asaledr

Dopłaty za susze

Polecane posty

Camry    57

Na e-mail przeszedł jeden plik a na drugi czekam, średnie szacowanie 15%

Pigmei    1900
5 minut temu, mysza103 napisał:

Też jestem tego samego zdania , wypłata zapomogi od1% to jakaś paranoja

Jak masz gospodarkę 3-4 ha to fv na 20 tys starczy 

3-4 ha i 20 tysiecy, hmm ciekawe i nierealne  bo jak sprawdzam swoją wartość produkcji roślinnej z kalkulacji suszowej którą i ja otrzymałem, następnie podzielę przez hektary to wychodzi mi  4545,89zł  na 1 ha. 

AdamKutno    168

Same buble - najpierw 1 procent, potem kawalerowie, teraz faktury. Mam faktury zakupowe na kilkadziesiąt tysięcy i żadnej sprzedażowej z tego okresu. Po prostu sama produkcja roślinna. Głupszego ministra i rządu nie pamiętam.

mysza103    2591
49 minut temu, Celownik07 napisał:

Xd. Skupu - nie znam.

Jade w weekend kupic ziarno lubinu juz na przyszly rok - powiem typowi zeby dal mi fakture 

Zyjemy w innych rzeczywistosciach. Ktos kto ma 5-10ha i ma z tego ziarno to nie sprzedaje go do skupu tylko sasiadowi lub na  tym łoeliksie albo babeczce dla kur, a reszte mlynkuje i ma na kolejny rok.

Toż 10ha zboza to już jest z 50 ton , to sprzedawać to po parę worków , to ruch na podwórku musisz mieć codziennie jak w biedronce . Ja też nie mam dużo bo 30 ha , ale faktur od 1 stycznia 2021 r, do 30 września 2022 to by się nazbierało na 400-500 tys zł .

Edytowano przez mysza103

Desperado    4979
36 minut temu, Celownik07 napisał:

Xd. Skupu - nie znam.

Jade w weekend kupic ziarno lubinu juz na przyszly rok - powiem typowi zeby dal mi fakture 

Zyjemy w innych rzeczywistosciach. Ktos kto ma 5-10ha i ma z tego ziarno to nie sprzedaje go do skupu tylko sasiadowi lub na  tym łoeliksie albo babeczce dla kur, a reszte mlynkuje i ma na kolejny rok.

Skupu - kek

Ok. tylko niech się wtedy nie chwali że ma 10t/ha, bo to ciężko rozprowadzić dla kur babeczce.

Gość   
Gość

a niby czemu z kilku nie na skup? lepiej się bawić, workować i sprzedawać po pare metrów?

Desperado    4979
50 minut temu, redbull napisał:

kawaler może składać wniosek na tą szuszę?

Może, ma czas do 23.11.2022 żeby się ożenić. Mało czasu, żona już tylko z łapanki, ale to i tak trzeba złożyć wniosek, limit ograniczony i może być wprowadzony współczynnik korygujący, czyli jedna żona na dwóch beneficjentów suszowych.

Edytowano przez Desperado
  • Haha 3

mysza103    2591
22 minuty temu, Pigmei napisał:

3-4 ha i 20 tysiecy, hmm ciekawe i nierealne  bo jak sprawdzam swoją wartość produkcji roślinnej z kalkulacji suszowej którą i ja otrzymałem, następnie podzielę przez hektary to wychodzi mi  4545,89zł  na 1 ha. 

Mi na 30 ha straty suszowej wyliczyli na 58 tys , a wartość średniej produkcji rocznej oszacowali mi na 283 tys,  to nie wiem z czego oni to wyliczają że u ciebie wychodzi  4545zł/ ha , a u mnie na 1 ha 9,433zł.  Czemu taka rozbieżność że u mnie ponad dwukrotnie więcej jest średnia produkcja rolna, i z czego to może wynikać ?

