,mogłoby samo urosnąć  Bel leży połowa ,a zobaczymy co z qq .  No ale jak widzę co wy tu piszecie ,to u mnie lajcik 

Widzisz Kaziu, różnica między nami polega na tym, że Ty masz cenę, a ja mam paszę. W ostatecznym rozrachunku pewnie wyjdziemy podobnie. Nie można mieć wszystkiego

8 minut temu, Akardin napisał:

4 miesiące jechałem na samej słomie zwiększając białko dodając wodę itd. Mleko było na podobnym poziomie nie generując kosztów.... 

Perpetuum mobile🤔 nie je, tylko pije , a doi i żyje🤔. Mam krowy o niskich wymaganiach paszowych i taki numer nie przejdzie. Przez te 4 miesiące rozwali się, tym sposobem wszystko. I wydajność i zdrowotność i rozród. Krowa to przeżuwacz. Na samej treściwej i słomie, to wbrew fizjologii tego zwierzęcia. Chyba, że rozmawiamy o mamce, to jestem w stanie się zgodzić. Po to Pan Bóg stworzył krowę, żeby żarła trawę🤷

• Like 1
Opublikowano

Jak zmniejszę obsadę zwierząt to na samym progu ilościowym jestem 12k w plecy w roku, z małego stada już nie bardzo jest co redukować. Tak jak kolega wyżej słoma i białko też kosztują. Zastępowanie z kolei też nie tanimi wysłodkami u mnie sprawdza się średnio, na kukurydzy jakoś bardziej zdrowe stado jest.

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Po to Pan Bóg stworzył krowę, żeby żarła trawę🤷

a żre kukurydzę 😜 

Chociaż ja się staram iść w trawy bardziej. Na tym najlepiej się wszystko chowa.  

• Like 1
Opublikowano

O widzisz. U mnie w uprawach jest tak 2,5 ha kukurydzy i 15ha łąk koszonych oraz 3 ha wypasanych z dokarmianiem. Stado łącznie trzydzieści parę sztuk🤷. Wydajność w granicach 6 tys. Stan zdrowotnosci i rozrodu znasz. W portfelu się zgadza pomimo spadku cen. Nic nie zamierzam dokupować, jak narazie, a patrząc przez pryzmat tego, że do zbioru została qq i ziemniak, raczej moje zamierzenia nie ulegną zmianie...

Opublikowano
25 minut temu, Qwazi napisał:

Widzisz Kaziu, różnica między nami polega na tym, że Ty masz cenę, a ja mam paszę. W ostatecznym rozrachunku pewnie wyjdziemy podobnie. Nie można mieć wszystkiego

Perpetuum mobile🤔 nie je, tylko pije , a doi i żyje🤔. Mam krowy o niskich wymaganiach paszowych i taki numer nie przejdzie. Przez te 4 miesiące rozwali się, tym sposobem wszystko. I wydajność i zdrowotność i rozród. Krowa to przeżuwacz. Na samej treściwej i słomie, to wbrew fizjologii tego zwierzęcia. Chyba, że rozmawiamy o mamce, to jestem w stanie się zgodzić. Po to Pan Bóg stworzył krowę, żeby żarła trawę🤷

Czym ma się krowa rozwalić ? Tworząc dobry tmr zbudowany na sianokiszonce i słomie , zapewniając odpowiedni poziom energetyczny i białkowy + odpowiednią wilgotność wodą, można to przekalkulować , tak samo jak zakup kukurydzy na pniu + koszta stworzenia pryzmy itd. Taniej wyjdzie podanie gniecionego ziarna z kukurydzy , mniejsza ilość a nawet więcej dostarczonych składników. Wielu zapomina że kukurydza jest uważana często za zapychacz bo oprócz energii "nabija" żwacz . Ale to już każdy według  swojego uznania. 

Dodatkowo już teraz ceny "ustabilizowały" się lecz należy brać pod uwagę że mogą nadal spać. Sam chciałbym wzrostu cen lecz nie jest to pewne. 

Opublikowano
6 minut temu, Akardin napisał:

tmr zbudowany na sianokiszonce i słomie

Najpierw pisałeś o samej słomie, wodzie i białku 👇

50 minut temu, Akardin napisał:

4 miesiące jechałem na samej słomie zwiększając białko dodając wodę

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Najpierw pisałeś o samej słomie, wodzie i białku 👇

Też tak robiłem . Wielu jest co tak robiło.... ale patrzę że niektórzy będą pompować litry na siłę nie patrząc na koszta :)

Opublikowano

Przy ogólnym spadku opłacalności widzę wszędzie pojawiają się fałszywi prorocy i nowe teorie tworzą. Azot był po 5 tys to były cudowne bakterię co wiązały azot z powietrza tutaj krowy na słomie pompują mleko. W tym zwariowanym świecie sprawdza się jedno gleby nie oszukasz a później brzucha...

• Like 5
  • Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, Akardin napisał:

Jaki sens kupować kukurydzę ? Wydasz jedynie pieniądze , lepiej przestawić dawkę dodać słomy zwiększyć białko i to samo wyjdzie , nawet zmniejszenie pogłowia wyjdzie Ci lepiej niż dokupowanie kukurydzy i generowanie kosztów. Nim to zrobisz wpierw przelicz co bardziej Ci się będzie kalkulować , bo uważam że sam sobie tym nakręcisz koszta i zmniejszysz opłacalność i będziesz "murzynem". Jeśli zmniejszysz pogłowie nawet o 15-20% to jesteś to w stanie w ciągu roku na swoich jalowkach odbudować a rok wytrzymać można, ograniczając pasze. Ekonomia panowie ekonomia a nie bezmyślne kupowanie bo potrzeba .... pamiętam rok gdy brakowało sianokiszonki , 4 miesiące jechałem na samej słomie zwiększając białko dodając wodę itd. Mleko było na podobnym poziomie nie generując kosztów.... 

A białko to za darmo masz nie? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v