Kam78245

C 360 elektryka POMOCY

Polecane posty

Kam78245    14

Dzień dobry 

Nie znalazłem pomocy w internecie, dlatego piszę. 

Sprawa wygląda tak, tydzień temu stałem się właścicielem ursusa c360. Jako że jest zarejestrowany i ubezpieczony postanowiłem to przedłużyć, lecz potrzebne mi badania tech. Ale do rzeczy, naprawiałem kierunkowskazy, działały wszystko bez zarzutu, lecz następnego dnia już nie tzn prawa strona wszystko w porządku, po lewej natomiast działa ten kierunek obok narzedziówki na błotniku. Lewy tył, po włączeniu kierunku migają kierunek i żarówka stopu. 

Proszę o pomoc, jakby były potrzebne zdjęcia, podeślę. Z góry dziękuję za wszelkie rady i wskazówki:)

Proszę o odpowiedź Pozdrawiam Kamil 

akmaly    648

Problemem stanowi masa lampy tylnej. Żeby to potwierdzić poprowadź przewód z dobrej masy ( korpus, minus akumulatora ) do lampy.

Kam78245    14

Jutro sprawdzę, napiszę 

Dziękuję za informacje

Nie zamykam tematu, proszę o ewentualnie inne opcje:)

Wiadomość z agroFakt.pl

Kam78245    14
36 minut temu, Qwazi napisał:

Albo w kostce pod siedzeniem

Tam jest prąd, sprawdzałem miernikiem 

1 godzinę temu, karino25 napisał:

Dokładnie jak przedmówca brak "masy " w lampie. 

Sprawdzę jutro, pociągne kabel albo jakiś przewodnik z innej masy. Z tej pod siedzeniem sprawdze na początku 

Qwazi    5041
Przed chwilą, Kam78245 napisał:

Tam jest prąd, sprawdzałem miernikiem 

Wychodzi na tylną lampę? Jeśli tak to sprawdź w lampie przewód masowy. Powinien być podpięty pod śrubkę wewnątrz lampy. Odkręć, przeczyść, zobacz czy dobrze łączy

Kam78245    14

Tam w lampie jest taka czarna wtyczka oprócz kabla zielonego, czerw i żółtego

W gniazdach w lampie jest prąd, tylko wszystko miga jak kierunek załącze:)

Qwazi    5041

Te kable dochodzą do żarówek? A ta wtyczka? 

Poruszaj żarówkami przy załączonym kierunku. Możliwe, za po listwie masowej daje prąd na stop

Kam78245    14
5 minut temu, Qwazi napisał:

Te kable dochodzą do żarówek? A ta wtyczka? 

Poruszaj żarówkami przy załączonym kierunku. Możliwe, za po listwie masowej daje prąd na stop

Wtyczka tak jakby masa, zrobię jutro zdjęcie, bo to najlepiej odda sytuacje

akmaly    648

Standardowo.

Odczyść połączenie masy i najlepiej lutować. A na zewnątrz masę oczyść do czystego metalu, skręć i zabezpiecz farbą. 

Qwazi    5041
25 minut temu, akmaly napisał:

Standardowo.

Odczyść połączenie masy i najlepiej lutować. A na zewnątrz masę oczyść do czystego metalu, skręć i zabezpiecz farbą. 

Dokładnie. Standardowy problem

mikad    1035

🤣 I jak to ma funkcjonować poprawnie.

"Robiąc cokolwiek stajesz się kimkolwiek, nie robiąc nic stajesz się nikim"

Kam78245    14
4 godziny temu, akmaly napisał:

Standardowo.

Nic nie pomogło:( Wyczysciłem wtyczke, podłączyłem kabel masy do śruby od lampy mocowania. Dalej bez zmian 

16614287211963616688963802692313.jpg

akmaly    648

na próbę podłącz przewód od masy do korpusu lub minusa akumulatora i przede wszystkim oczyść gniazda (oprawy) żarówek 

miwigos    2808
2 godziny temu, Kam78245 napisał:

Wcześniej działało 

Podobno 

Teraz tak jest, nadal nie działa:(

1661424594233803555883868059088.jpg

Zdrapałeś farbe pod nakrętką na błotniku żeby dobrze masowało, zamień ma zwykłą nakrętke i mocno dokręć

Edytowano przez miwigos
qq

izydor6280    1090

Panie ale tą żarówkę pozycyjną do załóż 5 albo 10w a nie 21

Polska B

Kupię zwrotnicę lewą oś okrągłą c330/360

Kam78245    14
3 godziny temu, miwigos napisał:

Zdrapałeś farbe pod nakrętką na błotniku żeby dobrze masowało, zamień ma zwykłą nakrętke i mocno dokręć

Nie drapałem, zrobie tak

49 minut temu, izydor6280 napisał:

Panie ale tą żarówkę pozycyjną do załóż 5 albo 10w a nie 21

Tak? Taką miałem pod ręką:) Dlatego jest tam

Kam78245    14
Dnia 25.08.2022 o 14:54, miwigos napisał:

Farba zdrapana, przykręcone mocno. Dalej bez efektu:( 

16615268901894148248677627714573.jpg

Qwazi    5041

Weź kawał przewodu i zastąp nim masę łącząc króciec w lampie z minusem akumulatora. Jeśli zadziała to błotnik musi gdzieś nie masować, np przy zwolnicy. Jeśli nie zadziała to może znaczyć, lampa do wymiany bo podstawa żarówek, po której idzie masa nie przewodzi prawidłowo. Miałem coś podobnego w lampie kierunkowskazu z pozycyjnym na błotniku. Lampy i skrzynki bezpieczników im nowsze tym gorsze. Używają takich materiałów, że albo to się odkształca, nie łączy i wypala, albo nie przewodzi. Nie wymaga to wiele zachodu a może sporo wyjaśnić

Edytowano przez Qwazi

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Kam78245
      Witam serdecznie 

Wczoraj rano chcąc odpalić ciagnik klikam guzik i zamiast kręcić słysze tylko cykanie rozrusznika, akumulatory naładowane, stał 2 dni, zawsze odpałał bez problemu a teraz taki problem. 
      Proszę o porady i pomoc jak przywrócić go do życia:)
    • Przez Przemekk001
      witam mam problem z falującym obrotami na liczniku w czym może być problem? silnik utrzymuje ten sam dźwięk a wskazówka faluje
    • Przez mikrus
      Witam, problemem jest "chyba " wskaźnik temp cieczy c 360 3p, gdyż podłączony na sucho pod akumulator unosi wskazówkę o jakieś 5 mm. Po podłączeniu czujnika temperatury i rozgrzaniu traktora dochodzi na czerwone pole i w....a oczy. Czy u was też tak zachowuje się wskaźnik? Czy może kupiłem badziewie? Dodam, że wymieniłem termostat i czujnik na nowe.
    • Przez Rafał2222
      Witam. Licznik chwilę chodził ale już się wyrobił. Gdy pukam w szkiełko to cyferki same się przestawiają. Teraz muszę wymienić licznik i jak to jest przy prądniczcę mam 3 piny, mgr, masę, i  obroty silnika. Mój licznik ma 4 piny a teraz wszędzie tylko można kupić licznik na 3 piny. I teraz jak to podpiąć trzeba coś przerabiać? Prądniczka nowa. Zetor 5011. Pytam w sklepie ale nikt mi odpowiedzi takiej pewnej nie dał a jak by nie patrzeć to koszt około 600zł. 
    • Przez Rafał2222
      Witam. Problem mam z ładowaniem mam pod 13 i ciągle świeci kontrolka ładowania raz mocniej raz słabiej i tutaj mam problem otóż chcemy to ogarnąć i żeby to miało ręce i nogi. Jeżeli alternator ma regulator napięcia to mi już ten regulator napięcia który jest już w instalacji ciągnika już nie jest potrzebny? Czy mogę go ominąć, czy może być i nie będzie kolidować z tym w alternatorze?  
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj