Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

25tys od 25szt to żaden wyczyn nie mósi być tyle w każdym miesiącu 😛 wystarczy że będzie 16 odbiorów i ktowy po 31.5litra doją 😁ja na vat

Może i ja te 25000 będe wkrótce miał 🤔

Opublikowano

Piątnica trzyma cenę bo opiera sprzedaż na galanterii, inni poszli w export i sprzedaż HORECA. Mlekpol nie podniesie cen we Wrzesniu, prognozy są spadkowe i nie ma co się łudzić niestety. Jest nadwyżka mleka w Europie i wygląda na to, że Niemcy, Holandia, Francja chcą wyeliminować polskich producentów mleka. Polskie mleczarnie nie są w stanie mieć konkurencyjnych cen i dobrze płacić dostawcom mleka! Zarządy muszą działać na szczeblu Unijnym i Rządowym! Oczywiscie można czekać na cud, ale realia są jakie są. Wątpię, że Piątnica będzie przyjmować nowych z otwartymi ramionami, walka o dostawcę się kończy, mleko przerzutowe lepiej kupić :) i najlepiej dla mleczarni na chwilę obecną aby dostawca sam odszedł-nikt płakać nie będzie:)

Proponuję zmobilizować Zarządy do działania i ich wynagrodzenie uzależnić od ceny mleka w skupie, może wtedy myśleli by o naszym interesie. Zresztą z układów mają więcej niż z pensji!!!!!  CZAS OTWORZYĆ  OCZY, KOMUNA SIĘ SKOŃCZYŁA A NAS DYMAJĄ JAK ZAWSZE!!!!

• Like 3
Opublikowano
33 minuty temu, ARNOLD1 napisał:

Piątnica trzyma cenę bo opiera sprzedaż na galanterii, inni poszli w export i sprzedaż HORECA. Mlekpol nie podniesie cen we Wrzesniu, prognozy są spadkowe i nie ma co się łudzić niestety. Jest nadwyżka mleka w Europie i wygląda na to, że Niemcy, Holandia, Francja chcą wyeliminować polskich producentów mleka. Polskie mleczarnie nie są w stanie mieć konkurencyjnych cen i dobrze płacić dostawcom mleka! Zarządy muszą działać na szczeblu Unijnym i Rządowym! Oczywiscie można czekać na cud, ale realia są jakie są. Wątpię, że Piątnica będzie przyjmować nowych z otwartymi ramionami, walka o dostawcę się kończy, mleko przerzutowe lepiej kupić :) i najlepiej dla mleczarni na chwilę obecną aby dostawca sam odszedł-nikt płakać nie będzie:)

Proponuję zmobilizować Zarządy do działania i ich wynagrodzenie uzależnić od ceny mleka w skupie, może wtedy myśleli by o naszym interesie. Zresztą z układów mają więcej niż z pensji!!!!!  CZAS OTWORZYĆ  OCZY, KOMUNA SIĘ SKOŃCZYŁA A NAS DYMAJĄ JAK ZAWSZE!!!!

W jaki sposób chcą nas Niemcy i Francja wyeliminować u nich ta sama sytuacja co i nas tylko trochę lepsze zarządzanie na szczeblu gospodarstwa . A sytuacja identyczna jak mowie . W tej chwili Piątnica ma najwyższą cenę w Europie gdzieś widziałem zestawienie 

Opublikowano

@ARNOLD1 skomentowałes mój profil zamiast tu dać wpis. To nie oni obniżyli ceny produktów tylko to giełda wymusiła to w kazdym kraju . Ser np to produkt notowany i zarazem wachliwy cenowo

Opublikowano
1 minutę temu, alfa napisał:

@ARNOLD1 skomentowałes mój profil zamiast tu dać wpis. To nie oni obniżyli ceny produktów tylko to giełda wymusiła to w kazdym kraju . Ser np to produkt notowany i zarazem wachliwy cenowo

Nie ogarniam jeszcze tego portalu i pewnie tego rynku. Dlatego napisałem, że nie rozumiem.  Zgadzam się, że ser jest wachliwy cenowo. Wyznacza on też speniężenie litra mleka. Pytanie brzmi co będzie się działo jeżeli giełda nadal będzie wymuszać obniżkę? Kto przetrwa przy aktualnych kosztach ? Patrząc  z tej perspektywy to giełda che wykończyć producentów mleka, tak aby zredukować nadwyżkę. Giełda to kto???

Opublikowano
38 minut temu, ARNOLD1 napisał:

Nie ogarniam jeszcze tego portalu i pewnie tego rynku. Dlatego napisałem, że nie rozumiem.  Zgadzam się, że ser jest wachliwy cenowo. Wyznacza on też speniężenie litra mleka. Pytanie brzmi co będzie się działo jeżeli giełda nadal będzie wymuszać obniżkę? Kto przetrwa przy aktualnych kosztach ? Patrząc  z tej perspektywy to giełda che wykończyć producentów mleka, tak aby zredukować nadwyżkę. Giełda to kto???

Giełda to spekulanci którzy próbują zbić fortuny. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, krzychu121 napisał:

Giełda to spekulanci którzy próbują zbić fortuny. 

Dziwne czasy... Na złodzieji mówi się spekulanci... Złodziej to złodziej😏

• Like 1
Opublikowano

Globalna wioska i mamy efekty. Piątnica ma w pompce co się na świecie dzieje bo ich interesuję tylko nasz rynek.  Dziś się dowiedziałem że ,,lyder'' zaczął zrywać umowy ze spółdzielniami którymi współpracuje. Które produkowały dla lydera gotowe produkty. Powód niby zapchane magazyny. 

Opublikowano

Kuwa ,to żeby choć suszy nie było ,to pies go rypal . A tak cena mleka upada ,a jeszcze pasze na potęgę kupuj ,nawozy wywalileś ,trawa mizerna ,poziom mocznika w niej wysoki bo nie narośnięta ,jeszcze podtrucia krów czekają od niego . Rozmawiałem z facetem o 30 km  ode mnie ,u niego co raz porządny deszcz i suszy nie ma  ,a u mnie ochu... idzie . Chmury deszczowe widzisz ,raz z gory ,raz z boku ,a on pewnie na tym skrzyżowaniu mieszka czy ki grzyb  .

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, aaimk napisał:

latem zawsze były spadki a na Zimę pójdzie do góry

Niby tak ale jak patrzę że ludzie mają po 1.50-80 to już nie opłacalne. 

Porównując do Piątnicy gdzie tutaj póki co dobrze wychodzi (bo cały czas jest dodatek 60)

6 minut temu, kizak napisał:

Kuwa ,to żeby choć suszy nie było ,to pies go rypal . A tak cena mleka upada ,a jeszcze pasze na potęgę kupuj ,nawozy wywalileś ,trawa mizerna ,poziom mocznika w niej wysoki bo nie narośnięta ,jeszcze podtrucia krów czekają od niego . Rozmawiałem z facetem o 30 km  ode mnie ,u niego co raz porządny deszcz i suszy nie ma  ,a u mnie ochu... idzie . Chmury deszczowe widzisz ,raz z gory ,raz z boku ,a on pewnie na tym skrzyżowaniu mieszka czy ki grzyb  .

Zboża mają dużo, cena zboża spada a paszy gotowej kupowanej rośnie 🤣

Edytowane przez lukasz2623
Opublikowano
8 godzin temu, ARNOLD1 napisał:

To tym już się nikt przejmować nie będzie  kto przetrwa kto nie zawsze były kryzysy wywołane przez notowania na giełdzie sera masła proszków tyle że zawsze w hossie było za mleko powiedzmy 1.6 1.7 i zjazd na 1.1 1.2 teraz np taki mlekpol spadał z cena z 3 zł na 2 zł dla rolników to ogromna różnica w gotówce i nawet wyglądowo przeraża bo 1 zł mniej . A tak naprawdę i wtedy i teraz to zjazd o jakieś 35 procent . Tyle że teraz gorzej to widzimy ocznie 

• Like 1
Opublikowano
Zibifarmer napisał:

W mojej okolicy kukurydzę już wjeche puszczają, a często mają po metrze i są po dobrym nawożeniu 

jaka to okolica? u nas różne ale ostatnio jakby wychamowałt noce chłodniejsze się zrobiły...

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

To tym już się nikt przejmować nie będzie  kto przetrwa kto nie zawsze były kryzysy wywołane przez notowania na giełdzie sera masła proszków tyle że zawsze w hossie było za mleko powiedzmy 1.6 1.7 i zjazd na 1.1 1.2 teraz np taki mlekpol spadał z cena z 3 zł na 2 zł dla rolników to ogromna różnica w gotówce i nawet wyglądowo przeraża bo 1 zł mniej . A tak naprawdę i wtedy i teraz to zjazd o jakieś 35 procent . Tyle że teraz gorzej to widzimy ocznie 

To jest spadek o conajnniej 50%!!! Conajmniej!!!. Na zachodzie sytuacja jest o tyle lepsza, że są energetycznie niezależni i mają niskie koszty energii. 

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Tylko pamiętaj że w poprzednich kryzysach ceny produktów były na normalnym poziomie. Aktualnie każdy kosi ile tylko może. Zobacz nawet parę postów wyżej co kolega napisał że niby mlekpol od września w górę. Ceny produktów u niego pewnie 10-20% do góry to musi bajki opowiadać żeby ludzie chcieli brać. Pelnoporcjowki nadal są po ponad 2 tyś a zboże kosztuje tyle co zawsze. Można tak wymieniać bez końca. Nawet sprzedawcy maszyn mieli złote czasy z marżami po 50%. Ostatnio przedstawiciel mówił że nie muszą obniżać ceny pasz bo nie mają dużego spadku zamówień głównie przez piatnice. Mówił że z Piątnicy jak ktoś dzwoni to zamawia od razu ,albo nawet sms wysyła że tyle i tyle go interesuje i nawet o cenę nie zapyta. A reszta to najpierw pyta o cenę, później narzeka że drogo i na koniec jakieś mniejsze ilości zamawia. 

• Like 2
Opublikowano
lukasz2623 napisał:

7 godzin temu, aaimk napisał:

latem zawsze były spadki a na Zimę pójdzie do góry

Niby tak ale jak patrzę że ludzie mają po 1.50-80 to już nie opłacalne. 

Porównując do Piątnicy gdzie tutaj póki co dobrze wychodzi (bo cały czas jest dodatek 60)

6 minut temu, kizak napisał:

Zboża mają dużo, cena zboża spada a paszy gotowej kupowanej rośnie 🤣

Koszt paszy to nie tylko koszt zboża...

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v