Skocz do zawartości

Pilmet, Muller spraydos, Arag zawór. nie wypryskuje ustawionej dawki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam wszystkich,

Posiadam opryskiwacz Pilmet 2515 Rex armatura araga zawór stało ciśnieniowy, przepływomierz Arag orion 2, komputer muller spraydos,, dysze Lechler IDKT ceramika . Mam kłopot z tym, że opryskiwacz nie wypryskuje ustawionej dawki na komputerze cieczy roboczej. Cały czas zostaje od 150 - 200l z całej beczki.... Podczas oprysku opryskiwacz cały czas wyświetla żądaną dawkę. Np. ustawiłem 250l/ha to jest ok 245 a raz 252 i tak w tych  granicach. Dysze 03 jadę 6km/h to ciśnienie powinno być 3,3 wg tabeli. A ten nastawia 3,4 do 3,7 ale zmienia mu się dość często jak jadę z tą samą prędkością. Jak dam na przepływomierzu 300imp na l to mam 3,3-3,4 bara a jak dam mu 304 imp/l to mam 3,7bara nawet. Czyli ok 0,4 bara za dużo. A cieczy i tak zostanie...

1. Ustawienia komputera są poprawne typ armatury 2:50, imp/l teraz dałem z 300 na 304 i wraz to samo.

2. Powierzchnia zliczana zgadza się, prędkość koła skalowałem po gps. 

3. filtry dysze czyste,  opryskiwacz kwadratowa beczka tankowany na równym wiec tyle wody bym nie wlał więcej zresztą zawsze było ok. 

4. zawór stało ciśnieniowy kiedyś kalibrowany ale po odłączeniu sekcji w miarę ciśnienie stałe ok.  Sprawdzane że po włączeniu wszystkich zaworów nie wraca kompensacją nic wiec ok.

5. Podczas pryskania jak ustawie na ręczne dawkowanie i dodam mu paluchem ciśnienia to wydajność pompa ma. 

Nigdy tak nie było Co z tym zrobić ? dysze do wymiany ? 

Opublikowano (edytowane)

Dyszze nie mają  nic do tego.
Szeokość belki , impulsy na 100m ,oraz impulsy na litr   te rzeczy do sprawdzenia 
Coś dzwinie mało masz tych imp./l   ja miałem w okolicach 600+  
Czepiał bym sie raczej przepływki

Edytowane przez Andrz_
Opublikowano (edytowane)

Sprawdź wydatek cieczy z końcówek, czyli podstaw pojemnik pod 1 dysze nalej 2l, i sprawdź czy Ci na komputerze wyswitli 60l.

Edytowane przez poosa21
Opublikowano
31 minut temu, malorolny121 napisał:

Orion 2 . Z zalozenia mialy sie nie psuć,  ale sie psuja. Ja mialem podobnie i nie moglismy z fachowcem dojść  co moze byc. Az padlo na wymiane przeplywomierza i jest ok.

Właśnie miały się nie psuć. Kupiony nowy opryskiwacz  z tym przepływomierzem po 3 latach pada przeplywomierz. Kupiony nowy i po roku zaczyna oszukiwać i opryskiwacz wypryskuje więcej niż ustawiona dawka. Przyjechal fachowiec po sprawdzał i skalibrowal na wodzie i niby jest dobrze. Jade pryskac i dalej zle. Posprawdzałem sam i się okazuje że na czystej wodzie jest dobrze a już tylko dodałem siarczanu magnezu już oszukiwał. Poszedł na gwarancję i czekam aż go sprawdza

Opublikowano

Zrobiłem próbę tak jak powyżej 2l z dyszy i zliczył litrów za mało. Dałem mu 306 imp/l zrobiłem kolejną próbę i prawie ok bez 2 litrów. Pojechałem w pole pryskać jest prawie ok. Powiedzcie czy nowy orion 2 też będzie miał odchylenia takie od normy (300im/l ? ) a może to już oznaka że coś z nim nie tak bo mam go dwa miesiące działał na 300 bez kłopotu a teraz taka zmiana reklamować?

Opublikowano

To nic nie daje te próby  ile razy by  nie robić to inny wynik raz 306 raz 304 imp na litr różnie wychodzi. Dziś pryskałem  to wypryskał prawie idealnie beczkę. Ale powierzchni naliczał 1,5 ha więcej. I ciśnienie wg tabel powinien mieć 4 bary a on pompuje 5 cały czas jak by go coś dławiło ?