odrion

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
mds212    2096

Na oziminy tez mozna jeszcze zrobic plan, bo gdzies chodzily plotki ze na oziminy mozna maks do 30 wrzesnia roku poprzedzajacego

Troker1979    427
Napisano (edytowany)

Jak Masz badania gleby  to co za problem datę zmienić

Edytowano przez Troker1979

Wiadomość z agroFakt.pl

mds212    2096

Badan to ja mam pelno, ale chyba jeszcze w tym roku zrezygnuje z planu nawozowego bo chce jeszcze kilka ciezarowek wapna wziac na badania z niskim ph :D

mds212    2096

Ale chcialbym dopiero zbadac probki ktore ebvda wymagaly wapnwoania a tam juz rosna oziminy, wiec starych badan nie wykorzystam a wiec i nie rozpsize planu wstecz

Troker1979    427

badania 4 lata ważne Ja nie robię planu bo to głównie u mnie rozdysponowanie nawozów naturalnych a w infrastrukturze nie wszystko ok i nie chcę kontroli

mds212    2096

A ja nie chce zeby wyszlo zeby w doplacie do wapna dana dzialka bedzie miala ph 4 a w planie w tym samym czasie 6 :D

DrVVall    18

Rozmawiałem z doradcą z CDR w Brwinowie nt. Uproszczonych systemów uprawy. Jego zdaniem ekoschemat dotyczy uprawy która jest w plonie głównym w roku składania wniosku czyli od zbioru przedplonu do zbioru tej rośliny kropka. Nic nie stoi na przeszkodzie aby wykonać orkę pod kolejną uprawę jeszcze w tym roku o ile nie chcemy kontynuować ekoschematu na tej działce w kolejnym roku.

adamn999    260

czyli jeżeli pod buraki zaorałem na jesień to w tym roku mogę skorzystać z eko schematu uproszczone metody upraw i nawet po burakach mogę wykonać orkę?

zimową?

DrVVall    18

Przeciwnie, jeśli masz zaorane pod buraki to nie ale jeśli miałbyś buraki zasiane w uprawie bezorkowej to po burakach mógłbyś zaorać. Mówił też że obecnie na Uprawę uproszczoną mają się łapać również oziminy siane 2022.

Maniaks    5
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, DrVVall napisał:

Rozmawiałem z doradcą z CDR w Brwinowie nt. Uproszczonych systemów uprawy. Jego zdaniem ekoschemat dotyczy uprawy która jest w plonie głównym w roku składania wniosku czyli od zbioru przedplonu do zbioru tej rośliny kropka. Nic nie stoi na przeszkodzie aby wykonać orkę pod kolejną uprawę jeszcze w tym roku o ile nie chcemy kontynuować ekoschematu na tej działce w kolejnym roku.

Wiesz co, tam są konkretnie takie zapisy:

Cytat

§ 11. 1. W przypadku praktyki, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 7, punkty są przyznawane do powierzchni gruntów ornych, z wyjątkiem gruntów ornych, na których jest prowadzona uprawa zerowa lub na których są uprawiane trawy lub inne zielne rośliny pastewne.
2. Punkty, o których mowa w ust. 1, są przyznawane, jeżeli rolnik na gruntach ornych, o których mowa w ust. 1, w roku, w którym został złożony wniosek o przyznanie płatności, prowadzi uprawę roślin w formie uprawy konserwującej bezorkowej, w tym uprawy pasowej.

Ponadto

Cytat

😎 praktyki – Uproszczone systemy uprawy:
a) prowadzenie uprawy konserwującej bezorkowej, w tym uprawy pasowej (strip-till), poprzez:
wykonywanie zabiegów uprawowych z odstąpieniem od uprawy płużnej w zespole uprawek pożniwnych i przedsiewnych w roku, w którym został złożony wniosek o przyznanie płatności,
– pozostawianie na polu po zbiorze uprawy w plonie głównym całości resztek pożniwnych w formie mulczu,
b) prowadzenie rejestru zabiegów agrotechnicznych na formularzu opracowanym przez Agencję i udostępnionym na jej stronie internetowej, zawierającego co najmniej: nr działki ewidencyjnej, wielkość powierzchni, datę wykonania zabiegu, rodzaj uprawy i rodzaj wykonanego zabiegu;

Jak dla mnie wszystko, co robisz w danym roku i ma związek z uprawą pożniwną i/lub przedsiewną, musi być w systemie uproszczonym, tj. bez użycia pługa. Ale jak oni to będą interpretować, to już nawet oni jeszcze nie wiedzą. 

Swoją drogą w jakim programie robicie plany nawożenia?

Edytowano przez Maniaks
Poprawa czytelności postu

kros    1
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

badania 4 lata ważne Ja nie robię planu bo to głównie u mnie rozdysponowanie nawozów naturalnych a w infrastrukturze nie wszystko ok i nie chcę kontroli

infrastrukturze ? chodzi ci o składowanie nawozów naturalnych czy coś innego ?

Czy przy planie nawozowym sprawdzają przy okazji składowanie obornika?

1 godzinę temu, mds212 napisał:

A ja nie chce zeby wyszlo zeby w doplacie do wapna dana dzialka bedzie miala ph 4 a w planie w tym samym czasie 6 :D

Czy do planu nawozowego nie można teraz zrobić badania gleby? Czy to musi być zrobiony przed zasiewem roślin czy jak.?  Ja mam zrobione większość działek  w listopadzie teraz jeszcze oddane do badania na łąki i dzierżawę z jarymi. Tylko że mi są potrzebne do młodego rolnika  bo w tym roku mam składać wniosek o 2 ratę i nie chciałbym żeby się przyczepili. Babka z ODR-u robiła mi teraz plan nawozowy i nic nie mówiła że próbki z byt późno pobrane, jedynie że nawożenie będzie w próbce. Facet w OSCHR mówi, że zawsze jest okres wegetacji jakiejś rośliny najwyżej problem, że wyniki mogą być dziwne.

Szymi40    1412
10 godzin temu, maroko napisał:

Posadziłem ok 10 arów kartofli na działce która łącznie ma 1,77 ha. Na reszcie będzie kukurydza oraz na innej działce. Nie chce mi się dzielić tej działki. Będzie jakaś sankcja jak to zauważą  czy lepiej od razu to podzielić? 

Pamiętam że było coś takiego że mogło być procentowo mniej uprawy zmierzonej i wtedy nie było sankcji. Ale ile procent to nie wiem.

Chyba będę musiał podzielić coś czuję....

Sankcji  nie ma do 3 %  błędu  w razie  kontroli  ale zapłacą do  powierzchni  stwierdzonej. 

• Thanks 1

DrVVall    18
Napisano (edytowany)
10 godzin temu, Maniaks napisał:

Wiesz co, tam są konkretnie takie zapisy:

Ponadto

Jak dla mnie wszystko, co robisz w danym roku i ma związek z uprawą pożniwną i/lub przedsiewną, musi być w systemie uproszczonym, tj. bez użycia pługa. Ale jak oni to będą interpretować, to już nawet oni jeszcze nie wiedzą.

"§ 11. 1. W przypadku praktyki, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 7, punkty są przyznawane do powierzchni gruntów ornych, z wyjątkiem gruntów ornych, na których jest prowadzona uprawa zerowa lub na których są uprawiane trawy lub inne zielne rośliny pastewne.
2. Punkty, o których mowa w ust. 1, są przyznawane, jeżeli rolnik na gruntach ornych, o których mowa w ust. 1, w roku, w którym został złożony wniosek o przyznanie płatności, prowadzi uprawę roślin w formie uprawy konserwującej bezorkowej, w tym uprawy pasowej."

"praktyki – Uproszczone systemy uprawy:
a) prowadzenie uprawy konserwującej bezorkowej, w tym uprawy pasowej (strip-till), poprzez:
 wykonywanie zabiegów uprawowych z odstąpieniem od uprawy płużnej w zespole uprawek pożniwnych i przedsiewnych w roku, w którym został złożony wniosek o przyznanie płatności,
– pozostawianie na polu po zbiorze uprawy w plonie głównym całości resztek pożniwnych w formie mulczu,
b) prowadzenie rejestru zabiegów agrotechnicznych na formularzu opracowanym przez Agencję i udostępnionym na jej stronie internetowej, zawierającego co najmniej: nr działki ewidencyjnej, wielkość powierzchni, datę wykonania zabiegu, rodzaj uprawy i rodzaj wykonanego zabiegu;"

Myślę, że kluczowe w tym zapisie jest "prowadzi uprawę". Jeśli to dotyczy uprawy, która jest we wniosku to "prowadzenie uprawy" kończy się na zmulczowaniu resztek pożniwnych, a zespół uprawek pożniwnych i przedsiewnych jest przed siewem a nie po zbiorze. Dalej jest już kolejna uprawa, która będzie w kolejnym wniosku.

Edytowano przez DrVVall

Karagana    113

Logiczne i sensowne. Ale nie sprecyzowane. Urzędnik, który będzie to sprawdzał, zobaczy w przepisie "w roku" i będzie się tego trzymał. 

jacek1296    1456
39 minut temu, DrVVall napisał:

Myślę, że kluczowe w tym zapisie jest "prowadzi uprawę". Jeśli to dotyczy uprawy, która jest we wniosku to "prowadzenie uprawy" kończy się na zmulczowaniu resztek pożniwnych, a zespół uprawek pożniwnych i przedsiewnych jest przed siewem a nie po zbiorze. Dalej jest już kolejna uprawa, która będzie w kolejnym wniosku.

To co "kluczowe" dla nas niekoniecznie będzie kluczowe dla arimr. Równie dobrze arimr może stwierdzić, że "prowadzenie uprawy" kończy się na "zespole uprawek pożniwnych". Czyli gdzie dokładnie?

Łukaszzz    53
Napisano (edytowany)

Dobrze rozumiem, że wystarczy wejść w ekoschemat z wymieszaniem słomy, bądź uproszczona uprawa I od razu zaciągamy na siebie obowiązek prowadzenia rejestru zabiegów agrotechnicznych dla wszystkich pól?

Edytowano przez Łukaszzz

Celownik07    311

no raczej dla tych co wnioskowales o ten ekoschemat . ale chetnie sie dowiem czy sie myle

Karagana    113

Moim zdaniem rejestr zabiegów agrotechnicznych tylko dla działek objętych ekoschematem. 

Poza tym i tak każdy ma obowiązek prowadzić rejestr zabiegów agrotechnicznych związanych z nawożeniem azotem, wynikający z Programu azotowego. 

Bogdan_ja    2384
Napisano (edytowany)
57 minut temu, Karagana napisał:

Logiczne i sensowne. Ale nie sprecyzowane. Urzędnik, który będzie to sprawdzał, zobaczy w przepisie "w roku" i będzie się tego trzymał. 

agencja określa ten rok jako kalendarzowy i takie daje wytyczne doradcom i tak szkola ..

niestety nie można zaorać w tym samym roku pod następna uprawę jesli się chce kasę do uproszczonej uprawy ...🤷‍♂️

"prowadzenie uprawy roślin w danym roku " to moim zdaniem nie oznacza ze jednej rośliny /uprawy ....I tu może być ze wszystkie uprawki pod rośliny w danym roku ....Czyli wiosenne i zimowe 🤔

Edytowano przez Bogdan_ja

Andpol    934
11 godzin temu, DrVVall napisał:

Przeciwnie, jeśli masz zaorane pod buraki to nie ale jeśli miałbyś buraki zasiane w uprawie bezorkowej to po burakach mógłbyś zaorać. Mówił też że obecnie na Uprawę uproszczoną mają się łapać również oziminy siane 2022.

Mają się załapać oziminy a rzepak to jeszcze nie pewne?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez blacha
      Ostatnio kilku moich znajomych hodowców trzody chlewnej zaczęło się uskarżać na problemy z ARiMR odnośnie systemu wymienionego w temacie.

Problem ich spowodowany jest tym iż w agencji ich stada są kilkukrotnie większe niż stan faktyczny, jak się okazało wynika to z tego, że zakupywali zwierzęta z innych hodowli(głównie jako remont stada podstawowego) , dokonywali zgłoszenia zakupu ze stada nr xxxxxxxxxx i przerejestrowania pod ich numer gospodarstwa. Po okresie użytkowania sprzedawali wyżej wymienione zwierzęta pod swoim numerem gospodarstwa do legalnie działającego rzeźnika, który dokonywał zgłoszenia zakupu(kiedyś z początku funkcjonowania systemu wyglądało to tak u nas, że fakt zakupu, sprzedaży zgłaszały obie strony transakcji, ale ARiMR zażądała kategorycznie zgłoszenia tylko od zakupującego, bo robił się bałagan). No i wracając do sedna sprawy, teraz nawet po kilku latach od sprzedaży okazało się, że te zakupione i sprzedane zwierzęta figurują dalej w ich gospodarstwie(powodując nadwyżki średnio 20 - 40 sztuk) i agencja chce wyjaśnień. Sami zainteresowani rolnicy zgłosili się do agencji w celu wyprostowania sprawy, niewiele załatwili, bo jak się okazało wg pracowników biura powiatowego zwierzęta zakupione z innych gospodarstw, zarejestrowane we własnym gospodarstwie, użytkowane przez X czasu powinni sprzedać z numerem gospodarstwa z którego zostały one zakupione czyli numerem gospodarstwa xxxxxxxxx.

Wiem problem nietypowy i wg mnie dziwny, wynikający wg mnie z niekompetencji pracowników agencji, bałaganu w niej samej i nieścisłości przepisów, bo wg mnie jeśli zgłaszam przerejestrowanie zwierzęcia na moje gospodarstwo to sprzedaję je ze swoim numerem, podobnie jak to wygląda w przypadku bydła i wtedy ja w pierwszej kolejności odpowiadam za to jeśli np w mięsie wykryte zostaną jakieś substancje niedozwolone. Prosiłbym jednak jakiegoś kompetentnego agrofotowicza o odpowiedź, tym bardziej, że pomimo tego, że ja jeszcze nie dostałem wezwania w tej sprawie to wiem, że problem też mnie dotyczy.
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez katopo
      Komuś działa System teleinformatyczny ARiMR do składania wniosków o dopłaty bezpośrednie?
    • Przez green
      Witam

Interesuje mnie jak wielu z Was spotkało się z czymś takim jak odmowa płatności obszarowych i/lub rolnośrodowiskowych do danej działki z uwagi na tzw. "MODYFIKACJĘ DO HISTORII TUZ"?

Oznacza to nieuwzględnienie przez ARiMR do płatności działki z zadeklarowanym TUZ z takiego powodu, że w ciągu 5 poprzednich lat, któryś z wcześniejszych użytkowników zadeklarował na niej np. ugór, albo uprawy rolnicze (np. łąka, tyle że motylkowatych traktowana jako uprawa).

Trwały Użytek Zielony jest zdefiniowany w przepisach unijnych (rozporządzenie 1120/2009):
      "grunty zajęte pod uprawę traw lub innych pasz z roślin zielonych naturalnych (samosiewnych) lub powstałych w wyniku działalności rolniczej (wysiewanych) niepodlegające płodozmianowi w gospodarstwie przez okres pięciu lat lub dłużej" .

Istnieje Orzecznictwo Wojewódzkich Sądów Administracyjnych, wyraźnie mówiące, że żeby odmówić płatności do działki, na której jest użytek zielony, Agencja powinna mieć dowody, że działka była częścią stosowanego w gospodarstwie systemu płodozmianu, a nie tylko, że w którymś roku ją np. jednorazowo ugorowano.

Z mojej praktyki wynika jednak, że większość Biur Powiatowych ARiMR "leci po całości": jakiekolwiek inne niż TUZ zadeklarowanie danej działki, albo nawet jej fragmentu, w ciągu poprzednich 5 lat powoduje, że dla nich był na niej stosowany płodozmian.

W chwili obecnej jest w toku kilka spraw dotyczących tego problemu. Poszukuję rolników, którym również "obcięto" płatności do zadeklarowanych użytków zielonych, gdyż rzekomo nie były to użytki TRWAŁE.

Jeśli zetknęliście się z tym w przeszłości, Wasz przypadek może pomóc zmienić niekorzystną dla rolników interpretację stosowaną przez ARiMR. Jeśli taki problem pojawił się teraz być może z kolei ja będę mógł pomóc ruszyć sprawę.
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj