Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Szymi40 napisał:

Mam  działkę  glina  na środku gdzie do tej pory nie powschodził  poplon  ozimy,-susza-     dookoła na piaskowatym  coś tam jest.  Ciekawe czy podczas kontroli urwą głowę czy tylko palcem pogrożą ....

U mnie też podobna sytuacja na grudach nie wzeszło ale coś tam jest dookoła widać przynajmniej że siane było. Zależy na kogo trafi i czy trafi. U mnie we wsi każdy złożył a tylko ja wysiałem a tak to każdy rezygnował bo za sucho było 

1 godzinę temu, Szymi40 napisał:

Edytowane przez mr1997
Opublikowano
54 minuty temu, tktom napisał:

Witam mam pytanie odnośnie normy gaec 6. Czy sciernisko po kukurydzy na kiszonke spelni ten wymóg?  

tak, wszystkie resztki pozbiorowe spełniają

Opublikowano
4 godziny temu, Korbol napisał:

tak, wszystkie resztki pozbiorowe spełniają

W błędzie jesteś-wszystkie resztki pożniwnej oprócz ziarna czyli okopowe i rośliny na zielonkę czy tam kiiszonkę nie spełniają 

Opublikowano

3% kary w przypadku gdy kontrola wykaże że działka została zaorana i jest bez okrywy .Tak na infolinii mnie poinformowano. Te 3% dotyczy tego roku ,w przyszłym roku 20 %  kary za niespełnienie wymogu okrywy na zimę.

Opublikowano

Sasiada mi kontrolowali wczoraj, babka latala po polach tylko u niego i co chwila robila zdjecia ( oczywiscie zaorane na czarno bez okrywy- znajac go pewnie nie wiedzial o nowych wymogach), dzis juz przyjechala z kolega i spisywali protokol. Spróbuje jutro sie dowiedziec czegos od sasiada bo dlugo siedzieli a gosc ma max 5ha xd. 

Opublikowano (edytowane)

Teoretycznie takie same, praktycznie mniejsze gdyż nie są wypłacane ekoschematy. Pierwotnie miały być niewypłacane tylko za dobrostan, a teraz okazuje się, że wszystkie. Po prostu nie są wyliczone stawki za punkt gdyż centrala nie ma dokładnych danych z powiatowych arimr o ilości ha zgłoszonych do poszczególnych ekoschematów.

Edytowane przez Niewiadomski
Opublikowano
10 godzin temu, Niewiadomski napisał:

Po prostu nie są wyliczone stawki za punkt gdyż centrala nie ma dokładnych danych z powiatowych arimr o ilości ha zgłoszonych do poszczególnych ekoschematów.

W sumie przy takim założeniu, to każdy ekoschemat miałby inną stawkę.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/doplaty-bezposrednie/ekoschematy-kiedy-rolnicy-wreszcie-poznaja-stawki-co-z-zaliczkami-2494453

Jeżeli faktycznie będą przelewać za ekoschematy z drugą ratą, to niektórzy dostaną dopiero w czerwcu.

Opublikowano

CO z tego bywało że zaliczek nie było , dopłaty dopiero wypłacali marzec - kwiecień .

Zaliczki z tytułu ekoschematów powierzchniowych miały być więc realizowane. Ale nie będą. Rolnicy nie otrzymają zatem do 70 proc. dopłat do obszarów z roślinami miododajnymi, do rolnictwa węglowego i zarządzania składnikami odżywczymi, do integrowanej produkcji roślin, do biologicznej ochrony upraw oraz do retencjonowania wody na trwałych użytkach zielonych. Otrzymają zaliczki jedynie z tytułu podstawowego wsparcia dochodów, płatności uzupełniających, dla młodych rolników, związanych z produkcją i ONW. Teoretycznie mają być realizowane także zaliczki dopłat dla małych gospodarstw. Ale nie mamy potwierdzenia, że tak faktycznie jest.

Opublikowano
22 godziny temu, bizon1 napisał:

W błędzie jesteś-wszystkie resztki pożniwnej oprócz ziarna czyli okopowe i rośliny na zielonkę czy tam kiiszonkę nie spełniają 

A zboża jeśli słoma była zebrana ? Temat był wałkowany, resztki to wszystko co zostaje po zbiorze plonu głównego.

Opublikowano
Zaliczki, zaliczki, zaliczki. Czego wy stękacie. Zaliczki wymyślił PiS na potrzeby kampanii wyborczej i żeby uzyskać przychylność wśród rolników zaczęli je wypłacać. Jak widać pis kupił wieś i teraz wszyscy czekają na.zaliczki. Wcześniej ich nie było i każdy funkcjonował i nie marudził. A poza tym pis tak krzyczał, że wyrówna stawki dopłat bezpośrednich z krajami starej uni- i co wyszło? Wyszło, że doplaty są niższe niż były.
  • Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano
18 godzin temu, Celownik07 napisał:

znajac go pewnie nie wiedzial o nowych wymogach

Jeżdżę u siebie po wioskach i dużo z rolnikami rozmawiam, to szok jak dużo osób nie ma pojęcia o nowych zasadach. Nie mówię o szczegółach, ale o takich ogólnych zadadach

Opublikowano
8 minut temu, daron64 napisał:

Jeżdżę u siebie po wioskach i dużo z rolnikami rozmawiam, to szok jak dużo osób nie ma pojęcia o nowych zasadach. Nie mówię o szczegółach, ale o takich ogólnych zadadach

Najwięcej to jest takich co mówią że mają poniżej 10 ha i ich okrywa nie obowiazuje

Opublikowano

I drugie tyle samo jest tych co twierdzą " a kto to będzie sprawdźał czy ktoś zasiał międzyplon ozimy czy nie" 

Albo jak to sprawdzą czy jest zostawiony ugór czy jest skoszone zboże

Ludzie dużo się nauczą w przyszłym roku 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez blacha
      Ostatnio kilku moich znajomych hodowców trzody chlewnej zaczęło się uskarżać na problemy z ARiMR odnośnie systemu wymienionego w temacie.

Problem ich spowodowany jest tym iż w agencji ich stada są kilkukrotnie większe niż stan faktyczny, jak się okazało wynika to z tego, że zakupywali zwierzęta z innych hodowli(głównie jako remont stada podstawowego) , dokonywali zgłoszenia zakupu ze stada nr xxxxxxxxxx i przerejestrowania pod ich numer gospodarstwa. Po okresie użytkowania sprzedawali wyżej wymienione zwierzęta pod swoim numerem gospodarstwa do legalnie działającego rzeźnika, który dokonywał zgłoszenia zakupu(kiedyś z początku funkcjonowania systemu wyglądało to tak u nas, że fakt zakupu, sprzedaży zgłaszały obie strony transakcji, ale ARiMR zażądała kategorycznie zgłoszenia tylko od zakupującego, bo robił się bałagan). No i wracając do sedna sprawy, teraz nawet po kilku latach od sprzedaży okazało się, że te zakupione i sprzedane zwierzęta figurują dalej w ich gospodarstwie(powodując nadwyżki średnio 20 - 40 sztuk) i agencja chce wyjaśnień. Sami zainteresowani rolnicy zgłosili się do agencji w celu wyprostowania sprawy, niewiele załatwili, bo jak się okazało wg pracowników biura powiatowego zwierzęta zakupione z innych gospodarstw, zarejestrowane we własnym gospodarstwie, użytkowane przez X czasu powinni sprzedać z numerem gospodarstwa z którego zostały one zakupione czyli numerem gospodarstwa xxxxxxxxx.

Wiem problem nietypowy i wg mnie dziwny, wynikający wg mnie z niekompetencji pracowników agencji, bałaganu w niej samej i nieścisłości przepisów, bo wg mnie jeśli zgłaszam przerejestrowanie zwierzęcia na moje gospodarstwo to sprzedaję je ze swoim numerem, podobnie jak to wygląda w przypadku bydła i wtedy ja w pierwszej kolejności odpowiadam za to jeśli np w mięsie wykryte zostaną jakieś substancje niedozwolone. Prosiłbym jednak jakiegoś kompetentnego agrofotowicza o odpowiedź, tym bardziej, że pomimo tego, że ja jeszcze nie dostałem wezwania w tej sprawie to wiem, że problem też mnie dotyczy.
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez katopo
      Komuś działa System teleinformatyczny ARiMR do składania wniosków o dopłaty bezpośrednie?
    • Przez green
      Witam

Interesuje mnie jak wielu z Was spotkało się z czymś takim jak odmowa płatności obszarowych i/lub rolnośrodowiskowych do danej działki z uwagi na tzw. "MODYFIKACJĘ DO HISTORII TUZ"?

Oznacza to nieuwzględnienie przez ARiMR do płatności działki z zadeklarowanym TUZ z takiego powodu, że w ciągu 5 poprzednich lat, któryś z wcześniejszych użytkowników zadeklarował na niej np. ugór, albo uprawy rolnicze (np. łąka, tyle że motylkowatych traktowana jako uprawa).

Trwały Użytek Zielony jest zdefiniowany w przepisach unijnych (rozporządzenie 1120/2009):
      "grunty zajęte pod uprawę traw lub innych pasz z roślin zielonych naturalnych (samosiewnych) lub powstałych w wyniku działalności rolniczej (wysiewanych) niepodlegające płodozmianowi w gospodarstwie przez okres pięciu lat lub dłużej" .

Istnieje Orzecznictwo Wojewódzkich Sądów Administracyjnych, wyraźnie mówiące, że żeby odmówić płatności do działki, na której jest użytek zielony, Agencja powinna mieć dowody, że działka była częścią stosowanego w gospodarstwie systemu płodozmianu, a nie tylko, że w którymś roku ją np. jednorazowo ugorowano.

Z mojej praktyki wynika jednak, że większość Biur Powiatowych ARiMR "leci po całości": jakiekolwiek inne niż TUZ zadeklarowanie danej działki, albo nawet jej fragmentu, w ciągu poprzednich 5 lat powoduje, że dla nich był na niej stosowany płodozmian.

W chwili obecnej jest w toku kilka spraw dotyczących tego problemu. Poszukuję rolników, którym również "obcięto" płatności do zadeklarowanych użytków zielonych, gdyż rzekomo nie były to użytki TRWAŁE.

Jeśli zetknęliście się z tym w przeszłości, Wasz przypadek może pomóc zmienić niekorzystną dla rolników interpretację stosowaną przez ARiMR. Jeśli taki problem pojawił się teraz być może z kolei ja będę mógł pomóc ruszyć sprawę.
  • Dodaj nową pozycję...
v