Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

w tych 10 % na trzecia uprawę może się znaleźć ugor, czy ugór 4%, a oprócz tego trzecia uprawa 10%?

A nie lepiej coś na zielonkę [lucerna, koniczyna] i balota ukręcić i sprzedać jeśli nie potrzebujesz .

Opublikowano

hmmm no właśnie. jeśli trzecia uprawa ma mieć 10 %, ale klucz tego mam mieć zostawiony 4%ugoru, to wolę tylko ugór. jeśli ugór wliczy się w te 10% trzeciej uprawy, to połowę zrobię ugór, a polowe np nostrzyk na poprawę struktury gleby.

Opublikowano

w tym roku mozesz wpisac ugor a  na nim pszenice zasiac , ale czy to przedzie w ekoschematach to nie wiem

ugory w tym roku obowiązkowe ale pozwalają zasiać co pasuje oprócz kuku i soi

Opublikowano
9 godzin temu, zmechanizowany napisał:

A nie lepiej coś na zielonkę [lucerna, koniczyna] i balota ukręcić i sprzedać jeśli nie potrzebujesz .

Tylko kwestia czy ma swoją prasę i owijarke oraz czy będzie komu kupić. Np u mnie to bydła jest już jak na lekarstwo jedna dwie trzy obory na wiekszej wiosce to oni sami mają swoje bo sporą jest łąk i nabrali dzierżaw. Motywują ludzi żeby po prostu leżało ugorem albo zasiać coś co i tak nie zbierzesz a oni sprowadza wszystko z Ukrainy i uzupełnia robakami . 

• Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, szymonidas9 napisał:

Z tego co się orientuje rzepak nie jest już liczony jako zboże, w związku z czym nie ma aż takiego dramatu odnośnie tych 65%upraw zbóż 

Na obecną chwilę to jest tylko zapowiedź naszego ministerstwa,żeby to weszło w życie musi zatwierdzić Unia , a tam w temacie na razie cisza

Opublikowano

nie mam prasy, owijarki, uprawiam tylko rzepak, pszenice, soje i kukurydze, wszystko idzie na skup. u nas bydła praktycznie nie ma, a trochę dalej , mają i bydło i łąki. Po drugie, u nas jakby nawet ktoś tą krowę miał, to chciałby za folii i prasowania. Wiem, że ugór będzie liczony jako uprawa. Nie wiem tylko co wg nich znaczy ugór? Czy ma to być ziemia, czy chwasty, czy mogę np zasiać seradele, a potem ja zmulczować?

Opublikowano

Najwyzsza pora ta krowę sobie kupić i to jeszcze taką  do której dopłaca kilka tys,np. Z rasy zachowawczej 

Będzie mleko , wolowina i kilka tys w roku dopłaty 

Z tego co widzę to taka krowa zarobi więcej  niż. nie jeden oszołom na etacie haha 

Podstawowej dopłaty jest 118E i do 30ha  pierwszych  po 40Euro nie łapiąc się  na ekoschematy i dopłaty do buraków i strączkowych i na dodatek bez produkcji zwierzęcej nie bardzo jest sens wogole skladac wniosek 

Opublikowano

Różne są rozwiązania prowadzenia gospodarstwa. Mając krowę należy jej zabezpieczyć paszę, która rośnie na polu, więc trzeba zabrać z uprawy pszenicy część areału. Po drugie. hodowla to nie algebra, a raczej należy dołożyć statystykę, a więc ryzyko padnięcia, chorób, kosztów związanych z produkcją. Etat to ciężki kawałek chleba, ale jeśli ktoś ma stałą pracę, stabilność takiego rozwiązania jest nie do przecenienia. Emerytura też będzie większa. Odczułem to jako młody chłopak, gdy w latach transformacji ojciec stracił pracę, bo zakład pocięto na żyletki, Na małym areale etat jest obowiązkowy, by godnie żyć. Może powyżej 50 -100 ha, można się pokusić o poświęceniu się dla rolnictwa, ale to musieliby się wypowiedzieć rolnicy, którzy tyle posiadają.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

łąkę nie koszoną, pozostawioną swojemu życiu można uznać za obszar nieprodukcyjny?

Nie! Absolutnie to jest nieużytek. 

Opublikowano

Ugór to są g.o (nie mylić z tuz) na których nie jest prowadzona produkcja roślinna i przeprowadzono przynajmniej jeden zabieg zapobiegający rozprzestrzenianiu się chwastów typu koszenie mulczowanie etc.

Opublikowano (edytowane)

Nie może być TUZ a wręcz będzie że przekształcił 🤷‍♀️

Kiedyś był zapis, że z tuzu aby przekształcić na ugór musiało minąć 5lat-nie wiem czy jeszcze obowiązuje. 

Edytowane przez Ceres2
Opublikowano

Można przekształcić, tylko trzeba się śpieszyć, bo w nowej perspektywie nie może być mniej tuzów o więcej niż 5 % w stosunku do roku 2018.

Raczej na odwrót haha.

Opublikowano

Ale o co ci chodzi? On pytał o obszar nieprodukcyjny- tego dotyczy moja odpowiedź. 

Opublikowano (edytowane)

Pytam jak wymóg 4% najprościej załatwić. Trochę nie uśmiecha mi się tyle zostawiać, kiedy najgorsza ziemia w gospodarstwie to trójka. Jak mus to mus, gdzieś czytałem że można rozsiać rośliny jak na poplon i to sobie wymieszać.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
19 minut temu, Dublin napisał:

Można przekształcić, tylko trzeba się śpieszyć, bo w nowej perspektywie nie może być mniej tuzów o więcej niż 5 % w stosunku do roku 2018.

Raczej na odwrót haha.

Te bajdy o tuzach to już od 10 lat słychać.

Opublikowano
4 minuty temu, Ceres2 napisał:

W tym roku nie musisz. Na jesień już trzeba planować. 

Wiem, ale ja już sobie myślę nad kolejnymi sezonami. Z oraniem TUZ jest problem bo leżą na terenach Natura 2000

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez blacha
      Ostatnio kilku moich znajomych hodowców trzody chlewnej zaczęło się uskarżać na problemy z ARiMR odnośnie systemu wymienionego w temacie.

Problem ich spowodowany jest tym iż w agencji ich stada są kilkukrotnie większe niż stan faktyczny, jak się okazało wynika to z tego, że zakupywali zwierzęta z innych hodowli(głównie jako remont stada podstawowego) , dokonywali zgłoszenia zakupu ze stada nr xxxxxxxxxx i przerejestrowania pod ich numer gospodarstwa. Po okresie użytkowania sprzedawali wyżej wymienione zwierzęta pod swoim numerem gospodarstwa do legalnie działającego rzeźnika, który dokonywał zgłoszenia zakupu(kiedyś z początku funkcjonowania systemu wyglądało to tak u nas, że fakt zakupu, sprzedaży zgłaszały obie strony transakcji, ale ARiMR zażądała kategorycznie zgłoszenia tylko od zakupującego, bo robił się bałagan). No i wracając do sedna sprawy, teraz nawet po kilku latach od sprzedaży okazało się, że te zakupione i sprzedane zwierzęta figurują dalej w ich gospodarstwie(powodując nadwyżki średnio 20 - 40 sztuk) i agencja chce wyjaśnień. Sami zainteresowani rolnicy zgłosili się do agencji w celu wyprostowania sprawy, niewiele załatwili, bo jak się okazało wg pracowników biura powiatowego zwierzęta zakupione z innych gospodarstw, zarejestrowane we własnym gospodarstwie, użytkowane przez X czasu powinni sprzedać z numerem gospodarstwa z którego zostały one zakupione czyli numerem gospodarstwa xxxxxxxxx.

Wiem problem nietypowy i wg mnie dziwny, wynikający wg mnie z niekompetencji pracowników agencji, bałaganu w niej samej i nieścisłości przepisów, bo wg mnie jeśli zgłaszam przerejestrowanie zwierzęcia na moje gospodarstwo to sprzedaję je ze swoim numerem, podobnie jak to wygląda w przypadku bydła i wtedy ja w pierwszej kolejności odpowiadam za to jeśli np w mięsie wykryte zostaną jakieś substancje niedozwolone. Prosiłbym jednak jakiegoś kompetentnego agrofotowicza o odpowiedź, tym bardziej, że pomimo tego, że ja jeszcze nie dostałem wezwania w tej sprawie to wiem, że problem też mnie dotyczy.
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez katopo
      Komuś działa System teleinformatyczny ARiMR do składania wniosków o dopłaty bezpośrednie?
    • Przez green
      Witam

Interesuje mnie jak wielu z Was spotkało się z czymś takim jak odmowa płatności obszarowych i/lub rolnośrodowiskowych do danej działki z uwagi na tzw. "MODYFIKACJĘ DO HISTORII TUZ"?

Oznacza to nieuwzględnienie przez ARiMR do płatności działki z zadeklarowanym TUZ z takiego powodu, że w ciągu 5 poprzednich lat, któryś z wcześniejszych użytkowników zadeklarował na niej np. ugór, albo uprawy rolnicze (np. łąka, tyle że motylkowatych traktowana jako uprawa).

Trwały Użytek Zielony jest zdefiniowany w przepisach unijnych (rozporządzenie 1120/2009):
      "grunty zajęte pod uprawę traw lub innych pasz z roślin zielonych naturalnych (samosiewnych) lub powstałych w wyniku działalności rolniczej (wysiewanych) niepodlegające płodozmianowi w gospodarstwie przez okres pięciu lat lub dłużej" .

Istnieje Orzecznictwo Wojewódzkich Sądów Administracyjnych, wyraźnie mówiące, że żeby odmówić płatności do działki, na której jest użytek zielony, Agencja powinna mieć dowody, że działka była częścią stosowanego w gospodarstwie systemu płodozmianu, a nie tylko, że w którymś roku ją np. jednorazowo ugorowano.

Z mojej praktyki wynika jednak, że większość Biur Powiatowych ARiMR "leci po całości": jakiekolwiek inne niż TUZ zadeklarowanie danej działki, albo nawet jej fragmentu, w ciągu poprzednich 5 lat powoduje, że dla nich był na niej stosowany płodozmian.

W chwili obecnej jest w toku kilka spraw dotyczących tego problemu. Poszukuję rolników, którym również "obcięto" płatności do zadeklarowanych użytków zielonych, gdyż rzekomo nie były to użytki TRWAŁE.

Jeśli zetknęliście się z tym w przeszłości, Wasz przypadek może pomóc zmienić niekorzystną dla rolników interpretację stosowaną przez ARiMR. Jeśli taki problem pojawił się teraz być może z kolei ja będę mógł pomóc ruszyć sprawę.
  • Dodaj nową pozycję...
v