odrion

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Polecane posty

jajanek1    204
1 godzinę temu, Miejscowy napisał:

a czy ktoś planuje zrobić wsiewke w kukurydzę za 5pkt? chyba najlepsza opcja

po zbiorze rośliny głównej trzeba wsiewkę trzymać 8 tygodni i po zbiorze poinformować chyba albo ustalić termin zbioru

pala92    68

Wzejdzie napewno tylko praktycznie nie bd rosło bd takie dzikie ale w sumie to dobrze😃 widzialem wsiewki trawy w kuku fajnie to wygląda. Są jakieś gotowe mieszanki nawet. Ale tak skracając to wzejdzie i 500 będzie a i tak bedzie dluzej niz 8 tyg bo do 15 lutego i dopiero orka...

pala92    68

Tylko czy nie lepiej wpisac bezorke za 400 bo na poplony wydasz 100zl wyjdzie to samo i jeszcze sie bd martwil o wschody...

Wiadomość z agroFakt.pl

jajanek1    204

pala92 najlepiej dla ciebie  jak byś ugór zostawił  albo miododajne chociaż one dosyć popularne będą i moga słabo płacić

do kuku raczej dokładka pewna

jak zastosujesz uproszczony  to  prawdopodobnie dołożysz do uprawy kuku i spierdolisz siew następnej uprawy

outstanding    11

A siejąc mieszankę gorzowska po pszenicy/pszenżycie będzie można normalnie skosić pokos na jesieni żeby nie utracić dodatkowej gotówki za międzyplon?

• Like 1

pala92    68
44 minuty temu, jajanek1 napisał:

pala92 najlepiej dla ciebie  jak byś ugór zostawił  albo miododajne chociaż one dosyć popularne będą i moga słabo płacić

jak zastosujesz uproszczony  to  prawdopodobnie dołożysz do uprawy kuku i spierdolisz siew następnej uprawy

Ty chyba sobie jajca robisz? Kuku w uproszczeniach plonuje moim zdaniem lepiej jak na orce więc o plon sie nie martwie bardziej o cene. Ale jak kuku słabo to i z pszenicy cudów nie będzie...

44 minuty temu, jajanek1 napisał:

Ty chyba sobie jajca robisz? Kuku w uproszczeniach plonuje moim zdaniem lepiej jak na orce więc o plon sie nie martwie bardziej o cene. Ale jak kuku słabo to i z pszenicy cudów nie będzie...

toooomaszewski    195
3 godziny temu, Karagana napisał:

Życzę wszystkiego dobrego, ale trzeba mieć na uwadze, że kwota 100 zł za 1 pkt jest tylko orientacyjna i będzie zależała od zainteresowania rolników. Im więcej rolników to wybierze, tym każdy mniej dostanie. 

Oczywiście, biorę pod uwagę, że może być jak z suszowym za ub. rok.

• Like 1

Roxer    106

Znaczy się, że za 1pkt. 50 zł? :) Duża część ekoschematów przy takiej stawce to będą tylko straty

rtt77    40

Sama kukurydza na ziarno i rzepak to jest około 2mln hektarów. Inne frukta to pewnie też z 1mln. Coś mi  się kojarzy że ktoś tu kiedyś podał link i czytałem,  że pula na ekoschemat z rozdrobnieniem resztek jest przewidziana na  3mln hektarów. A do tego dojdzie słoma ze zbóż. Te dwa punkty to pewnie nawet nie wyjdzie 100zł.

Gość   
Gość

Fiufiu

thor1984    599

Dopiero coś tam czytam o tych ekoschematach ale im więcej czytam, tym bardziej zastanawiam się czy nie obsiać tego co mam do zasiania po prostu strączkowymi i z tego zwiększyć dopłatę. 

• Like 1

maroko    107
Napisano (edytowany)

Do działania dobrostan zwierząt przy obliczaniu powierzchni wlicza się powierzchnia korytarza paszowego czy nie? 

Miał ktoś kontrolę z tego ?

Bydło zgłoszone do dobrostanu też wystarczy mieć przez 30 dni?

Edytowano przez maroko

mds212    2096
rtt77 napisał:

Sama kukurydza na ziarno i rzepak to jest około 2mln hektarów. Inne frukta to pewnie też z 1mln. Coś mi  się kojarzy że ktoś tu kiedyś podał link i czytałem,  że pula na ekoschemat z rozdrobnieniem resztek jest przewidziana na  3mln hektarów. A do tego dojdzie słoma ze zbóż. Te dwa punkty to pewnie nawet nie wyjdzie 100zł.

tylko że niektórzy będą woleli wybrać poplony a wtedy już za słomę nie dostaną

macko94    0

Mam pytanie odnośnie aplikacji i wymieszania obornika.

Robię zdjęcia w tracie rozrzucania i wymieszania obornika poprzez aplikację. Na wszystko mam 12 godzin.

Mam zdjęcia w aplikacji i na dodanie ich do wniosku mam 14 dni?

Wniosek zazwyczaj wysyłam w okolicach początku maja. Do tego czasu mam wniosek zapisywany jako wersja robocza. Logując się do e wniosku mam tam dostępne zdjęcia które wykonałem i tam je dodaje?

Drugie pytanie

Do kiedy można zrobić przemieszczenie bydła (do swojego stada) tak żeby można było zgłosić te przemieszczone sztuki do dopłat?

dzikidaniel    198

Co do bydła to możesz i przemieszczenie zrobić 30 maja, byle by był na stanie 15 maja.

C328, U-912, R 103-54, Ares 710

ws71    1494
2 godziny temu, rtt77 napisał:

Podobnie sprawa ma sie z bezorką, założenie jest że góra to bedzie 30% w bezorce, powyżej tego redukcja

mf362    972

Wyki , łubinów nakupilem można się bawić w strączkowe 

kierowiec    112

Rozwiozłem obornik na 3 działkach ewidencyjnych, po kolei robiąc po 5 zdjęć na każdą z wywiezienia obornika a następnie z orki, po zabiegach przystąpiłem do wysłania. Jedna działka została wysłana i w zakładce " zadania z własnej inicjatywy" wcześniej widniała lista wszystkich działek ewidencyjnych, teraz widnieje tylko ta jedna działka która została wysłana i jest napisane że podlega ocenie. Dlaczego nie mogę dodać 2 kolejnych działek aby mogli sobie je weryfikować ? W zakładce "zadania w ocenie" jest pusto a w zakładce "zadania" oczekuje na ocenę. To wina aplikacji czy mogę coś z tym zrobić ?

Celownik07    296

Qwa ale teraz starzy rolnicy zachodza w glowe co ci mlodzi odpi3rdalaja z obornikiem i zdjeciami xd .

• Haha 1

iwanek7    6

Witam

Może ktoś doradzi bo mam w tym roku 2,5ha pszenicy, 2,4ha owsa i 0,4ha słonecznika czyli łącznie 5,3ha i wiem że muszę spełnić 80% okrywy na zimę a z ekoschematów wyjdzie tylko wymieszanie słomy agregatem(czy może być jako jeden ekoschemat około 10ptk czy można coś jeszcze więcej ugrać??

Zróżnicowania upraw nie da rady bo za mało trzeciej uprawy

Nic oprócz tych upraw nie posiadam, żadnego bydła..

thor1984    599
Napisano (edytowany)
18 minut temu, mf362 napisał:

Wyki , łubinów nakupilem można się bawić w strączkowe 

a przeszłoby takie cos na ekoschemat, że po łubinie daję jeszcze raz łubin mieszając go z drugą rośliną strączkową i niech to stoi do 15 lutego. Łapałoby się to na ekoschemat i jednocześnie spełniało warunek 80% okrywy na zimę?

Edytowano przez thor1984

Desperado    2611
5 minut temu, Celownik07 napisał:

Qwa ale teraz starzy rolnicy zachodza w glowe co ci mlodzi odpi3rdalaja z obornikiem i zdjeciami xd .

Zawsze można im powiedzieć że tak się z żyli z tym obornikiem, razem się pocili przy wywalaniu, że robią mu fotki na pamiątkę zanim pójdzie do piachu.

• Haha 1

kubi13    36
10 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

Trochę dziwne te przepisy z uprawa uproszczoną. Jeśli zgłosi się kukurydze do bezorkowej, a wymagane będzie realizowanie tego systemu przed i po zasiewie, np. siew pszenicy po kukurydzy, to będzie z kolei oznaczało, że jeśli ktoś zasieje pszenice po zaoraniu np pszenicy, to w 2024 będzie mógł ją zgłosić jako bezorkową. A nie mogą w nieskończoność nieakceptować ozmin zgłoszonych do efa, np. uproszczona uprawa.

2. Punkty, o których mowa w ust. 1, są przyznawane, jeżeli rolnik na gruntach ornych, o których mowa w ust. 1, w roku, w którym został złożony wniosek o przyznanie płatności, prowadzi uprawę roślin w formie uprawy konserwującej bezorkowej, w tym uprawy pasowej.

a to nie chodzi o to, że tam gdzie na dzień składania wniosku jest uprawa posiana bezorkowo to przyznają punkty a  słoma to ze zostawi sie po tej uprawie co jest w w wniosku o doplaty

§ 12. 1. W przypadku praktyki, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 8, punkty są przyznawane do powierzchni gruntów ornych. 2. Punkty, o których mowa w ust. 1, są przyznawane, jeżeli rolnik rozdrobni całą słomę po zbiorze plonu głównego i wymiesza ją z glebą lub ją przyorze, przy czym za słomę uznaje się pozostałe po oddzieleniu ziarna lub nasion suche źdźbła, łodygi, liście, plewy, łuszczyny i strączyny dojrzałych roślin uprawnych zbożowych, w tym kukurydzy, oleistych i bobowatych.

mf362    972
13 minut temu, thor1984 napisał:

a przeszłoby takie cos na ekoschemat, że po łubinie daję jeszcze raz łubin mieszając go z drugą rośliną strączkową i niech to stoi do 15 lutego. Łapałoby się to na ekoschemat i jednocześnie spełniało warunek 80% okrywy na zimę?

Wcześniej tak było że musiała być inna roślina niż macierzysta wiosna . Np wiosną łubin a potem jakiś poplon owies czy inne . Było by za pięknie przykrywać i by odrastalo jesienią przez zimę do 15 lutego .  

• Thanks 1

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez blacha
      Ostatnio kilku moich znajomych hodowców trzody chlewnej zaczęło się uskarżać na problemy z ARiMR odnośnie systemu wymienionego w temacie.

Problem ich spowodowany jest tym iż w agencji ich stada są kilkukrotnie większe niż stan faktyczny, jak się okazało wynika to z tego, że zakupywali zwierzęta z innych hodowli(głównie jako remont stada podstawowego) , dokonywali zgłoszenia zakupu ze stada nr xxxxxxxxxx i przerejestrowania pod ich numer gospodarstwa. Po okresie użytkowania sprzedawali wyżej wymienione zwierzęta pod swoim numerem gospodarstwa do legalnie działającego rzeźnika, który dokonywał zgłoszenia zakupu(kiedyś z początku funkcjonowania systemu wyglądało to tak u nas, że fakt zakupu, sprzedaży zgłaszały obie strony transakcji, ale ARiMR zażądała kategorycznie zgłoszenia tylko od zakupującego, bo robił się bałagan). No i wracając do sedna sprawy, teraz nawet po kilku latach od sprzedaży okazało się, że te zakupione i sprzedane zwierzęta figurują dalej w ich gospodarstwie(powodując nadwyżki średnio 20 - 40 sztuk) i agencja chce wyjaśnień. Sami zainteresowani rolnicy zgłosili się do agencji w celu wyprostowania sprawy, niewiele załatwili, bo jak się okazało wg pracowników biura powiatowego zwierzęta zakupione z innych gospodarstw, zarejestrowane we własnym gospodarstwie, użytkowane przez X czasu powinni sprzedać z numerem gospodarstwa z którego zostały one zakupione czyli numerem gospodarstwa xxxxxxxxx.

Wiem problem nietypowy i wg mnie dziwny, wynikający wg mnie z niekompetencji pracowników agencji, bałaganu w niej samej i nieścisłości przepisów, bo wg mnie jeśli zgłaszam przerejestrowanie zwierzęcia na moje gospodarstwo to sprzedaję je ze swoim numerem, podobnie jak to wygląda w przypadku bydła i wtedy ja w pierwszej kolejności odpowiadam za to jeśli np w mięsie wykryte zostaną jakieś substancje niedozwolone. Prosiłbym jednak jakiegoś kompetentnego agrofotowicza o odpowiedź, tym bardziej, że pomimo tego, że ja jeszcze nie dostałem wezwania w tej sprawie to wiem, że problem też mnie dotyczy.
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez katopo
      Komuś działa System teleinformatyczny ARiMR do składania wniosków o dopłaty bezpośrednie?
    • Przez green
      Witam

Interesuje mnie jak wielu z Was spotkało się z czymś takim jak odmowa płatności obszarowych i/lub rolnośrodowiskowych do danej działki z uwagi na tzw. "MODYFIKACJĘ DO HISTORII TUZ"?

Oznacza to nieuwzględnienie przez ARiMR do płatności działki z zadeklarowanym TUZ z takiego powodu, że w ciągu 5 poprzednich lat, któryś z wcześniejszych użytkowników zadeklarował na niej np. ugór, albo uprawy rolnicze (np. łąka, tyle że motylkowatych traktowana jako uprawa).

Trwały Użytek Zielony jest zdefiniowany w przepisach unijnych (rozporządzenie 1120/2009):
      "grunty zajęte pod uprawę traw lub innych pasz z roślin zielonych naturalnych (samosiewnych) lub powstałych w wyniku działalności rolniczej (wysiewanych) niepodlegające płodozmianowi w gospodarstwie przez okres pięciu lat lub dłużej" .

Istnieje Orzecznictwo Wojewódzkich Sądów Administracyjnych, wyraźnie mówiące, że żeby odmówić płatności do działki, na której jest użytek zielony, Agencja powinna mieć dowody, że działka była częścią stosowanego w gospodarstwie systemu płodozmianu, a nie tylko, że w którymś roku ją np. jednorazowo ugorowano.

Z mojej praktyki wynika jednak, że większość Biur Powiatowych ARiMR "leci po całości": jakiekolwiek inne niż TUZ zadeklarowanie danej działki, albo nawet jej fragmentu, w ciągu poprzednich 5 lat powoduje, że dla nich był na niej stosowany płodozmian.

W chwili obecnej jest w toku kilka spraw dotyczących tego problemu. Poszukuję rolników, którym również "obcięto" płatności do zadeklarowanych użytków zielonych, gdyż rzekomo nie były to użytki TRWAŁE.

Jeśli zetknęliście się z tym w przeszłości, Wasz przypadek może pomóc zmienić niekorzystną dla rolników interpretację stosowaną przez ARiMR. Jeśli taki problem pojawił się teraz być może z kolei ja będę mógł pomóc ruszyć sprawę.
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj