Skocz do zawartości

Siew słonecznika zwykłym siewnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie czy ktoś z was siał słonecznik zwykłym siewnikiem?

Mam plan zamknąć po 2 szary i siać tak około 4kg na hektar

Pod korzeń saletrzak później jakiś oprysk na zielsko i odżywka

Gleba od 3 do 6 klasy

I jak coś z tego urośnie to wykosic  to bizonkiem z zwykłym hederem

Proszę o jakieś porady. Pozdrawiam 

Opublikowano

Posiejesz ale na cuda nie licz, sialem poznaniakiem w tym roku. Dwa aparaty zamknięte za mało, przynajmniej trzy tak żeby wyszło 50-60cm rozstaw. Siejesz 60-75tys roślin na  hektar, przy zwykłym siewniku będzie problem, że spadnie 2 ziarna obok siebie i potem masz 50cm przerwy, jak nie duży areał to zmordujesz jak więcej to lepiej nająć punktowy. Bizonem skosisz ale bez przystawki straty przynajmniej 500kg na hektarze jak nie lepiej.

• Like 1
Opublikowano

Chciałem na próbę jak to wogule wyjdzie. A na motowidła do bizona miałem plan przeciąć rurę od kanalizy wzdłuż i nasadzic na grabie czymś przywiązać. Po to aby kabelusze nie nabijały się na grabie. 

Co generuje takie starty bo 500kg to dużo przy płonie 2 tony

Wiadomość z AgroFoto.pl

Opublikowano

Sąsiad jak siał pierwszy raz słonecznik to wjechał tym bizonem, i zaraz dzwonił po nowszy kombajn z przystawką. Całe te głowy wlatywały z tyłu wraz z ziarnkami. Czemu, to nie wiem Na kombajnach się nie znam, ale sąsiedzi nic ustawić tam też za bardzo nie mogli. 

• Like 1
Opublikowano

Jak jest możliwość to ziasiej kuku. Lepiej na tym wyjdziesz. 

Słonecznik to jest ciężki temat. Jak nie będziesz miał zaufanej osoby co Ci to poprowadzi to nie warto. Same chwasty to jest problem 

• Like 1
Opublikowano

Problem jest, że sprzedaża, bo zazwyczaj firmy interesują ilości cało samochodowe

Śiałem w tym roku siewnikiem co 4lejek i jako tako to wygladalo, a co do zbioru, to kos na pewno bez żadnego stołu do rzeoaku, tylko pozakladaj dość gęsto podnośniki łanu 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A więc tak, straty wygenerują Ci wypadające koszyczki z hedera, rurki nie pomogą nawet nie wiem czy nie jest gorzej bo też tak miałem i na tych rurkach koszyczki się zawieszały. Uprawa jest prosta, zagrożenia to gołębie po siewie i wróble przed zbiorem, chwasty nie problem, przedwschodowo masz boxer który ma rejestracje, na jednoliścienne większość graminicydów i ewentualna poprawka na dwuliścienne tribenuron który z tego co słyszałem za rok ma mieć rejestracje w słoneczniku. Ze sprzedażą może być rożnie, mi udało się sprzedać wszystko co miałem i nie było to 24 tony na całe auto. Większy problem to suszarnia bo nie zawsze się uda jak w tym roku zebrać 9%.

@piozz pewnie, że skosisz bez przystawki, tylko ile na ziemi koszyczków zostawisz to już nie wspomnisz.

Edytowane przez tomeq
  • Like 1
Opublikowano

Dzięki za informacje, a co do kukurydzy to jaką odmianę polecacie na słaba ziemię? W tym roku miałem LG 31 (coś nie pamiętam) dała 7.2tony u mnie w okolicy rekord 8.5t. teraz polecają mi siać Barington lub pioniera. 

Dużo słyszałem że z dekalba są dobre, sam już nwm

Opublikowano

Macie doświadczenia z siewem słonecznika z własnych nasion?  Cena 500 zł na ha za kwalifikat  na słabszych polach staje dużym kosztem. Testował ktoś swoje nasiona jak to wychodzi z plonem?

Opublikowano
W dniu 9.01.2025 o 00:00, adasrogas napisał(a):

Macie doświadczenia z siewem słonecznika z własnych nasion?  Cena 500 zł na ha za kwalifikat  na słabszych polach staje dużym kosztem. Testował ktoś swoje nasiona jak to wychodzi z plonem?

modaodnowa

Miałem kilka prób z siewem słonecznika z własnych nasion i muszę powiedzieć, że na słabszych polach bywa różnie. Plon potrafi być mniejszy, bo nasiona nie zawsze mają taką jakość jak te kwalifikowane, ale za to koszt jest znacznie niższy. Warto zrobić test na małej powierzchni i sprawdzić, jak to wyjdzie w praktyce, bo może się okazać, że różnice nie są aż tak duże.

Opublikowano
W dniu 17.01.2025 o 11:11, lau_ra napisał(a):

Miałem kilka prób z siewem słonecznika z własnych nasion i muszę powiedzieć, że na słabszych polach bywa różnie. Plon potrafi być mniejszy, bo nasiona nie zawsze mają taką jakość jak te kwalifikowane, ale za to koszt jest znacznie niższy. Warto zrobić test na małej powierzchni i sprawdzić, jak to wyjdzie w praktyce, bo może się okazać, że różnice nie są aż tak duże.

A obsada była taka sama jak dla nasion kwalifikowanych czy zwiększana nieco?