Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, mysza103 napisał:

Jest jednak zapis ,że całość resztek pożniwnych ( cała słoma ) musi zostać na polu . Na początku było że żeby spełnić uprawę bezorkową , nie wolno było używać w roku uprawy pługa , teraz wymyślili że cała słoma ma zostać , i z automatu hodowców jakichś zwierząt którzy zbierają słomę pozbawili dofinansowania z USU , i jak ktoś parę postów wyżej wspomniał że do mieszania słomy dorzucili 2 punkty żeby to zrobić bezorkowo . A przecież jeśli ktoś słome zbierze i potem uprawi i zasieje bez orkowo , to chyba też to jest bezorka . Po prostu taką definicję sobie wymyślili żeby jak najwięcej ludzi wykluczyć z tego 

cala sloma?? tam jest wyszczegolniony kazdy element po przecinku-czyli wystarcza same plewy😂, tez o to pytalem ae doradca nie potrafil odpowiedziec jak jest zgodnie z przepisami.

Opublikowano
49 minut temu, jacus napisał:

cala sloma?? tam jest wyszczegolniony kazdy element po przecinku-czyli wystarcza same plewy😂, tez o to pytalem ae doradca nie potrafil odpowiedziec jak jest zgodnie z przepisami.

A słoma to jest plon główny panie filozofie?, bo mowa jest o plonie głównym, tu nie ma już,, rumakowania'' jest oficjalne stanowisko Agencji i koniec dyskusji

Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.04.2023 o 21:50, DrVVall napisał:

Łączą się, masz 2 pkt za zostawienie słomy i 2 za nieużywanie pługa 🙂

To sobie połącz i zobaczysz czy te dwa ekoschematy na jednej działce wejdą🙆‍♂️ 

wiadomo że chcemy dwa oddzielne ekoschematy a nie jeden 🙋‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
34 minuty temu, ws71 napisał:

A słoma to jest plon główny panie filozofie?, bo mowa jest o plonie głównym, tu nie ma już,, rumakowania'' jest oficjalne stanowisko Agencji i koniec dyskusji

Różnie to można interpletować , bo załóżmy taka kukurydza na kiszonkę to logicznie myśląc przecież w niej plon główny jest całość roślin zbieranych , więc dla hodowcy bydła jest to plon główny , a takie coś też wyrzucili z USU , także oni sami nie wiedzą co ustalają , bo niby wprowadzają uprawę bezorkową , ale w rzeczywistości nie chodzi im o bezorkę , a bardziej o zostawienie słomy , Jednym słowem , do d*py .l

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, GRZES1545 napisał:

To sobie połącz i zobaczysz czy te dwa ekoschematy na jednej działce wejdą🙆‍♂️ 

wiadomo że chcemy dwa oddzielne ekoschematy a nie jeden 🙋‍♂️

To była ironia.😉 Chodzi o to, że ekoschemat łączy pozostawienie słomy z eliminacją pługa w uprawie.

Opublikowano
53 minuty temu, mysza103 napisał:

Różnie to można interpletować , bo załóżmy taka kukurydza na kiszonkę to logicznie myśląc przecież w niej plon główny jest całość roślin zbieranych , więc dla hodowcy bydła jest to plon główny , a takie coś też wyrzucili z USU , także oni sami nie wiedzą co ustalają , bo niby wprowadzają uprawę bezorkową , ale w rzeczywistości nie chodzi im o bezorkę , a bardziej o zostawienie słomy , Jednym słowem , do d*py .l

,,Jest całość roślin zbieranych'' czyli nie zostawia praktycznie prawie resztek, tutaj napiszę jak to zinterpretowała ARiMR w dużym uproszczeniu: rolnictwo weglowe czyli płatność przysługuje  za ,,przechowanie na polu przez rolnika przez pewien okres CO2'' a tego jest najwiecej zgromadzone ponoć w słomie i dlatego sa jaja ze słomą

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, ws71 napisał:

,,Jest całość roślin zbieranych'' czyli nie zostawia praktycznie prawie resztek, tutaj napiszę jak to zinterpretowała ARiMR w dużym uproszczeniu: rolnictwo weglowe czyli płatność przysługuje  za ,,przechowanie na polu przez rolnika przez pewien okres CO2'' a tego jest najwiecej zgromadzone ponoć w słomie i dlatego sa jaja ze słomą

Ale dla tego który zbiera całość tych roślin , to przecież wszystko jest plon główny , a resztki pożniwne dla takiego kogoś to są korzenie i trochę łodygi , a nigdzie wcześniej nikt tego nie tłumaczył tym że bezorka ma na celu zostawić słomę tylko , aby gleba nie była odwracana , tylko mieszana , żeby nie psuć np, struktury gleby 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

@mysza103 tutaj według mnie jest ukłon w stronę wielkoobszarowych gospodarstw, u mnie sasiednie już od 10lat nie stosuje pługa , mieszkam w takie okolicy że produkcja zwierzeca musi być na ściółce , praktycznie 80 % rolników  jest z góry wykluczone z tego ekoschematu

Opublikowano (edytowane)

A ja zapytam o co innego. GAEC8, czy komuś udało się jakoś dodać zagajniki śródpolne? Mamy na niektórych działkach w granicy tych działek zagajniki śródppolne, ale obszar gruntu rolnego uprawnego kończy się w granicy, gdzie zaczyna się zagajnik (wszystko jest nadal w obrębie działki ewidencyjnej. Nie mogę dodać tych zagajników, żeby mi % obszaru nieprodukcyjnego zwiększyło. Wyskakuje taki błąd:

Ja wiem, że w tym roku można dać ugór z uprawą, ale chcę sobie przygotować wszystko już pod przyszły sezon i to, co się da, pozaznaczać, aby zmniejszyć udział faktycznych ugorów.

Ktoś pomoże w tym temacie?

image.png

Edytowane przez Maniaks
Opublikowano

6.grunt deklarowany do płatności będzie/jest/był w moim posiadaniu w dniu 31 maja 2023 r. na podstawie tytułu prawnego;

Ten zapis zobowiązuje mnie do posiadania aktu notarialnego lub umowy dzierżawy na każdą działkę?

To będzie wymagane czy tylko  w razie jakiś niezgodności typu podwójne złożenie wniosku na działkę, skargi itp???

A co z ziemią po prababce, którą od lat użytkuję a umowy z nią już nie podpiszę? co z ziemią którą dzierżawię od goście którego rodzice ziemię kupili, ale nie zdążyli  czy zaniedbali sprawy urzędowe, nie przepisali w urzędzie, a umowa kupna spłonęła wraz z domem? Czyli syn nie ma żadnego dokumentu potwierdzającego, a poprzedni właściciele zmarli dawno temu bezpotomnie...

Opublikowano

Jedyna możliwość to przywrócić tą działkę żeby był grunt orny , nawet byle jak , i coś w tym roku zasiać , a w następnych latach już byś tą działkę pisał jako ugór , bo tak to nie przejdzie , bo ugór musi być na gruntach rolnych , a nie że jakiś kawałek zapomniany wpiszesz i to przejdzie. Swoją drogą był u mnie wczoraj kolega ,żeby mu pomóc wypełnić wniosek , to mówił że takie ugorowanie to we Włoszech już było 10 lat temu , jak jezdził tam do roboty . Zawsze co roku jakaś działka była zostawiana , potem na 3 tygodnie przed orką szedł randap , a na koniec orali to pługiem jednoskibowym , na głębokość ok 120cm 

Opublikowano
35 minut temu, Maniaks napisał:

A ja zapytam o co innego. GAEC8, czy komuś udało się jakoś dodać zagajniki śródpolne? Mamy na niektórych działkach w granicy tych działek zagajniki śródppolne, ale obszar gruntu rolnego uprawnego kończy się w granicy, gdzie zaczyna się zagajnik (wszystko jest nadal w obrębie działki ewidencyjnej. Nie mogę dodać tych zagajników, żeby mi % obszaru nieprodukcyjnego zwiększyło. Wyskakuje taki błąd:

Ja wiem, że w tym roku można dać ugór z uprawą, ale chcę sobie przygotować wszystko już pod przyszły sezon i to, co się da, pozaznaczać, aby zmniejszyć udział faktycznych ugorów.

Ktoś pomoże w tym temacie?

image.png

Zgłasza błąd ponieważ element nieprodukcyjny powinien przylegać, łączyć się z GO

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, ws71 napisał:

Rysowałem ręcznie i załapało

Udało się, dzięki. Nie wiem, co mnie podkusiło, aby dodawać to przez kopiowanie geometrii, jak inne elementy nieprodukcyjne dodawałem właśnie tą funkcją rysowania ręcznego :)

38 minut temu, mysza103 napisał:

Jedyna możliwość to przywrócić tą działkę żeby był grunt orny , nawet byle jak , i coś w tym roku zasiać , a w następnych latach już byś tą działkę pisał jako ugór , bo tak to nie przejdzie , bo ugór musi być na gruntach rolnych , a nie że jakiś kawałek zapomniany wpiszesz i to przejdzie. Swoją drogą był u mnie wczoraj kolega ,żeby mu pomóc wypełnić wniosek , to mówił że takie ugorowanie to we Włoszech już było 10 lat temu , jak jezdził tam do roboty . Zawsze co roku jakaś działka była zostawiana , potem na 3 tygodnie przed orką szedł randap , a na koniec orali to pługiem jednoskibowym , na głębokość ok 120cm 

Trochę pokrętna ta Twoja logika z tym przywracaniem i następnie ugorowaniem. Te dodatkowe elementy, wchodzące w skład gruntów nieprodukcyjnych, to właśnie miał być taki bonus, który możesz wykorzystać do zmniejszenia obszarów ugorowanych z GO. Tak przynajmniej kojarzę ze szkoleń, na których byłem.

28 minut temu, 3grosze napisał:

Zgłasza błąd ponieważ element nieprodukcyjny powinien przylegać, łączyć się z GO

No i właśnie przylega. A mimo wszystko wywala błąd. To ta działka tle. Po lewej zagajnik, po prawej część uprawna. Dopiero wrysowanie ręczne pomogło, jak kolega zasugerował.

Edytowane przez Maniaks
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Maniaks napisał:

Trochę pokrętna ta Twoja logika z tym przywracaniem i następnie ugorowaniem. Te dodatkowe elementy, wchodzące w skład gruntów nieprodukcyjnych, to właśnie miał być taki bonus, który możesz wykorzystać do zmniejszenia obszarów ugorowanych z GO. Tak przynajmniej kojarzę ze szkoleń, na których byłem. To samo wynika

Znaczy się można dodać taką działkę która była kiedyś orną , ale od 10 lat jest nie podawana do dopłat , i się pop prostu z lekka zalesiła? bo taką mam 40 arów 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Jeżeli przy mojej działce jest droga polna która zarasta trawą i nikt po niej nie jezdzi czy taka dzialke moge dodac do swojego gospodarstwa  i wybrac uprawę  jako ugór? Z tego co widzę nikt nigdy tego nie zgłaszał do płatności.

Opublikowano

Panowie jak to jest z tym punktem że 80% GO musi być pod okrywa zimowa w tym roku, trzeba spełniać czy nie? Jak sobie policzyłem to oprócz rzepaku i pszenicy muszę zostawić kilka ha ścierniska po kukurydzy na wiosenna orke i niby ok ale właśnie te kilka ha brakuje mi żebym mógł zdobyć minimalne punkty do tych schamatow. To jak to jest?

Opublikowano
Roki212 napisał:

To na tych hektarach co będziesz oral wiosna możesz zasiać jakiś miedzyplony ozimy spełni okrywę a i wpadną punkty o ile wyrobisz się z zasianiem do października 

no wlasnie lipa bo to są działki kuku po kuku a zbieram na ziarno i często łapie mnie początek listopada a z drugiej strony szaprac się dodatkowo w gorącym okresie dla mnie bo koszenie, suszenie i siew pszenicy do tego kupić nasiona+ koszt posiania po to żeby i tak nic nie wzeszło za parę gr ktore mi zostanie to mija się z celem. Chciałbym maxymalnie uprościć doplaty

Opublikowano

Panowie a jak to jest z tym rolnikiem aktywnym zawodowo. Dopłaty za tamten sezon mam ponad 5000 EURO, ale żadnej firmy nie mam nic. czy muszę im coś udowadniać te przychody czy jak?

Opublikowano

Składał tu ktoś na dodatkową płatność dla młodych rolników? W tym roku trzeba było załączyć świadectwo ukończenia szkoły, no i agencji nie wystarczy pierwsza strona gdzie są wszystkie dane, oni potrzebują wszystkich stron, chociaż sami nie wiedzą po co im informacja o ocenach, uwagach i dodatkowych osiągnięciach

Opublikowano (edytowane)

dopłata dla młodego rolnika to płatność dodatkowa dla rolnika przed 40tką(albo nie ukończył 41?) co pierwszy raz składa wniosek o dopłaty i przez 5 lat się należy nawet jak się ma 44 lata w 5tym roku Tak było dotąd a nie jakieś świadectwa szkoły. Co innego Młody Rolnik.

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano
33 minuty temu, Troker1979 napisał:

dopłata dla młodego rolnika to płatność dodatkowa dla rolnika przed 40tką(albo nie ukończył 41?) co pierwszy raz składa wniosek o dopłaty i przez 5 lat się należy nawet jak się ma 44 lata w 5tym roku Tak było dotąd a nie jakieś świadectwa szkoły. Co innego Młody Rolnik.

Po co ludzi wprowadzasz w błąd ? jak od tego roku składając o dopłaty i zaznaczając ,,płatność do młodego rolnika '' musisz wstawić że masz uprawnienia rolnicze , bo aplikacja cię bez tego nie puści żebyś wysłał wniosek . Wczoraj koledze właśnie to robiłem , który będzie składał 1 raz o płatności , i tak właśnie było , na razie zapisałem mu w roboczych bez młodego rolnika , a ma się dowiedzieć jakie te uprawnienia trzeba mieć , bo on osobiście twierdzi że może byś obojętnie jaka szkoła , żeby była tylko co najmniej średnia , a ja stwierdziłem że może być obojętnie jaka , ale musi być o profilu rolniczym , bądz kurs rolnika , lub staż w gospodarstwie

Opublikowano
6 godzin temu, Agrest napisał:

6.grunt deklarowany do płatności będzie/jest/był w moim posiadaniu w dniu 31 maja 2023 r. na podstawie tytułu prawnego;

Ten zapis zobowiązuje mnie do posiadania aktu notarialnego lub umowy dzierżawy na każdą działkę?

To będzie wymagane czy tylko  w razie jakiś niezgodności typu podwójne złożenie wniosku na działkę, skargi itp???

A co z ziemią po prababce, którą od lat użytkuję a umowy z nią już nie podpiszę? co z ziemią którą dzierżawię od goście którego rodzice ziemię kupili, ale nie zdążyli  czy zaniedbali sprawy urzędowe, nie przepisali w urzędzie, a umowa kupna spłonęła wraz z domem? Czyli syn nie ma żadnego dokumentu potwierdzającego, a poprzedni właściciele zmarli dawno temu bezpotomnie...

Kura chłopie posiadanie to nie własność ,wszystko jest po staremu tylko dodali śmieszny zapis ...