odrion

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
v11    1032
37 minut temu, miwigos napisał:

Po rzepku , rzepak niema prawa rosnąć , jest wtedy chwastem

znam przypadek gdzie gość zostawił osypany rzepak  bo normalnie siany na innych polach  nie powschodził i nakosił przyzwoicie -ale to chyba jakiś fuks 

Bogdan_ja    3219

masz wklejone przez innych ...ja napisałem w jednym zdaniu jak to wygląda a ty dalej nie rozumiesz...😲

masz wklejone przez innych ...ja napisałem w jednym zdaniu jak to wygląda a ty dalej nie rozumiesz...😲

miwigos    3715
34 minuty temu, Stach123 napisał:

no i po to masz zwolnienie na 4 tygodnie w okrywie , masz go niszczyć 4 tygodnie a potem zrekompensować glebie okrywą do 15 pażdziernika  o ile nie jest to więcej jak 20 % areału .  rzepaku ponad 20 % pewnie nikt nie sieje , ale powiem szczerze że to jest dosyć poważny bubel , bo na dużych połaciach ścierniska po kombajnie powinny być zerwane obowiązkowo jak tylko to możliwe chociażby  w obawie przed pożarami , były przymiarki że uprawki pożniwne dozwolone ale tego w rozporządzeniach nie widze 

rzepaku to u nas kazdy conajmniej 30 %

Gimmeshelter    120
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Tak szczerze to ja mam to w d*pie, jeszcze nie spotkałem rolnika który by o tym wiedział. Na polach na których będą uprawy jare mam posiany międzyplon albo po prostu stalerzowane i będę orał na zimę 

Dokładnie, tak samo z tym że tylko 20% można pod jare zaorać na zimę, mało kto też tutaj u nas o tym słyszał i się do tego zastosowal

Stach123    316

Warunkowość - Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa - Portal Gov.pl (www.gov.pl)  

tu nic nie piszą że resztki pożniwne  i samosiewy spełniają  warunek 

6 godzin temu, Inversor napisał:

GAEC 6 - Minimalna pokrywa glebowa w najwrażliwszych okresach.

Okrywę ochronną gleby utrzymuje się:

• na powierzchni stanowiącej co najmniej 80% gruntów ornych wchodzących w skład gospodarstwa co najmniej od dnia zbioru uprawy w plonie głównym do dnia 15 października roku, w którym dokonano zbioru tej uprawy w plonie głównym;
  • w międzyrzędziach na plantacjach drzew owocowych co najmniej od dnia 1 listopada danego roku do dnia 15 lutego kolejnego roku.

Warunek określony w punkcie 1 uznaje się za spełniony również wtedy, gdy rolnik nie dłużej niż przez 4 tygodnie w okresie od dnia zbioru uprawy w plonie głównym do dnia 15 października roku, w którym dokonano zbioru tej uprawy w plonie głównym, nie utrzymuje okrywy ochronnej gleby na powierzchni gruntów ornych, ze względu na wysiew na tej powierzchni roślin ozimych lub międzyplonów

Okrywą roślinną jest m.in. pozostawienie ścierniska, grunty pokryte resztkami pożniwnymi oraz samosiewami zebranej uprawy, mulczem, międzyplony.

Moja interpretacja jest następująca: po zbiorze rośliny można przejechać talerzówką, gruberem czy czymś co wymiesza słomę z glebą ale nie można orać. Zaorać przed zasiewem oziminy można najwcześniej 4 tygodnie przed siewem w dowolnym terminie. Czyli np jak siew pszenicy będzie 4 października to można orać najwcześniej 6 września. Zaorać na zimę można po 15 października.

a to jest wklejone z projektu , nie twierdzę że nie obowiązuje

krilan06    2547
Napisano (edytowany)

No to do kuźwy nędzy - pod jare na zimę można wszystko zaorać czy tylko 20%?

Edytowano przez krilan06

jaco512    1066

Pisze że okrywa ma być do 15 października, jak rozumiem po tym terminie można orać

Celownik07    774
2 godziny temu, mirosor napisał:

Czy ta nowa norma GAEC 6 jest obowiazkowa dla gospodarstw ponizej 10 ha?

Tak. Dla wszystkich 😭 ..w zeszłym roku małorolnych sąsiadów ostro trzepali z tego.

