Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, arosaw100 napisał:

Nie ktuży  się zastanawiaia czy przejść do lowicz bo odawali do  przerzutowców a tam aby było białe I a teraz by trzeba dbać o mleko i oto problem

To się kupuje specjalne urządzenie  🤪

Opublikowano

Chłopa to pałą bić i cichosza a Czarnek z ekipą kupuje posiadłości i do dziennikarza mówi że to nie koniec dotacji. Patologia to w skupie i u pracowników. Jak towaru potrzebują to zawsze jakby towar lepszy się robi...

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, arosaw100 napisał:

Tak też się dzieje w wymagających mleczarniach tylko tam następuje tylko współpraca kierowca a dostawca

Nie znam, żadnej wymagającej mleczarni, bo nie ukrywajmy wymagania są jedne i te same w całej Polsce i tak np. w Mlekpolu to już od dość długiego czasu kierowca nie ma ingerencji w pobór próbek, gdyż karuzela z próbkami jest zaplombowana i podczas pompowania mleka automat sam pobiera próbę. A bajki o kosmicznych wymaganiach niektórych mleczarni rozsiewają sami hodowcy co nie radzą sobie z prowadzeniem hodowli, a do tego w rozpowszechnianiu tej propagandy pomagają tzw. przerzutowcy co biorą co popadnie, i później w sieci krąży legenda o niektórych mleczarniach co mają wymagania z komosu wzięte.

Czasem tak się zastanawiam jak ktoś nie radzi sobie z produkcją mleka na odpowiednim poziomie to ja się pytam po co i w imię czego to robi, bo chodzić do obory aby tylko doić krowy to wg mnie kij z takiego biznesu... a tak dość dosadnie mówiąc to ktoś kto fałszuje mleko w przeróżny dziwny sposób powinien być tak mocno i surowo ukarany, że aż takiemu w pięty pójdzie, ale nie oszukujmy się póki jest przyzwolenie na takie różne akcje to taki proceder będzie trwać...

No i tak jak kolega @DanielFarmer mówi niektórzy to bez potrzeby chlapią tym jęzorem i oby tylko żadnego szumu z tego nie powstało bo będzie bida...

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 6
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, michal_19 napisał:

Jak u was parametry w mlekovicie? U mnie jazda z tłuszczem na 3,65, a realnie zbadane 4,3. Rok spokoju i znowu cyrki...

Jedź do niezależnego laboratorium, niech zrobią analize. Analiza na papier, podbita pieczątka i kłóć się, pare groszy ubywa a w stosunku miesiecznym to pewnie sporo.

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, michal_19 napisał:

Jak u was parametry w mlekovicie? U mnie jazda z tłuszczem na 3,65, a realnie zbadane 4,3. Rok spokoju i znowu cyrki...

Nie ma to powiązania z ceną mleka? Na bydle wyboje wbc przy zmianie cenników się pogarszają a i byki od razu słabsze wg handlarzy. Tylko tu piszą że wystarczy dbać o jakość. Cena rosła, towaru potrzebowali to i mleko było ok ...

Opublikowano
46 minut temu, michal_19 napisał:

Jak u was parametry w mlekovicie? 

Szwagier odstawia do Mlekovity i ciął się z nimi o parametry. W mleczarni inne i u niego bo ma krowy pod oceną inne. Nigdy nic nie wywalczył bo się tłumaczyli w skupie, że federacja bada innymi metodami 😂Teraz chyba coś się uspokoiło ale kiedyś myślał nawet nad zmianą spółdzielni. 

Opublikowano
1 godzinę temu, WitekRolnik napisał:

a tak dość dosadnie mówiąc to ktoś kto fałszuje mleko w przeróżny dziwny sposób powinien być tak mocno i surowo ukarany, że aż takiemu w pięty pójdzie, ale nie oszukujmy się póki jest przyzwolenie na takie różne akcje to taki proceder będzie trwać...

mleka brakuje to i jest na to przyzwolenie...

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolniik122 napisał:
1 godzinę temu, michal_19 napisał:

Jedź do niezależnego laboratorium, niech zrobią analize. Analiza na papier, podbita pieczątka i kłóć się, pare groszy ubywa a w stosunku miesiecznym to pewnie sporo.

Nic to nie da, jak zbada inną próbkę mleka niż pobrała mleczarnia. Spółdzielnie organizują chyba jakieś zebrania, więc to tam dostawcy powinni poruszać ten temat, jeśli kroją ich na parametrach

• Like 1
Opublikowano

"Słoiki" były są i będą dopóki nikt za tą patologię się nie weźmie. Ale jak ktoś wyżej pisał mówienie tutaj o tym, że aby białe przez wąż przeszło kierowcy to proszenie się o aferę pokroju leżaków.

• Like 2
Opublikowano
23 minuty temu, danielhaker napisał:

Nic to nie da, jak zbada inną próbkę mleka niż pobrała mleczarnia. Spółdzielnie organizują chyba jakieś zebrania, więc to tam dostawcy powinni poruszać ten temat, jeśli kroją ich na parametrach

Temat co rok poruszany na zebraniach. Gadka kierownika skupu jednym parametry się zgadzają innym nie...

Opublikowano
46 minut temu, lukasz20 napisał:

"Słoiki" były są i będą dopóki nikt za tą patologię się nie weźmie. Ale jak ktoś wyżej pisał mówienie tutaj o tym, że aby białe przez wąż przeszło kierowcy to proszenie się o aferę pokroju leżaków.

Co ty rozumiesz,kiedyś żadnych prób nie było i produkty mleczarskie były lepsze prób nie powinno być  to tylko uj***c chłopa do czego idzie ws,ytko w jedną beczkę 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Chłopaki ja pier**le jeden pod drugim doły kopie pisze o próbach zamiast się zjednoczyć i walczyć o ceny próby to chory wymysł że będzie uj***c chłopa a tak do jeden beczki od banderowców idzie zboże z mitoksyna ludzie zwierzęta jedza jakoś nikt nie protestuje 

• Like 1
Opublikowano

Hossa nie trwa wiecznie. Markety czują rynek i cisną spółdzielnie, tak jak niedawno spółdzielnie wysyłały co chwilę nowe cenniki.

Przy tak horendalnych cenach ludzie po prostu zaprzestali kupować masło czy żółty ser. 

A Samodzielność małych osm jest dobra dopóki jest majątek do sprzedania i  "przepalenia", jak się pieniążki kończą to nawet najdroższy kefir na świecie nie pomoże.

Większość z tych zarządów nie ma pomysłu na przyszłość spółdzielni, na siebie a i owszem.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

mleka brakuje to i jest na to przyzwolenie...

Uwierz mi, żeby była godziwa zapłata za tą ciężką pracę przy bydle mlecznym to tego mleka by nie brakowało, poprzednie lata dość dobrze pokazują to, że sporo gospodarstw rozwinęło się właśnie dzięki produkcji mleka, ale przy dzisiejszej korelacji kosztów do otrzymywanej ceny za mleko to po prostu coraz słabiej ten biznes się opłaca, gdzie nie oszukujmy się trzeba być w dyspozycji 24/7/365, a młodzi przy takiej cenie szczerze mówiąc w tym kieracie za bardzo nie chcą chodzić i koniec końców za jakiś czas to mleko niestety ale będzie towarem luksusowym.

1 godzinę temu, lukasz20 napisał:

"Słoiki" były są i będą dopóki nikt za tą patologię się nie weźmie.

W 100% się z Tobą zgodzę :)  Rozumiem, że może kiedyś jak nie było dostępnych tylu różnych rozwiązań na higienę doju to próby "słoikowe" dość dobrze ratowały sytuację w gospodarstwie, ale dzisiaj w dobie tylu łatwo dostępnych rozwiązań nie stosować tego to szczerze mówiąc tego to nie mogę pojąć.

17 minut temu, strsw33 napisał:

Co ty rozumiesz,kiedyś żadnych prób nie było i produkty mleczarskie były lepsze prób nie powinno być  to tylko uj***c chłopa do czego idzie ws,ytko w jedną beczkę 

A czy Ty nie rozumiesz tego, że kiedyś też inaczej żywiono krowy i że żywienie ma też duży wpływ na smak mleka?

A poza tym jeśli iść Twoim tokiem rozumowania i całkowicie zabrać próby to by wtedy po prostu była wolna amerykanka, szczerze to jak tak Ci te próby przeszkadzają to co Ci szkodzi przeprowadzić się na Ukrainę czy też gdzieś indziej gdzie żadne normy nie obowiązują i tam rób se co chcesz, ale że jesteśmy w Polsce, są sprecyzowane różne wytyczne i po prostu trzeba się stosować tych wytycznych

8 minut temu, strsw33 napisał:

Chłopaki ja pier**le jeden pod drugim doły kopie pisze o próbach zamiast się zjednoczyć i walczyć o ceny próby to chory wymysł że będzie uj***c chłopa a tak do jeden beczki od banderowców idzie zboże z mitoksyna ludzie zwierzęta jedza jakoś nikt nie protestuje 

Tu nie chodzi o to, że jeden drugiemu dołki kopie, a o to żeby w końcu była jakakolwiek sprawiedliwość i równość na tym świecie, zobacz podam Ci prosty przykład z życia wzięty, ja i Ty startujemy w jakimś tam wyścigu, dla przykładu może być to wyścig kolarski, nagroda to 500tyś zł, okres przygotowań do wyścigu jest taki sam, ale Ty bardzo potrzebujesz tych pieniędzy i faszerujesz się środkami dopingującymi by mieć lepszą wydolność organizmu i przez co wygrać wyścig, ja rzetelnie podchodzę do pracy siłowej przed wyścigiem mimo szczerych chęci przegrywam z Tobą, nagroda idzie dla Ciebie bo przecież wygrałeś wyścig i otrzymałeś nagrodę, mimo tego, że z wiadomych względów nie powinna ona być Ci przekazana, jeśli masz trochę rozumu to powinieneś wyciągnąć odpowiednie wnioski odnoszące się do całokształtu powyższej dyskusji o sytuacji związanej z mlekiem.

Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę :)

• Like 1
Opublikowano

Jeżeli chodzi o próby to jakieś standardy powinny być. Wiadomo najgorzej jak się coś przyplącze lub są upały i raz, drugi i się robi ciekawie i człowiek myśli aby nie przebić średniej. Różnie bywa i u mnie i u innych ale prawda jest taka, że gdyby nie normy to ludzie gnojówkę by lali. Ok też mnie boli to, że ja się staram, myję, badam raz wyjdzie lepiej gorzej a somsiad sprzedaje do przerzutowca za niższą cenę i te mleko potem jedzie do tej samej mleczarni. Nie podoba mi się to co dzieje się na rynku mleka ale może ten spadek przyniesie coś dobrego tj. wyeliminuje przerzutowców. Nie mam nic przeciwko firmom prywatnym skupującym i przerabiającym mleko ale takie praktyki aby tylko kupić i zawieźć tam gdzie akurat potrzebują powinny być ukrucone. Niech sobie OSMy handlują między sobą mlekiem jeżeli któraś ma za dużo.Ten problem jest w całym kraju. Pamiętam sąsiada, który przeszedł do takiej firmy zadowolony bo mówił, że "tak jak kiedyś i aby białe" a że taniej to dostawi dwie krowy więcej i na to samo wyjdzie. Nie wiem ile on dziś dostaje ale jak u mnie  w Sierpcu zakręci się w lutym pewnie koło 2,4zł to tamten może mieć poniżej 2 zł... 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Dzidek1982 napisał:

Hossa nie trwa wiecznie. Markety czują rynek i cisną spółdzielnie, tak jak niedawno spółdzielnie wysyłały co chwilę nowe cenniki.

Przy tak horendalnych cenach ludzie po prostu zaprzestali kupować masło czy żółty ser. 

A Samodzielność małych osm jest dobra dopóki jest majątek do sprzedania i  "przepalenia", jak się pieniążki kończą to nawet najdroższy kefir na świecie nie pomoże.

Większość z tych zarządów nie ma pomysłu na przyszłość spółdzielni, na siebie a i owszem.

Przesadzasz z tymi horendalnymi cenami. 

Ceny byly wspomierne do kosztów. Poza tym wszystko zdrożało co najmniej o tyle co produkty mleczarskie, więc dlaczego niby tylko produkty mleczne mają mieć cenę jak z 2021? Skoro cała żywność zdrożała co najmniej o tyle. 

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

A teraz pomyślcie sobie ile można w dzisiejszych czasach  naprodukowac mleka jakby młodzi chcieli przy tym robić i mleka było by oporowo jaka cena by była obecnie....

Edytowane przez Marcin133
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v