Edytowano przez mysza103

jacus    3174
29 minut temu, mysza103 napisał:

Też jestem tego samego zdania , wypłata zapomogi od1% to jakaś paranoja

Jak masz gospodarkę 3-4 ha to fv na 20 tys starczy 

a reszte sprzedaje bez faktur- siano koniom, owcom i krolikom. slome pod brojlery i nioski

ziemniaki , zboze ,jajka,warzywa-wszystko bez papierow..

dzisiaj sprzedalem -50kg owsa, prawie 200 kg ziemniakow-ale babka nie przyjechala, 1 kostke starego siana, 7 kostek nowego. jutro 700 kg mokrej kukurydzy, 50kg pszenicy 30 jajek i tak biznes sie toczy..

nieraz pol dnia w domu siedzisz i czekasz na kogos po 2 worki zboza, dobrze ze zawsze jest cos kolo domu zrobic.

buk, humor ,seks ,rokendrol.

Pigmei    1900

Bierzesz z "średnia wartość z produkcji rolnej" i dzielisz przez "powierzchnia upraw rolnych dotknięta suszą wynosi" i  wyjdzie wartosć produkcji z jednego hektara wedle ich wyliczeń. U mnie wyliczyli jak widać dużo niższą, może to także przez pewien % użytków zielonych, nie wiem sam .

Edytowano przez Pigmei

Gość   
Gość
1 minutę temu, jacus napisał:

nieraz pol dnia w domu siedzisz i czekasz na kogos po 2 worki zboza, dobrze ze zawsze jest cos kolo domu zrobic.

nie masz tam skupów?

Agrest    27510
8 minut temu, mysza103 napisał:

Mi na 30 ha straty suszowej wyliczyli na 58 tys , a wartość średniej produkcji rocznej oszacowali mi na 283 tys,  to nie wiem z czego oni to wyliczają że u ciebie wychodzi  4545zł/ ha , a u mnie na 1 ha 9,433zł.  Czemu taka rozbieżność że u mnie ponad dwukrotnie więcej jest średnia produkcja rolna, i z czego to może wynikać ?

Pewnie brana jest i klasyfikacja gleb w gminie objętej suszą.

Wiadomo że z 5 i 6 klasy nie wyciągniesz tyle co z 2 czy 3ciej

Desperado    4979

Ja pierdzielę, u nas na worki to nikt nawet słyszeć nie chce żeby się z tym bawić, chyba że jakiś kolega jak mu braknie przed żniwami.

Celownik07    808
4 minuty temu, Pafnucy napisał:

a niby czemu z kilku nie na skup? lepiej się bawić, workować i sprzedawać po pare metrów?

A nie wychodzi na tym korzystniej niz oddac do skupu?( Zakladam ze na skupie dostanie mniejsza cene - inaczej nie widze sensu jak te rolniki stoja od rana na targach i sprzedaja po ludziach marnujac cale dnie- sam od takich biore rok w rok jak mi braknie bez faktury na zwykly uscisk dloni). Dlatego napisalem ze zyjemy w innej rzeczywistosci.

U mnie raczej skupy nie sa praktykowane, nawet nie wiem czy gdzies w okolicy teraz jest. Tym ktorym pomagam skladac maja male arealy i plony wykorzystuja pod siebie w 100%.

Gość   
Gość

taki mój znajomy workuje i to pare ton. a czemu? a bo na tych skupach to go oszukają. dodam że do workowania najmuje i trochę go to kosztuje. 😄

Agrest    27510

Lata temu ojciec 100% detalował na targu.

W sezonie 30t zboża i że 20t ziemniaka sprzedawał.

I jeszcze zawsze zboże przez wialnię puszczaliśmy

Desperado    4979
4 minuty temu, Pafnucy napisał:

taki mój znajomy workuje i to pare ton. a czemu? a bo na tych skupach to go oszukają. dodam że do workowania najmuje i trochę go to kosztuje. 😄

A idź pan z workowaniem. Zresztą parę ton jak ma to może się i bawić

Gość   
Gość

bo pewno lepsza cena. teraz nikt prawie nie kupuje na targu. kiedyś to głównie dla świniaków szło.

skończyły się targi razem z początkiem ASF.

2 minuty temu, Agrest napisał:

Agrest    27510

Jeszcze wcześniej przed asf.

Zginęły ostatnie krowy, świnie. U ludzi zostały kury i gołębie.

Ziemniaków też już nikt nie kupuje. A jeśli już to 15kg.

Wcześniej po blokach do piwnic ludzie brali po 300kg

• Like 1

Celownik07    808

No jest i podzial spoleczny w rolnictwie. Patrze po okolicy taki lubin owies pszenice to na popularnym portalu wystawiaja i sa to wielkosci rzedu 500kg-2t jak pytasz o wiecej to nie maja bo sobie tez musza zostawic na sianie. Klasa ziemii - glina i pioch tez robia swoje. Wiec tacy wypatruja tych doplat jak manny z nieba a ze w tym roku warunki sie zmienily i mali podlapali latwy piniadz to baory krzycza ze im kase zabieraja. 

5 minut temu, Pafnucy napisał:

skończyły się targi razem z początkiem ASF.

Znam targ co jedziesz o 2-3 w nocy i z latarka kupujesz nierejestrowane wieprzki. Wiec jak ja znam to i pewnie nie jeden z forum :D

Gość   
Gość
4 minuty temu, Celownik07 napisał:

Znam targ co jedziesz o 2-3 w nocy i z latarka kupujesz nierejestrowane wieprzki. Wiec jak ja znam to i pewnie nie jeden z forum

u nas minęło bezpowrotnie. bywało że handlarze z 50 metrów przed targiem stali jak było im potrzeba.

Pigmei    1900
8 minut temu, Celownik07 napisał:

No jest i podzial spoleczny w rolnictwie. Patrze po okolicy taki lubin owies pszenice to na popularnym portalu wystawiaja i sa to wielkosci rzedu 500kg-2t jak pytasz o wiecej to nie maja bo sobie tez musza zostawic na sianie. Klasa ziemii - glina i pioch tez robia swoje. Wiec tacy wypatruja tych doplat jak manny z nieba a ze w tym roku warunki sie zmienily i mali podlapali latwy piniadz to baory krzycza ze im kase zabieraja. 

Znam targ co jedziesz o 2-3 w nocy i z latarka kupujesz nierejestrowane wieprzki. Wiec jak ja znam to i pewnie nie jeden z forum :D

Kto krzyczy o te kase bo nie rozumiem ? Na dużych to wrażenia nie robi taki pieniądz  a ten mały co niby na łatwą kasę czeka jak na mannę  nie ma faktur więc o co ci tu chodzi.  

pedro2    8486
2 godziny temu, Agrest napisał:

Bilans wyjdzie na zero albo plus bo ktoś z radości  za tę decyzję głos odda.

Bo ludzie zawistne som.🤭

To chyba będę ja 🤭 kurła Jarek mi dzisiaj zaimponował z tym wymogiem faktur, u Ryśka to tam dzisiaj żałoba. Podobno już szeptuchy zwołane i Rysiek seans voodoo naszykował na Jarka 😁😁😂😂

19 minut temu, Agrest napisał:

U mnie to samo. Co się za dzieciaka tego zboża naworkowało to głowa mała. I po 1,5 kg przewagi na worku 🙈 przychodziła środa i o 4 wyjazd na rynek. Jak żyto było to nie dali dojechać do rynku naganiacze handlarzy już w mieście zatrzymywali z zadatkiem do ręki. Ehh pracowite, ale fajne czasy. 

Edytowano przez pedro2
  • Haha 1

..

Gość   
Gość

mi to w sumie RYŚKA szkoda

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Lebioda
      Witam. Jak sadzicie czy na nabor KPO. Rolnictwo 4.0 bedzie mozna kupic opryskiwacz z nawigacja? 
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez vat
      Witam, chciałbym skorzystać z dofinansowania "Czyste Powietrze" I wymienić kopciucha na piec zgazowujący drewno. Mam kilka pytań:
      1. Sami składacie wniosek czy doradca?
      2. Jaki piec wybrać? Wstępnie rozmawiałem ze tzw. Naganiaczem to polecał (takie oferują) piece Metal Fach i Defro i niby są najlepsze
      3. Warto interesować się piecami dwupaliwowymi tj.  zgazuwujacymi drewno i na pelet?
      Wszelkie radyile widziane
      Chyba @FarmerDyzio @GRZES1545 @Krzysztof81   @szwagier24 @jahooo   coś działał w temacie

Wkład do komina da się podpiąłem pod zwrot?
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj