-
Podobna zawartość
-
Przez Lukasz1601
Witam mam pytanie chciał bym robić sam mieszankę paszowa do kór niosek. I mam pytanie ma być w niej przenica kukurydza i czy te ziarna w całości czy śrutować na drobne? Plus jeszcze inne.
I czy mogę dołożyć żyta hybrydowego i łubinu do takiej mieszanki?
-
Przez uszyniak13
Dzień dobry wszystkim. Jestem nowym użytkownikiem forum. Ostatnio zaniepokoiłem się moimi kurami, więc postanowiłem zadać pytania jakie mnie nurtują tutaj na forum. Jakiś czas temu u jednej z moich kurek zauważyłem spuchnięte oko. Szukałem w internecie co to może oznaczać ale nie znalazłem nic co by się w 100% zgadzało. Oko puchło a na nim zbierała się ropka. Przemywałem jej oko rumiankiem lecz nic to nie dawało. Myślałem, że kura uszkodziła sobie oko mechanicznie. Może o coś uderzyła lub dziobnęła ją inna kura . Niestety kurka nie przeżyła. Od tamtej pory minęło trochę czasu i ostatnio zauważyłem, że bardzo podobna dolegliwość doskwiera kolejnej z nich. Kura wyraźnie oddziela się od stada, chowa się jakby szukała miejsca gdzie mogłaby umrzeć. Widać też, że jest chudsza od pozostałych. Martwię się o nią. Czy możliwe, że może któraś kura jest agresywna i atakuje pozostałe (chociaż nie zauważyłem) lub kogut może je tak dziobać? Czy może to jednak jakaś choroba skoro to drugi przypadek? Zamieszczam zdjęcia chorej kury. Fakt, że u tej kury tej ropy aż tak nie widać. Poprzednia miała całe oko w ropie a później zrobił jej się taki strupek. Proszę o pomoc i z góry dziękuję
-
Przez przemek89k
Cześć,
wczoraj zauważyłem, że kogut ma rany na nogach - wygląda to tak jak na załączonych zdjęciach. Żadna inna kurka w kurniku nie ma problemów z nogami, tylko u koguta jest jakiś problem. Dodam, że jakiś czas temu dezynfekowałem kurnik, w tym wapnowałem podłogę - a w ostatnich dniach dość mocno padało, może mokre łapy w połączeniu ze zwapnowaną podłogą dały taką reakcję ... to tylko moje przypuszczenia, ale może ktoś spotkał się z czymś podobnym. Z drugiej strony, gdyby faktycznie reakcja wody i wapna tak mocno podrażniła, to dlaczego na żadnej kurze nie ma podobnych objawów.
W jaki sposób pomóc kogutowi, może jakąś maść zastosować,albo jakiś inny środek? Czy mam to jakoś zabandażować, czy zostawić tak jak jest - smarowałem ostatnio te czerwone miejsca wazeliną.
تصوير
-
Przez JanKoszykarz
kura wskakuje na głowe pisklaka i go dziobie a reszta kur podbiega czemu tak jest
-
Przez Poczatkujacy12
Witam, mam problem z kogutem. Cały czas śpi nie chce jeść ani pić jest osowiały. Kupiłam go 2 tygodnie temu został już odizolowany od innych. Co mogę zrobić żeby jego stan się poprawił? Proszę o pomoc
-