Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Jaro70 napisał:

10 minut burzy gradowej z silnym wiatrem i z kukurydzy tylko badyle 

Współczuję.

PGS- 2L tyle dziś napadło.

Edytowane przez adamowicz84
Opublikowano

A na Mazurach powiat Kętrzyn tylko zapowiadają deszcze. Zapowiadają, zapowiadają .... i dalej chujnia. Na bardziej gliniastych glebach kukurydza jeszcze nie wzeszła o trawach nawet nie ma co wspominać.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Padało coś u was? Teraz po południu była chmura na Łomży i poszła w kierunku Kurpi. Niestety i nas tylko trochę pokropiło

Przez ostatnie kilka dni może 1 mm

Opublikowano
26 minut temu, tedek2 napisał:

Kukurydza w belach u was po ile? U mnie z dowozem 320 z tamtego roku może nie będzie zepsuta

Hmm, po 350zł z dowozem mam oferte Wysłodek w belach. W beli 1,1-1,2 tony. Chyba lepszy interes niż kukurydza, bo kukurydza może być dziurawa przez myszy. Na wysłodke tak nie targnie jak na kukurydze.

Opublikowano
1 godzinę temu, adamowicz84 napisał:

👍🐄

Kolego to tylko słoma ,po drugie gosciu ode mnie chciał 1000 zł za hektar trawy z której zrobiłem 5 bel? Dałem mu za to 150 zł po 30 zł od belki i za słome też nie mam zamiaru przepłacać zgodziłem się ale jak 100 bel nie ukręce to i 3k nie dam.

1 godzinę temu, Rolniik122 napisał:

Hmm, po 350zł z dowozem mam oferte Wysłodek w belach. W beli 1,1-1,2 tony. Chyba lepszy interes niż kukurydza, bo kukurydza może być dziurawa przez myszy. Na wysłodke tak nie targnie jak na kukurydze.

głupota ,poczekaj do jesieni i zamów sobie tira chyba że teraz brakuje ci paszy to nie masz wyboru.

Opublikowano
2 godziny temu, Rolniik122 napisał:

Ja dzwoniłem do tych co brałem na jesieni to nie mają wcale wyslodek

Opublikowano
Bercik92 napisał:

greg1985 napisał:

U mnie niedaleko Łomży wczoraj zaczęło trochę kropić i chłopaki złapali się za nawozy 🤦. Zamiast poczekać aż dobrze popada to teraz będzie jeszcze lepiej paliło . Coś pryska . W okolicach Rutek i Zambrowa wczoraj ładnie popadało a u nas zero.

Padało coś u was? Teraz po południu była chmura na Łomży i poszła w kierunku Kurpi. Niestety i nas tylko trochę pokropiło

zgadza się , około 14 ładny deszcz przeszedł , okolice Kurpi

Opublikowano
2 godziny temu, Kamil20151 napisał:

Kolego to tylko słoma ,po drugie gosciu ode mnie chciał 1000 zł za hektar trawy z której zrobiłem 5 bel? Dałem mu za to 150 zł po 30 zł od belki i za słome też nie mam zamiaru przepłacać zgodziłem się ale jak 100 bel nie ukręce to i 3k nie dam.

głupota ,poczekaj do jesieni i zamów sobie tira chyba że teraz brakuje ci paszy to nie masz wyboru.

A no właśnie mam opcje nie mam paszy. To ja wiem ze w czasie kampanii to baloty chodziły po 170zł/sztuka a jeszcze taniej w luzie, no ale co zrobić jak wiem na pewno że kiszonki z kukurydzy nie starczy do nowej. Powiesz zasiej wiecej? Daj mi pole to będe siał.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Kamil20151 napisał:

Kolego nie u nas takie ceny , w zeszłym roku płaciłem sąsiadowi 50 zł za balota sianokiszonki i sam miałem zkosic zgarnąć , spreasowac , owinąć, jak bym powiedzal że z taka cenę nie wezmę to już następny by czekał z kosiarka w kolejce.

Edytowane przez adamowicz84
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 15.06.2023 o 07:29, czareczek85 napisał:

Jak tak dalej bedzie to z 80 hektarów które uprawiam da radę utrzymać bez kupowania 120sztuk bydła a nie 200 jak w chwili obecnej. U mnie od 15 maja bez deszczu 

U nas sąsiad ponad 30ha i jakieś 100 krów mlecznych plus jaowizna , aby kuku , lucerna i łąki , zboże kupuje słomę na wymianę z obornik i do tego 2 roboty udojowe.

• Like 1
Opublikowano

Ma rozmach , u mnie sztuk 30+ na 40 ha ale nie wszystko wpieprzą 

Opublikowano

Może wierzyć czy nie ale tak jest , i jeszcze nigdy nie usłyszałem od niego że się nie opłaca , żadnych tablic że dofinansowanie unijne, tak że nie ma obory takiej super tylko na starych budynkach bazuje aby dostawia zadaszenia jak nie z jednej strony  to z drugiej strony , oddaje  do mlekovity już z 5- 6 lat w poprzednim roku dziennie ok 1000l mleka produkcja 

• Like 1
Opublikowano

Hektar hektarowi nie rowny a i mikroklimat też jest ważny. Na okolicy jest bardzo duża różnorodność ,, jakości '' gleby. I np są gospodarstwa które z 25-30 ha utrzymują 50 dojnych plus młodzież i dokupują tylko treściową a są też takie które z 50 ha nie są w stanie wykarmić takiej obsady i to piszę tylko o objętościowkach. 

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v