Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z opryskiwaczami tej firmy, czy tam są podzespoły agroplast, czy do wersji 600l warto dobrać lance 15m czy pozostać przy 12ste różnica w cenie duża, jak z malowaniem i stabilizacją lancy

Opublikowano (edytowane)

Ja mam 800l/15m i jestem póki co zadowolony. Po 3 sezonach i ok. 60 beczkach farba nigdzie nie zeszła ani nic nie pękło/pogięło się. 

Pompa polska p120, końcówki potrójne obrotowe, rozdzielacz 5 sekcji stalocisnieniowy.

Stabilizacja mechaniczna, początkowo ciężko chodziła, ale teraz działa płynnie. 

Rsmu i mocznika nim nie pryskałem.

Edytowane przez Buszmen11
Opublikowano

Odnośnie szerokości to jeszcze raz zapytam, czy ta belka 15scie metrów lepiej się sprawdza czy te 5 sekcji to coś tam ma znaczenie, oraz jeszcze pytanie odnośnie szerokości bo też macie jakieś wąskie pola i czy ta belka 15stka obskoczy działkę około 33m szeroką czy ta szerokość belki 15m to czy opryskiwacz pryska trochę szerzej?

Opublikowano

Nie wiem co Ci odpisać - 15 m to 15 m,

Belkę dobiera się do działek i pozostałych maszyn jak rozsiewacz czy siewnik.

To na ile sekcji dzielona ma znaczenie jak już się zdecydujesz na konkretną szerokość.

33 m pole nijak nie pasuje do 15 m ale nie to że się nie da - tylko tak czy tak będzie 3 przejazdy, nie ważne 12 czy 15 m.

Standardowy rozpylacze posiada kąt rozpylania pomiędzy 90 a 110 stopni - w zależności od odległości od rośliny szerokość opryskanego pasa będzie się zmieniać i przy idealnych 50 cm wyniesie od 1m dla 90 stopni do około 1,4 m dla 110 stopni -  ale pasy te nachodzą na siebie utrzymując równomierne pokrycie roślin, dlatego kolejny przejazd powinien być taki aby skrajne końcówki w obu przejazdów było w odległości 50 cm.

Oczywiści jak podniesiesz belkę wyżej to poszerzysz zakres pracy ale nie na tyle aby z 30 m uzyskać 33 m nie wspominając o równomiernym pokryciu.

Opublikowano

Dzięki ?@akmaly za wyczerpującą odpowiedź mierzyłem belke to ma 11,7m także tych działek nie naciągnę, a jeszcze pytanko o ten rozdzielacz stałociśnieniowy, czy to chodzi o obr ciągnika czy tylko o to jak jakąś sekcje wyłącze to że wydatek na pozostałych się nie zwiększa?

Opublikowano

Lisicki zakupiony, pytanko, czy do eżektorówek 0,3 zakładać dodatkowe filtry na sekcje, w starym opryskiwaczu pozakładałem i właściwie nic tam się nie zbierało, eżektrówki jednostrumieniowe jak coś

Opublikowano

dobre i tanie - agroplast, mmat. Zużycie w dużej mierze zależy od powierzchni do opryskania i ciśnienia. Jak dla mnie eżektorowe do 8m/s z agroplast są ok, szczególnie w ostatnich latach jak ciężko o idealne warunki, jakie są potrzebne dla zwykłych płaskostrumieniowych. 

Opublikowano

mam już kilka lat te eżektorówki agroplastu i mam wrażenie że jakby lały czy bardziej kroplisty ten oprysk jest może ciśnienie już nie takie w pompie nie wiem, czy te filtry sekcyjne 90tki miały by wpływ i nie wiem czy nie p[rzełożyć te filtry do lisickiego czy bez filtrów eżektorówki zakładać lisicki filtr główny 50 seha