• Thanks 1

krilan06    2547
34 minuty temu, jaco512 napisał:

Pisze że okrywa ma być do 15 października, jak rozumiem po tym terminie można orać

Czyli do 15 października 20% gruntów nie musi być z okrywą?

lukaszkol    7

tak jest do 15 pażdziernika 20% może być bez okrywy

po 15 możesz orać cały areał może zostać na zimę zaorane

2 godziny temu, krilan06 napisał:

Tak szczerze to ja mam to w d*pie, jeszcze nie spotkałem rolnika który by o tym wiedział. Na polach na których będą uprawy jare mam posiany międzyplon albo po prostu stalerzowane i będę orał na zimę 

u nas to samo na polach

jak spytałem w departamencie czy ktoś już dopytywał o ten wymóg kobitka powiedziała że jestem pierwszy który tak dokładnie wypytuje

przy przekroczeniu limitu 20% okrywy o 10% gospodarstwo otrzymuje 1 punkt karny

ile finansowo wynosi jeden punkt karny nikt mi nie odpowiedział

• Like 1

pedro2    8250
6 godzin temu, Roki212 napisał:

No jednak ma już coś tam powschodzić

2. Warunek określony w ust. 1 pkt 1 uznaje się za spełniony również wtedy, gdy rolnik nie dłużej niż przez 4 tygodnie w okresie wskazanym w ust. 1 pkt 1 nie utrzymuje okrywy ochronnej gleby na powierzchni gruntów ornych, o których mowa w ust. 1 pkt 1, ze względu na wysiew na tej powierzchni roślin ozimych lub międzyplonów.” – termin ten należy liczyć od dnia zlikwidowania okrywy gleby do dnia pojawienia się kolejnej okrywy gleby (nie zaś do dnia wysiewu – w ramach praktyki należy uwzględnić czas potrzebny na wschody roślin)

To niech mądrale co to wymyślili przyjdą podlewać bo obornik/wapno pod ozime raczej przykryć trzeba było, a w popiole wschodzić nic nie chce od tygodnia 

• Like 2

..

3grosze    78
3 godziny temu, Stach123 napisał:

gdzie tam pisze że pole może być po talerzówce ? tam pisze że można zrobić przerwe w okrywie  4 tygodniową na zasianie ozimin i międzyplonu 

Tu są opisane normy na 2024r

https://www.gov.pl/web/arimr/normy-gaec-obowiazujace-w-2024-r

,, Jako spełnienie wymogów normy uznaje się m.in.: okrywę roślinną, uprawy ozime, trawy na gruntach ornych, międzyplony ozime, ścierniskowe, wsiewki, rośliny bobowate drobnonasienne oraz ich mieszanki z trawami, pozostawienie ścierniska, grunty pokryte resztkami pożniwnymi oraz samosiewami zebranej uprawy, mulczem, ugorem zielonym."

Jak możemy przeczytać GAEC 6 spełnimy wykonując mulcz. A mulczować według definicji MR z przed dwóch lat można też talerzując pole. 

Stach123    316

Dobra pojeba.. mi się  , bo przerwa ma być 4 tygodniowa w okrywie haha  a nie pomiędzy zniszczeniem okrywy a siewem ozimin lub międzyplonu 

ALE  żeby nie było takie proste to teraz pytanie , ta przerwa w okrywie ma być 1 [ jedna ]  i może trwać 4 tygodnie ? czy mogą być np .  2 przerwy  w okrywie które w sumie nie mogą trwać więcej jak 4 tygodnie ?

np. po zbiorze rzepaku orze i sieje międzyplon z grochu  tej okrywy nie mam  [bo rzepaczysko zaorałem  1 sierpnia np. ]    2 tygodnie  goła ziemia ,  po 2 tygodniach groch robi okrywę i  jako międzyplon rośnie do np. 1 pażdziernika  orze ten międzyplon 1 pażdziernika  i sieje jęczmień ozimy za 1,5 tygodnia jęczmień wschodzi i okrywa jest  już 12 pażdziernika 

okres 4 tygodni bez okrywy zachowany , ale od zbioru do 15 pażdziernika 2 razy nie było okrywy  pierwsza przerwa była 2 tygodnie a druga 1,5 tygodnia  ale  czas pomiędzy brakiem okrywy był dłuższy niż 4 tygodnie  i nie można zaliczyć go jako brak okrywy 4 tygodniowej .

1 sierpnia ma kontroler zdjęcie satelitarne że okrywy nie było , bo było zaorane pod międzyplon groch , a 4 pażdziernika był z kontrolą na miejscu i stwierdził że okrywy nie ma  i co wtedy ???

wariant z 2 okresami bez okrywy nie dłuższy niż 4 tygodnie jest logiczny , bo np . po jęczmieniu ozimym następnego dnia po zbiorze wozimy gnój i orzemy  i tego samego dnia siejemy międzyplon  z grochu np.  ]okrywy brak  2 tygodnie załużmy  ten groch rośnie w pas i chcemy posiać pszenice 1 pażdziernika i jak by nie było musimy zaorać , a tym samym zrobić 2 przerwę w okrywie , bo w niektórych rejonach siew po 15 pażdziernika jest już spóżniony 

ws71    1913
18 godzin temu, Celownik07 napisał:

powiem szczerze, tak teraz poj3bali to GEAC6 że nie wiem co napisać ,bo przytaczał nie będe tegorocznych odstępstw (samemu można sobie znaleźć), ja osobiście wale ekoschemat miedzyplony ozime na calym areale i mam w pompce co jak potem bedzie interpretował. Może za rok już sie wyklaruje co kiedy można. Podjerzewam że w odr tez sie z tym (geac6) już motają i nie wiedza co doradzic.

wołam @ws71 może sie wypowie

Mam wrażenie że cała dyskusja  w tym temacie jest zwyczajnym biciem piany, 4 tyg może być bez żadnej okrywy w przypadku siania roślin ozimych, jednocześnie przyjmuje się że okrywę stanowią wszelkie pozostałości po zbiorze rośliny głównej ( czyli samosiewy wchodzą w grę) , raczej niespotykane jest żeby np 15 lipca robić orkę siewna i czekać do siewów wrześniowych ozimin,mam wrażenie że część ludzi na siłę szuka problemów, tam gdzie ich nie ma

• Like 1

pedro2    8250

Też mnie to ciekawi.

Pewnie jak wszystko zależeć będzie od interpretacji kontrolera.

..

ORZMO    50
Napisano (edytowany)
13 godzin temu, Celownik07 napisał:

Tak. Dla wszystkich 😭 ..w zeszłym roku małorolnych sąsiadów ostro trzepali z tego.

Od 25 maja 2024 gospodarstwa do 10 ha użytków rolnych są zwolnione z kontroli i sankcji za niespełnianie warunkowości

Edytowano przez ORZMO

miwigos    3715
4 godziny temu, ws71 napisał:

Mam wrażenie że cała dyskusja  w tym temacie jest zwyczajnym biciem piany, 4 tyg może być bez żadnej okrywy w przypadku siania roślin ozimych, jednocześnie przyjmuje się że okrywę stanowią wszelkie pozostałości po zbiorze rośliny głównej ( czyli samosiewy wchodzą w grę) , raczej niespotykane jest żeby np 15 lipca robić orkę siewna i czekać do siewów wrześniowych ozimin,mam wrażenie że część ludzi na siłę szuka problemów, tam gdzie ich nie ma

To same resztki pożniwne po rzepaku sa okrywą, bo rzepak jest niszczony, pole czarne z widocznymi resztkami pożniwnymi ?

galan99    7980
2 godziny temu, ORZMO napisał:

Od 25 maja 2024 gospodarstwa do 10 ha użytków rolnych są zwolnione z kontroli i sankcji za niespełnianie warunkowości

Ile to % w skali kraju będzie ?.

A pozostałych jeb...ć nie f,,,,,, .

ws71    1913
36 minut temu, miwigos napisał:

To same resztki pożniwne po rzepaku sa okrywą, bo rzepak jest niszczony, pole czarne z widocznymi resztkami pożniwnymi ?

Teoretycznie tak ,teraz pozostaje jeszcze kwestia jak to będzie wyglądać w praktyce w przypadku kontroli  i ich radosnej twórczości, interpretacji ( słynne 30 %)

• Like 1

lukaszkol    7
1 godzinę temu, miwigos napisał:

wątpliwa sprawa żeby tak się udało

aczkolwiek wszystko zależy od "widzimisia"

takie mamy prawo

mirosor    13
5 godzin temu, ORZMO napisał:

A ja ten siewnik zapinam i odpinam zamiast jechac na urlop :) . 1,5 hektara po zbiorach zaorane bo patrzylem na GAEC z 2023, taki sie wyswietla na gov po wpisaniu w google. Ciekawe ilu rolnikow nie zauwazylo calkowitej zmiany GAEC 6 i ilu nie zrozumialo jego tresci.

• Haha 1

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez blacha
      Ostatnio kilku moich znajomych hodowców trzody chlewnej zaczęło się uskarżać na problemy z ARiMR odnośnie systemu wymienionego w temacie.

