Skocz do zawartości

Dopłaty za susze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Desperado napisał:

Rozumiesz że jak on sam złoży to bierze później inną kasę też? no nie wiem już ja Ci tłumaczyć?

Jakby nie patrzeć to rolnicy sami zrobili bałagan z dzierżawami a teraz chcą aby ktoś za nich ten problem rozwiązał, jeden z drugim boją się coś powiedzieć właścicielowi aby im ziemi nie zabrał 🤣.

6 godzin temu, GRZES1545 napisał:

A doczytałeś że musi być umowa potwierdzona przelewem?

Wystarczy już tylko oświadczenie że na targu sprzedane.

Pisałem wcześniej aby się tak nie podniecać tymi fakturami bo jest zmiana ale faktycznie jej brak 🤣.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, malaczarna napisał:

Nie wiem gdzie jest moja kasa. Ja mam faktury na bydło  ale jakbym sprzedawała cielaki to bym tych faktur nie miała jak po sąsiadach na umowę kupna i kasa w raczke.  No który jak sąsiad kupuje bawi się w przelewy bankowe?

Toć ja rozumiem 😃 

Opublikowano
Sadek napisał:

11 godzin temu, Desperado napisał: Rozumiesz że jak on sam złoży to bierze później inną kasę też? no nie wiem już ja Ci tłumaczyć? Jakby nie patrzeć to rolnicy sami zrobili bałagan z dzierżawami a teraz chcą aby ktoś za nich ten problem rozwiązał, jeden z drugim boją się coś powiedzieć właścicielowi aby im ziemi nie zabrał 🤣.

masz racje, ale ciężko jest właśnie coś zmienić jak ma sie gospodatstwo oparte na dzierzawie głównie uz

Opublikowano

witam.jak to jest z tymi wnioskami suszowymi.w mojej gminie nie bylo komisji szacujacej straty powstale w wyniku suszy.czy zeby zlozyc wniosek o pomoc suszową nalezalo do 31 pazdziernika wypelnic wniosek o oszacowanie strat w gospodarstwie mimo iz puławy nie oglosily w malopolsce suszy.?prosze o odpowiedz.

Opublikowano
9 minut temu, pacifiko napisał:

witam.jak to jest z tymi wnioskami suszowymi.w mojej gminie nie bylo komisji szacujacej straty powstale w wyniku suszy.czy zeby zlozyc wniosek o pomoc suszową nalezalo do 31 pazdziernika wypelnic wniosek o oszacowanie strat w gospodarstwie mimo iz puławy nie oglosily w malopolsce suszy.?prosze o odpowiedz.

Chyba w żadnej gminie nie było komisji... Tak trzeba było zgłosić do 31.10 przez aplikacje suszową i oni sami sobie ustalają % strat. Widocznie przespałeś czas na złożenie wniosku :P

Opublikowano
4 godziny temu, malaczarna napisał:

Nie wiem gdzie jest moja kasa. Ja mam faktury na bydło  ale jakbym sprzedawała cielaki to bym tych faktur nie miała jak po sąsiadach na umowę kupna i kasa w raczke.  No który jak sąsiad kupuje bawi się w przelewy bankowe?

Każdy cywilizowany. Biorę od dwóch ryczałtów cielaki i obaj na fv i przelew.

25 minut temu, pacifiko napisał:

Wg Puław u mnie susza wystąpiła tylko z początkiem sezonu w zbożach ozimych, wg aplikacji największe straty mam w jarych i qq, w ozimych znikome 🤷

Opublikowano
15 minut temu, pedro2 napisał:

Każdy cywilizowany. Biorę od dwóch ryczałtów cielaki i obaj na fv i przelew.

Wg Puław u mnie susza wystąpiła tylko z początkiem sezonu w zbożach ozimych, wg aplikacji największe straty mam w jarych i qq, w ozimych znikome 🤷

Ty musisz wystawić fakturę łaski nie robisz bo US by za ciebie się wziął gdyż jesteś watowcem 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
45 minut temu, GRZES1545 napisał:

Można? Można 👍

Ale niestety nie wszyscy do tego jeszcze dorośli. On nie traci, ja korzystam

32 minuty temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Ty musisz wystawić fakturę łaski nie robisz bo US by za ciebie się wziął gdyż jesteś watowcem 

Nie trafiłeś. Przeczytaj jeszcze raz o czym mowa i kto sprzedaje, a kto kupuje 😉 takie kupno na fv rr zależy tylko od dobrej woli sprzedającego ryczałtowca, ja mogę, ale nie muszę

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

Ale niestety nie wszyscy do tego jeszcze dorośli. On nie traci, ja korzystam

Nie trafiłeś. Przeczytaj jeszcze raz o czym mowa i kto sprzedaje, a kto kupuje 😉 takie kupno na fv rr zależy tylko od dobrej woli sprzedającego ryczałtowca, ja mogę, ale nie muszę

To nie worek zboża cielaka kupisz musisz zaksięgować bo to obowiązek rejestracji chyba że go zjesz na własne potrzeby

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, malaczarna napisał:

Wiecie jaki papier jest drogi xero

Wiem , rok temu po 10zl można było trafić, teraz ponad 30zl, (najtańsza opcja)

Ciekawe mam dokument potwierdzający przyjęcie faktury u znowu będą wzywać 🙆‍♂️🤦‍♂️

Opublikowano

Jest gdzieś liczba przyjmowanych wniosków?

Ogólnie burdel wszędzie.

Deklarację składałem na drewno kawałkowe.

W sierpniu poradzili bym zmienił na węgiel. Zmieniłem. Złożyłem wniosek o 3000+

Kilka dni temu dzwonią i mówią że trzeba wycofać wniosek i złożyć na drewno o 1000+. Ok. Pojechałem, ale radzą złożyć drugi na rodziców bo prawo się zmieniło i można na nich jako osobne gospodarstwo domowe. Tylko wiąże się z kontrolą. No złożyłem, następnego dnia kontrola. Kolejne kartki papieru stracony czas.

Wczoraj telefon że muszę wycofać jeden wniosek bo w ustawie zapisali że musi być w akcie notarialnym zapisana odrębność mieszkania dla rodziców. Parodia i śmiech. I po co sami d*pę zawracają. 🤣

Opublikowano
15 minut temu, Agrest napisał:

Jest gdzieś liczba przyjmowanych wniosków?

Ogólnie burdel wszędzie.

Deklarację składałem na drewno kawałkowe.

W sierpniu poradzili bym zmienił na węgiel. Zmieniłem. Złożyłem wniosek o 3000+

Kilka dni temu dzwonią i mówią że trzeba wycofać wniosek i złożyć na drewno o 1000+. Ok. Pojechałem, ale radzą złożyć drugi na rodziców bo prawo się zmieniło i można na nich jako osobne gospodarstwo domowe. Tylko wiąże się z kontrolą. No złożyłem, następnego dnia kontrola. Kolejne kartki papieru stracony czas.

Wczoraj telefon że muszę wycofać jeden wniosek bo w ustawie zapisali że musi być w akcie notarialnym zapisana odrębność mieszkania dla rodziców. Parodia i śmiech. I po co sami d*pę zawracają. 🤣

U mnie tydzień minął od złożenia 2 wniosku 3000+ kontroli jeszcze nie było ale oni mają 30 dni na jego rozpatrzenie.