odrion

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Polecane posty

nie    1663
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Nie macie w tych dopłatach limitu na kraj?

pełne dopłaty są tylko na około 50% powierzchni przysługującej do dopłat, więc wszystkie obecne obliczenie będą mocno zrewidowane

• Like 1

Agrest    22472
9 godzin temu, jajanek1 napisał:

limit jest ale premiowane mocno jest ekstensywna hodowla i uprawa i te gospodarstwa prymitywne kilku do kilkudziesięciu  ha  będą mieć swoje 5 minut  póki co ,  o ile do tych  dobrostanów nie podłączą się korporacje i  duże fermy 

tucznik żeby stał się dobrostanowy musi być kupiony nie dalej jak 50 km od gospodarstwa i jak wpadną na pomysł i np tego z dani zarejestrują 2 razy to się w końcu stanie dobrostanowym  w docelowym gospodarstwie , rzucą mu w kąt na ruszcie sieczki i też będzie miał legowisko na słomie a za to około 100 za łebka

nie inaczej może się stać z bydłem  bo co za problem drzwi w oborze uchylić i zagrodzić 40arów na 100 krów

Czyli końcowy wynik finansowy palcem na wodzie pusany.

Grunt dla kombinatorstwa i prawdopodobnie posiadaczy ziemskich, tych samych którzy od orzechòw włoskich zaczynali.

Jak piszesz promocja ekstensywnej hodowli. To nie dziwi,  bo chcą "poprawić byt" gwałconym krowom i tuczonym bykom. Nie mniej dając duże dopłaty w zanadrzu już pewnie mają spadek cen, no bo jak inaczej połączyć to z planami likwidacji hodowli?

Tigon    1249

czyli taki ja co ma tam naście krówek na uwięzi dostanie gówno a nawet spadek cen produktu końcowego bo będą teksty "Panie ma pan teraz po 3 tys do sztuki to nie narzekaj"

Wiadomość z agroFakt.pl

Agrest    22472

Dla potrzeb pogłębienia podziałów wyliczą najwyższą możliwą dopłatę i będą puszczać w agrobiznesie, wiadomościach...

• Like 3

damianos95    412

Z tymi dopłatami do dobrostanu to skorzysta 10-20% rolników a jak cena spadnie to wszyscy po doopie dostaną równo bo nikt obory nie będzie przerabiał 

Ale taki Gienek kasy natrzepie ładnie 

• Like 1

Lukas210    21

Czy te oświadczenie na wywiezienie obornika to już jest pewne na 100% że w tym roku przejdzie zamiast zdjęć? Jest jakieś rozporządzenie o tym mówiące? Czy na razie to tylko plotki?

Niewiadomski    27
Napisano (edytowany)
Dnia 2.03.2023 o 14:15, themrsakmejek napisał:

A zakaz przeorywania to znaczy, że nie mogę zaorać i przesiać trawy? I czy ten ekoschemat to na 1 rok obowiązuje a np. po roku mogę z niego zrezygnować? 

Okazuje się, że można zaorać w takim przypadku. Zamieszczam definicję TUZ do celów ekoschematu ekstensywny TUZ z wieści rolniczych.

Czym są trwałe użytki zielone?

Ostatnim pojęciem związanym z użytkami rolnymi będą trwałe użytki zielone. Są to grunty, które są wykorzystywane do uprawy traw lub innych zielnych roślin pastewnych rozsiewających się naturalnie (samosiewnych) lub uprawianych (wysiewanych) i które nie były objęte zmianowaniem upraw danego gospodarstwa przez okres co najmniej pięciu lat; zaoranie, uprawa lub wysiew innego gatunku należącego do traw lub innych zielnych roślin pastewnych po uprawie lub zaoraniu nie powoduje zmiany klasyfikacji danego obszaru jako trwałego użytku zielonego, pod warunkiem, że nowo wysiana po uprawie lub zaoraniu okrywa roślinna nadal należy do traw lub innych zielnych roślin pastewnych

Warto poczytać. Pięknie wszystko poszufladkowane i wytłumaczone  w przystępny język.

https://wiescirolnicze.pl/najwazniejsze-platnosci-i-wsparcia-2023-zestawienie/

Edytowano przez Niewiadomski
  • Thanks 1

ws71    1495

@Lukas210Na razie to jest o tym mowa w projekcie skierowanym do społecznych konsultacji?, okaże się jak będzie w rzeczywistości po 15.03

ws71    1495

@NiewiadomskiMówią o tym przepisy przejściowe, a konkretnie § 34 rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi w sprawie szczegółowych warunków i szczegółowego trybu przyznawania i wypłaty płatności w ramach schematów na rzecz klimatu i środowiska w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027 - czyli rozporządzenia o ekoschematach -  które właśnie przekazano do konsultacji.

