Śrutownik ssąco tłoczący zapycha się
Przez
Hygdys12, w Urządzenia elektroenergetyczne (silniki, instalacje oświetleniowe, agregaty prądotwórcze itp.)
-
Podobna zawartość
-
Przez Marecki2922
Witam , natknąłem się na pewien filmik i tak z ciekawości zastanawiam się czy takie coś może działać , rozsądnie patrząc to nie no bo gdyby działało to po co by były baterie np. do latarek
A może ktoś na forum już próbował zrobić takie urządzenie
-
Przez DrJoint
Zepsuł mi sie silnik od sterowania daszkiem rury sieczkarni, zamontowalem silownik dwustronnego dzialania przy zamianie + z - i teraz nie wiem jak to podlaczyc i co dokupić.
Z pilota sterowania mam 3 kable, w jednym jest stały minus, gdy wcisnę przycisk Góra to w drugim pojawia sie plus, gdy wcisne Dół to plus pojawia sie w trzecim. Od siłownika wychodzą tylko 2 kable. Jak to podłączyć??
-
Przez Tipik
Witam. Przyjechał do mnie dziś pewien Pan i chciał zebym podpisał mu oświadczenie ze zgadzam się na przewieszenie przez moją działkę na której stoi słup elektryczny światłowodu. Powiedziałem że muszę się zastanowić i teraz pytanie czy mogę starać się o jakąś rekompensate? Wiadomo dużo nie zniszczą. Ale za darmo daliśmy kiexys przeciągnąć wodę i prąd przez własne pola bo wiadomo to potrzebne a światłowody to już pewien luksus a za luksusy trzeba płacić. Co radzicie?
-
-
Przez vat
Pytanie czysto hipotetyczne, wynikające ze sporu ze znajomym:
Instalacja 4-przewodowa, brak RCD, wszędzie gniazda, mufy 4- bolcowe.
Znajomy chce podłączyć pożyczoną myjkę z silnikiem 3-fazowym, która ma wtyczkę 5- bolcową.
W miejscu gniazda 4- bolcowego montuje gniazdo 5- bolcowe.
Teraz podłączenie (fazy wiadomo😞
1. moim zdaniem: w nowym gnieździe (5-bolcowym) robimy mostek PE i N i podłączamy PEN z instalacji
2. znajomy twierdzi: w nowym gnieździe (5-bolcowym) N nie podłączamy nigdzie, a PE podłączamy PEN z instalacji.
W myjce we wtyczce podłaczone są wszystkie 5 bolców oddzielnymi kablami.
Które podłączenie jest lepsze? Nioby silnik 3-fazowy nie potrzebuje N do działania, ale myjka jest prawdopodobnie dość rozbudowana, grzanie itp. I N może być potrzebny do sterowania.
Wiem, że powinno się wymienić instalację 4- przewodową na 5, ale wiadomo jak to jest...
-