-
Podobna zawartość
-
Przez oulok
Sierpówka (Streptopelia decaocto) łatwo krzyżuje się z udomowionymi Streptopelia risoria (cukrówki), które uciekają z niewoli - potomstwo jest w 100% płodne. Potomstwo z tej krzyżówki ma wtedy zdolność do różnych odmian kolorystycznych w swoich genach. W Hiszpanii i południowych Stanach Zjednoczonych jaśniejsze 'szeki' i 'blond' kolory są nawet korzystne w suchym środowisku, a lżejsze ptaki łatwiej przeżywają.
Mutacja 'czubaty' pochodzi z Tajlandii i dotarła do Europy około 2000 roku. Jeśli udomowiony S. risoria z tą cechą genetyczną ucieknie i pomyślnie skrzyżuje się z S. decaocto, gen tej mutacji wejdzie do dzikiej populacji i tak jak czasami pojawia się 'blond', tak raz na jakiś czas pojawia się „czubata” sierpówka.
https://bioone.org/journals/bulletin-of-the-british-ornithologists-club/volume-142/issue-2/bboc.v142i2.2022.a3/The-colourful-journey-of-the-Eurasian-Collared-Dove-iStreptopelia-decaocto/10.25226/bboc.v142i2.2022.a3.full
-
Przez jacek3773
Witam, sąsiada gołębie siadają na maszyny ,dachy budynków i niestety brudzą , a g..... niestety niszczą blachę i pełno jest tego w rynnach, może macie skuteczny sposób na te ,,zasrańce< bo rozmowa nie przynosi skutku i wiatrówka nie wchodzi w grę????
-
Przez ursuspolska123
Witam,planuje zakupić gołębie ozdobne.tylko nie wiem jakie.Chodzi o to by nie były drogie a ładne.Miałem kiedyś 1 parke pawików ale po odwiązaniu lotek (jakieś 7 dni)od razu uciekły.Co zrobić żeby nie uciekały?Ile najpierw trzeba je trzymać w klatce?Proszę o pomoc.Z góry dziękuje
-
Przez dawid2277
Jestem młodym chodowcą i czy mógł by ktoś znający się na chodowli i lotowaniu gołebi pocztowych opisać cały charmonogram zabiegów i przygotowań do lotów rozpołodu i po lotach ( młodych i starych ) szczepienia, karmienie itp. i jeśli można to nazwy tych preparatów lub karm z góry dzieki
-