Na obecną chwilę one jeszcze nie obowiązują

sakala    13
2 godziny temu, Tigon napisał:

czyli taki ja co ma tam naście krówek na uwięzi dostanie gówno a nawet spadek cen produktu końcowego bo będą teksty "Panie ma pan teraz po 3 tys do sztuki to nie narzekaj"

Ja myślę, że będzie tylko lepiej. Spadnie populacja bydła z racji mniejszego zagęszczenia a jak wiadomo podaż kształtuje popyt.

Lukas210    21

Jak się ma sytuacja jeżeli słomę wymieniam za obornik i nie mam żadnych dokumentów na to?

mid7    45

Mam pytanie odnośnie okrywy ochronnej  na zimę, jest mowa o gruntach pokrytych resztkami pożniwnymi czy też mulczem, czyli jeśli po kukurydzy na kiszonkę po talerzuje pole i tak zostawię na zimę czy to przejdzie, czy lepiej zostawić ściernisko i nie talerzować i pytanie jak z polem po burakach cukrowych, jeśli je wykopie w listopadzie i na zimę przemieszam bezorkowcem to to będzie okrywa ochronna, w końcu nie wykonałem orki

Mądrala    171

Witam

Może ktoś pomoże zrozumieć tak zwane "zróżnicowanie upraw". Oglądałem wczoraj na youtubie filmik ze szkolenia gdzie gościu pokazał w tabelkach że rzepak nie jest zbożem, a dziś szukałem informacji na stronie internetowych o tej kwestii i w artykułach rzepak jest zbożem czyli przyjmując główną uprawę 65% muszę wliczać do tej ilości rzepak i zboże razem, gdzie leży prawda?

kat    103

Jeśli zboża wrzucą wszystkie do jednego worka to wiele gospodarstw podstawy do dopłat nie spełni.  A nie daj Boże zboże i kukurydzę.

3grosze    74
22 minuty temu, Mądrala napisał:

Witam

Może ktoś pomoże zrozumieć tak zwane "zróżnicowanie upraw". Oglądałem wczoraj na youtubie filmik ze szkolenia gdzie gościu pokazał w tabelkach że rzepak nie jest zbożem, a dziś szukałem informacji na stronie internetowych o tej kwestii i w artykułach rzepak jest zbożem czyli przyjmując główną uprawę 65% muszę wliczać do tej ilości rzepak i zboże razem, gdzie leży prawda?

Min 20% upraw pozytywnie wpływających na glebę np. groch, fasola. seradela, koniczyna, mięta, szałwia, dziurawiec, poziomki, trawy na go.

Udział głównej uprawy w strukturze zasiewów nie przekracza 65%. Zboża nie więcej niż 65%. Okopowe, dynie, ogórki, kapusta nie więcej niż 30%

Rzepak nie wlicza się zboża. 

v11    635
25 minut temu, MajsterMarian napisał:

Ścierniska po kukurydzy to będzie raj dla omacnicy prosowianki :/

Nie do końca ponad 20 lat monokultury ostatnio ST pole nie ruszane do wiosny i mulczer (mielenie ) wiosną dużo skuteczniejsze niż jesienią -larwy wiosną przeżywają moment stresu przy mulczowaniu i nie są w stanie przejść do wylinki (opracowane i badane przez prof Bereś ) a sprawdziłem jest w tym sens

• Like 1

Roxer    106

Skąd bierzecie aktualnie materiały/informacje dot. nowych dopłat? Na gov.pl coś poznikały, a na portalach kopiuj wklej typu topagrar czy farmer nie chce bazować 

Palmusny    76

panowie jak to jest z tym planem nawożenia wkońcu ? Musi być też N ? mam wszystko MG P K Ca ale N nie mam ? robić teraz te próbki ?

v11    635

N będą robić na podstawie zapotrzebowania uprawy i przewidywanego plonu oraz przyjętej średnio pozostałości N w glebie .Oddałem próbki miesiąc temu i o N nic nie wspominano .Natomiast na spędzie ARiMR kierownik mówiła że trzeba mieć plan nawożenia a tylko w przypadku kontroli zarządają podstaw jego opracowania 

Lolek74    247
51 minut temu, kat napisał:

Jeśli zboża wrzucą wszystkie do jednego worka to wiele gospodarstw podstawy do dopłat nie spełni.  A nie daj Boże zboże i kukurydzę.

I chyba o to im chodzi.

• Like 1

jaffa    29
Napisano (edytowany)
31 minut temu, Roxer napisał:

Skąd bierzecie aktualnie materiały/informacje dot. nowych dopłat? Na gov.pl coś poznikały, a na portalach kopiuj wklej typu topagrar czy farmer nie chce bazować 

Projekty rozporządzeń od kowalczyka Projekty (rcl.gov.pl)

A i tak panowie przestrzegam bo o tym nikt nie mówi głośno ekoschemat wymieszanie obornika z glebą na terenach o dużym nachyleniu są 4h na wymieszanie, nie wkopcie się ze zdjęciami.

Edytowano przez jaffa

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez blacha
      Ostatnio kilku moich znajomych hodowców trzody chlewnej zaczęło się uskarżać na problemy z ARiMR odnośnie systemu wymienionego w temacie.

Problem ich spowodowany jest tym iż w agencji ich stada są kilkukrotnie większe niż stan faktyczny, jak się okazało wynika to z tego, że zakupywali zwierzęta z innych hodowli(głównie jako remont stada podstawowego) , dokonywali zgłoszenia zakupu ze stada nr xxxxxxxxxx i przerejestrowania pod ich numer gospodarstwa. Po okresie użytkowania sprzedawali wyżej wymienione zwierzęta pod swoim numerem gospodarstwa do legalnie działającego rzeźnika, który dokonywał zgłoszenia zakupu(kiedyś z początku funkcjonowania systemu wyglądało to tak u nas, że fakt zakupu, sprzedaży zgłaszały obie strony transakcji, ale ARiMR zażądała kategorycznie zgłoszenia tylko od zakupującego, bo robił się bałagan). No i wracając do sedna sprawy, teraz nawet po kilku latach od sprzedaży okazało się, że te zakupione i sprzedane zwierzęta figurują dalej w ich gospodarstwie(powodując nadwyżki średnio 20 - 40 sztuk) i agencja chce wyjaśnień. Sami zainteresowani rolnicy zgłosili się do agencji w celu wyprostowania sprawy, niewiele załatwili, bo jak się okazało wg pracowników biura powiatowego zwierzęta zakupione z innych gospodarstw, zarejestrowane we własnym gospodarstwie, użytkowane przez X czasu powinni sprzedać z numerem gospodarstwa z którego zostały one zakupione czyli numerem gospodarstwa xxxxxxxxx.

Wiem problem nietypowy i wg mnie dziwny, wynikający wg mnie z niekompetencji pracowników agencji, bałaganu w niej samej i nieścisłości przepisów, bo wg mnie jeśli zgłaszam przerejestrowanie zwierzęcia na moje gospodarstwo to sprzedaję je ze swoim numerem, podobnie jak to wygląda w przypadku bydła i wtedy ja w pierwszej kolejności odpowiadam za to jeśli np w mięsie wykryte zostaną jakieś substancje niedozwolone. Prosiłbym jednak jakiegoś kompetentnego agrofotowicza o odpowiedź, tym bardziej, że pomimo tego, że ja jeszcze nie dostałem wezwania w tej sprawie to wiem, że problem też mnie dotyczy.
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez katopo
      Komuś działa System teleinformatyczny ARiMR do składania wniosków o dopłaty bezpośrednie?
    • Przez green
      Witam

Interesuje mnie jak wielu z Was spotkało się z czymś takim jak odmowa płatności obszarowych i/lub rolnośrodowiskowych do danej działki z uwagi na tzw. "MODYFIKACJĘ DO HISTORII TUZ"?

Oznacza to nieuwzględnienie przez ARiMR do płatności działki z zadeklarowanym TUZ z takiego powodu, że w ciągu 5 poprzednich lat, któryś z wcześniejszych użytkowników zadeklarował na niej np. ugór, albo uprawy rolnicze (np. łąka, tyle że motylkowatych traktowana jako uprawa).

Trwały Użytek Zielony jest zdefiniowany w przepisach unijnych (rozporządzenie 1120/2009):
      "grunty zajęte pod uprawę traw lub innych pasz z roślin zielonych naturalnych (samosiewnych) lub powstałych w wyniku działalności rolniczej (wysiewanych) niepodlegające płodozmianowi w gospodarstwie przez okres pięciu lat lub dłużej" .

Istnieje Orzecznictwo Wojewódzkich Sądów Administracyjnych, wyraźnie mówiące, że żeby odmówić płatności do działki, na której jest użytek zielony, Agencja powinna mieć dowody, że działka była częścią stosowanego w gospodarstwie systemu płodozmianu, a nie tylko, że w którymś roku ją np. jednorazowo ugorowano.

Z mojej praktyki wynika jednak, że większość Biur Powiatowych ARiMR "leci po całości": jakiekolwiek inne niż TUZ zadeklarowanie danej działki, albo nawet jej fragmentu, w ciągu poprzednich 5 lat powoduje, że dla nich był na niej stosowany płodozmian.

W chwili obecnej jest w toku kilka spraw dotyczących tego problemu. Poszukuję rolników, którym również "obcięto" płatności do zadeklarowanych użytków zielonych, gdyż rzekomo nie były to użytki TRWAŁE.

Jeśli zetknęliście się z tym w przeszłości, Wasz przypadek może pomóc zmienić niekorzystną dla rolników interpretację stosowaną przez ARiMR. Jeśli taki problem pojawił się teraz być może z kolei ja będę mógł pomóc ruszyć sprawę.
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj