Skocz do zawartości

Próba kręcona nordsten lift-o-matic CLB 300

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam problem z próbka kręcona robiłem próbę na 5a 48 korbą kręciłem wyleciało 14 kg czyli 14x20 czyli dawka 280kg-ha pszenżyta a wsypałem do siewnika 310kg i poszło wszystko o teraz pytanie co robię źle bo już nie wiem. zapadki ustawiłem na drugą zapadkę jak na zboże, szczelinę z boku siewnika ta wajcha na 2. Jeszcze nawet przed sezonem wymieniłem wszystkie kółka wysiewające nowe bo stare miały spore ubytki. Może wie ktoś z was jak wykonać inna próbę kręcona na 1ar w tym modelu siewnika czy co? 

Edytowane przez Makis2111111
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, akmaly napisał:

Wykonaj próbę kręconą za pomocą korby i koła, porównaj wyniki.

Ale mówisz o próbie na 1ar? Niby teraz co czytałem żeby zrobić. Odmierzyć odcinek na polu 33m to jest jeden ar i jechać z włożona korbą i przez te metry liczyć ile razy obróci się korba. A jeśli mówisz o kreceniu kołem na postoju jak jest siewnik podniesiony nie da rady bo ma sprzęgło i rozłącza jak się podniesie dopiero w momencie jak koło jest na ziemi sprzęgło się rozłącza. 

Opublikowano
31 minut temu, jarecki7745 napisał:

odepnij tą wajche co zającza sprzęgło i pochaj do góry wtedy się zazębi ja tak robiłem siewnik w góre i próba kręcona

Mhm dobry pomysł rzeczywiście. Jaki masz model jeśli można wiedzieć też ten clb? 

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, jarecki7745 napisał:

tak clb 3m wszystko śmiga oprócz załączania scieżek ale po sezonie chcę to ogarnąc i będzie lux

Mhm ja mam ścieżki ale bez komputera więc nie używam. 

A też miałeś takie problemy z tą próba kręcona na 5ar? 

A ta próbę kołem to ile razy kręcić 17? 

Opublikowano
19 godzin temu, jarecki7745 napisał:

tak clb 3m wszystko śmiga oprócz załączania scieżek ale po sezonie chcę to ogarnąc i będzie lux

Czyli ten próba na 1ar wychodzi lepiej niż na 5ar jak w moim przypadku? 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez TomaszDawca
      Witam,
      Mam problem z siewnikiem Pom Brodnica Jota Z grupa krukowiak.
      Skrzynia nie utrzymuje normy wysiewu. Na próbie kręconej za każdym razem wychodzi inaczej. Wymiana skrzyni w niczym nie pomaga, gdyż na siewniku jest już zamontowana 4 taka sama skrzynia w przeciągu 4 sezonów w ramach gwarancji przez serwis) i cały czas to samo. Problem nie został usunięty (ewidentnie wada fabryczna przekładni). Gwarancja się skończyła. Producent (Krukowiak) umywa ręce. Mogą sprzedać nową skrzynię i tyle (3300PLN brutto). 
      Moje pytania są następujące:
      Czy jest ktoś na grupie kto posiada taki siewnik?
      Czy jest ktoś kto posiada taki siewnik i ma podobne problemy?
      Czy jest ktoś na grupie kto posiada taki siewnik i się z nim uporał?
      Jaką inną skrzynie można by zamontować do tego siewnika? (Przekładnia po lewej stronie siewnika)
      Czy jest ktoś na grupie kto nie może sobie poradzić z takim siewnikiem i chciałby może nawet drogą sądową uporać się z producentem?

• Przez kuba12343
      Jaka jest różnica w tych grabkach w siewniku amazone D8, które lepsze?

• Przez PiotrKaliski
      Witam, co sądzicie o tych redlicacg talerzowych? Czy warto montować? Cena 280zl. Siewnik amazone d7

• Przez paktofonikas1987
      Czy w kazdym siewniku mozna ustawic sciezki ?Bo mam jakis stary duzy (5 lub 6m) siewnik z kutna i chcialbym zaczac robic sciezki pod opryskiwacz z belka 12 m.I nie bardzo wiem jak to zrobic. Moglby ktos pomoc?
    • Przez yacenty
      Witam!
      pomożcie wybrac jakis siewnik 3m taki zeby 3p sobie z nim spokojnie radzil.
      Zastanawiam sie nad używanym Amazone D7 albo D8 czym one sie różnią?
      co innego jest godne uwagi?
      na co zwrócic uwage?

zamierzam przeznaczyc na siewnik jakies 10tys zl, moze byc ciut wiecej ale tylko w bardzo uzasadnionym przypadku

pozdrawiam
      YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v