Problem ich spowodowany jest tym iż w agencji ich stada są kilkukrotnie większe niż stan faktyczny, jak się okazało wynika to z tego, że zakupywali zwierzęta z innych hodowli(głównie jako remont stada podstawowego) , dokonywali zgłoszenia zakupu ze stada nr xxxxxxxxxx i przerejestrowania pod ich numer gospodarstwa. Po okresie użytkowania sprzedawali wyżej wymienione zwierzęta pod swoim numerem gospodarstwa do legalnie działającego rzeźnika, który dokonywał zgłoszenia zakupu(kiedyś z początku funkcjonowania systemu wyglądało to tak u nas, że fakt zakupu, sprzedaży zgłaszały obie strony transakcji, ale ARiMR zażądała kategorycznie zgłoszenia tylko od zakupującego, bo robił się bałagan). No i wracając do sedna sprawy, teraz nawet po kilku latach od sprzedaży okazało się, że te zakupione i sprzedane zwierzęta figurują dalej w ich gospodarstwie(powodując nadwyżki średnio 20 - 40 sztuk) i agencja chce wyjaśnień. Sami zainteresowani rolnicy zgłosili się do agencji w celu wyprostowania sprawy, niewiele załatwili, bo jak się okazało wg pracowników biura powiatowego zwierzęta zakupione z innych gospodarstw, zarejestrowane we własnym gospodarstwie, użytkowane przez X czasu powinni sprzedać z numerem gospodarstwa z którego zostały one zakupione czyli numerem gospodarstwa xxxxxxxxx.

Wiem problem nietypowy i wg mnie dziwny, wynikający wg mnie z niekompetencji pracowników agencji, bałaganu w niej samej i nieścisłości przepisów, bo wg mnie jeśli zgłaszam przerejestrowanie zwierzęcia na moje gospodarstwo to sprzedaję je ze swoim numerem, podobnie jak to wygląda w przypadku bydła i wtedy ja w pierwszej kolejności odpowiadam za to jeśli np w mięsie wykryte zostaną jakieś substancje niedozwolone. Prosiłbym jednak jakiegoś kompetentnego agrofotowicza o odpowiedź, tym bardziej, że pomimo tego, że ja jeszcze nie dostałem wezwania w tej sprawie to wiem, że problem też mnie dotyczy.
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez katopo
      Komuś działa System teleinformatyczny ARiMR do składania wniosków o dopłaty bezpośrednie?
    • Przez green
      Witam

Interesuje mnie jak wielu z Was spotkało się z czymś takim jak odmowa płatności obszarowych i/lub rolnośrodowiskowych do danej działki z uwagi na tzw. "MODYFIKACJĘ DO HISTORII TUZ"?

Oznacza to nieuwzględnienie przez ARiMR do płatności działki z zadeklarowanym TUZ z takiego powodu, że w ciągu 5 poprzednich lat, któryś z wcześniejszych użytkowników zadeklarował na niej np. ugór, albo uprawy rolnicze (np. łąka, tyle że motylkowatych traktowana jako uprawa).

Trwały Użytek Zielony jest zdefiniowany w przepisach unijnych (rozporządzenie 1120/2009):
      "grunty zajęte pod uprawę traw lub innych pasz z roślin zielonych naturalnych (samosiewnych) lub powstałych w wyniku działalności rolniczej (wysiewanych) niepodlegające płodozmianowi w gospodarstwie przez okres pięciu lat lub dłużej" .

Istnieje Orzecznictwo Wojewódzkich Sądów Administracyjnych, wyraźnie mówiące, że żeby odmówić płatności do działki, na której jest użytek zielony, Agencja powinna mieć dowody, że działka była częścią stosowanego w gospodarstwie systemu płodozmianu, a nie tylko, że w którymś roku ją np. jednorazowo ugorowano.

Z mojej praktyki wynika jednak, że większość Biur Powiatowych ARiMR "leci po całości": jakiekolwiek inne niż TUZ zadeklarowanie danej działki, albo nawet jej fragmentu, w ciągu poprzednich 5 lat powoduje, że dla nich był na niej stosowany płodozmian.

W chwili obecnej jest w toku kilka spraw dotyczących tego problemu. Poszukuję rolników, którym również "obcięto" płatności do zadeklarowanych użytków zielonych, gdyż rzekomo nie były to użytki TRWAŁE.

Jeśli zetknęliście się z tym w przeszłości, Wasz przypadek może pomóc zmienić niekorzystną dla rolników interpretację stosowaną przez ARiMR. Jeśli taki problem pojawił się teraz być może z kolei ja będę mógł pomóc ruszyć sprawę.
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj