Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, wojak1986 napisał:

Człowiek to dobrze gdyby był szczęśliwy. Tylko się zastanawiam czy jak jest wydajny to jest szczęśliwy? Krowa też?

Jak wydajna to znaczy że dostaje dobrze zjeść to co potrzebuje, jest zdrowa i ma dobre warunki bytowe

23 minuty temu, Luke16 napisał:

Zgadza się, a ludzi przeraża badanie na somatyke co dwa dni i dlatego przynajmniej w mojej okolicy nikt na to nie pójdzie. 

Kiedyś w Mlekpolu brali na somatykę raz w miesiącu to był sajgon. Wpadł milion i przez 3 miesiące bezklasowe by było ze średniej. Jak biorą co odbiór to jak wpadka to interweniujemy szybko i nie ma to tak znaczącego wpływu na średnią

• Like 3
Opublikowano

Do mnie podjeżdżało parę naganiaczy jak ma Pan kłopoty z  mlekiem to unas niema problemu a było białe I bez antybiotyku .I taka gadka że kierowca mówi kiedy będzie klasa i wtedy Pan daje kierowcy w słoiczku i niem problemu. Więc jak ktoś piszę że w Polsce norma jest jedną dla wszystkich to jest w będzie i mam paru znajomych co donich prześlij i to potwierdzaia .

Opublikowano

Tak jak koledzy piszą co odbiór masz bl tl bakterie somatyki i mocznik badany. Jak szukałem mleczarni na zmianę to właśnie było kilka takich co byle białe było. Nie powiem początkami jak zacząłem gospodarzyć to pięknie nie było i czas przed przejsciem na nową obore gdzie krowy były poupychane gdzie się dało to była tragedia. Pozniej te co przewlekłe miały LKS zaczęły wyjeżdżać i jest spokój, co jakiś czas jakas cos zlapie pojedyncza sztuka ale przeważnie te same co mają tendencje do tego. Takie staram się usowac ze stada z czasem. Jak do mlekpolu przechodziłem to mowil ze starają się teraz brać takich co min 2.5tys na odbiór mleka mają

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, ChiquitaB napisał:

2.5tys na odbiór mleka mają

Czyli u mnie nikt takich litrów nie ma max 1200😉 może z trzech wiosek tyle by zebrali 

53 minuty temu, arosaw100 napisał:

Pan daje kierowcy w słoiczku i niem problemu.

Klasyka 😉

Edytowane przez Luke16
Opublikowano

Potwierdzam to co koledzy wyżej piszą na temat mlekpolu. Nie ma nic lepszego niż wyniki co odbiór. Na bieżąco się monitoruję stado i idzie uniknąć wpadek czy to z somatyka czy bakteriami. Gdzieś przewód pęknie i zacznie w tym miejscu ,,kisnąć'' mleko , lub się gdzieś nie domyje i zaraz na następnych wynikach widać że np bakterie wzrosły do 40 tys. A jak np u sasiada próby dwa razy w miesiącu to już kilka razy był w mleczarni żeby zrobili próbę jeszcze raz bo mleko pozaklasowe. A jak jest reszta parametrów czyli białko tłuszcz i mocznik to i żywienie można sobie stopniowo zmieniać i widać co się dzieje. Czy są jakieś rezultaty czy nie. Czy czegoś trzeba odjąć albo dodać 

• Like 8
Opublikowano
55 minut temu, robert1226 napisał:

Piszesz o obniżce na luty te 30gr.

U szwagra był żywieniowiec i mu takiego newsa sprzedał. Powiem tak, że spodziewam się dalszych korekt ale w to na razie nie chce mi się wierzyć bo jak to wtedy nazwać? Obniżka obniżki, która jeszcze nie weszła w życie? 

Opublikowano
6 minut temu, Grinch1 napisał:

U szwagra był żywieniowiec i mu takiego newsa sprzedał. Powiem tak, że spodziewam się dalszych korekt ale w to na razie nie chce mi się wierzyć bo jak to wtedy nazwać? Obniżka obniżki, która jeszcze nie weszła w życie? 

Tak nie jasno piszesz 

W styczniu jest obniżka 35 gr i tyle za styczeń. 

A za luty nic narazie nie wiem chyba że jak piszesz ze te 30 gr będzie. O to ci chodzi czy ja coś źle rozumiem .

Opublikowano
1 godzinę temu, strsw33 napisał:

Giżycko nie długo cenę opuśći dostawcą utrzymywało ja dzięki Poland food  bo kupowało przezut za1,40 ale się skończyło 

Kiedy z tyle brali bo to że brali to wiem 

Opublikowano

@Konrad531 noe można wiadomości ci wysłać

35 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Nie wiem.. ale wszystko wskazuje na to że 3.2 to już prehistoria 🤕

I co ci ludzie mówią teraz u was   ? Bo to niezły przehuj owalic jednorazowo o 2 zł.  Słyszałem że już jeden zawinąl się do mlekpolu 

Opublikowano
alfa napisał:

@Konrad531 noe można wiadomości ci wysłać

35 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Nie wiem.. ale wszystko wskazuje na to że 3.2 to już prehistoria 🤕

I co ci ludzie mówią teraz u was   ? Bo to niezły przehuj owalic jednorazowo o 2 zł.  Słyszałem że już jeden zawinąl się do mlekpolu 

Już wyczyściłem skrzynkę

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Konrad531 napisał:

Pasze treściwe z Agrocentrum chwalicie, a daje ktoś korektor białkowy lub koncentrat ? Czy lepiej trzymać się soi i rzepaku ?

Biorę 15t msc promotora 43, zamiast soi. Kolega z wioski tylko to daje bez rzepakowej.

Edytowane przez Primula94
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v