Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jest to pierwszy mój post tutaj i bardzo bym prosił o pomoc. Mianowicie chcę zmienić swój kombajn ( posiadam Claas Dominator 96 ze skrzynią manualną) na nowszy model np Dominatora 98 lub 88. Większość z tych maszyn jest już na hydrostacie. Wszystko fajnie się spisuje podobno i lepiej się pracuje na hydrostacie tylko u mnie jest mały problem bo jestem osobą po wypadku w której straciłem prawą rękę. Tutaj jest teraz moje pytanie czy idzie jakoś coś pokombinować by np zrobić sterowanie jazdą kombajnem np nogą? Bo podejrzewam że jazda takim kombajnem z hydrostatem lewą ręką i kierowanie będzie bardzo kłopotliwe. Proszę o jakieś porady lub ewentualnie jakieś pomysły. Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano (edytowane)

Jazda przód tył to dało by się pod nogę ale sterowanie przyciskami to nie wiem jak , może przyciski od hederu i motowideł zrobić na włącznik nożny pod lewą nogę

Wypiąć linki sterowania jazdą przenieść na podłogę pod prawą nogę i dorobić pedał którym byś sterował jazdą

Swoją drogą to uparty jesteś , gospodarzyć bez jednej ręki 💪👍👍szacun 

Edytowane przez Marecki2922
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja bym zrobił małą skrzynkę i przykręcił do podłogi z lewej strony fotela i przymocował dzwignię hydrostatu.lepiej jak wszystkie funkcje hedera są w jednym miejscu.gorzej z wysiadaniem by było.

Opublikowano
7 minut temu, rafalfalk1 napisał:

Ja bym zrobił małą skrzynkę i przykręcił do podłogi z lewej strony fotela i przymocował dzwignię hydrostatu.lepiej jak wszystkie funkcje hedera są w jednym miejscu.gorzej z wysiadaniem by było.

A jak by miał kierować i sterować dźwignią jedną ręką ? Moim zdaniem to tylko przerobienie funkcji dźwigni na obsługę nogami 

Opublikowano (edytowane)

Dobra ,nie pomyślałem.ale sterowanie nogą samym hydrostatem to może być ciężko.zobaczcie jaka długa jest dzwignia hydrost.by ruszyć linki.ale można by wstawić np.ceownik  ok.30cm długi podparty na środku i na końcach linki.a do sterowania hederu tzw dzwignię krzyżową na prąd oczywiście.przód tył opuszczanie podnoszenie hederu,na boki nagarniacz https://allegro.pl/oferta/joystick-manipulator-elektryczny-4-pozycyjny-30mm-9755938769

Edytowane przez rafalfalk1
Opublikowano

Bardziej chodzi mi o sterowanie jazdą niż o przyciski, bo z przyciskami dałbym radę (teraz jedną ręką obsługuje Dominatora 96 tylko na skrzyni manualnej). Chodzi mi o rozwiązanie jazdy jakby to zrobić/ przerobić. 

Opublikowano

Tak jak koledzy wyżej piszą trzeba zrobić taki pedał na prawa nogę żeby sterować przód tyl. Jeździłem 7 lat mega 206 i wcale ciężko nie było sterować jazdą. 

Opublikowano

Mimo wszystko warto zastanowić się czy nie lepiej byłoby opuszczania przerobić na przycisk pod nogą, nie tylko hydrostat. Np. na środku aby można było lewą nogą nacisnąć podczas sterowania hydrostatem.

Opublikowano

Panowie,popatrzałem i pomierzyłem w swojej medze 218 i jest jedna linka od hydrostatu która ma skok 4cm,licząc od max.tył do max przód,bez problemu można to umieścić obok pedałów hamulca nożnego,jest też miejsce pod kabiną,i linka jest odpowiedniej długości.dodam że linka jest z tyłu dźwigni hydrostatu.a sterowanie hederu to tylko z lewej strony kierownicy i włącznikami jak wcześniej napisał kolega marecki2922.

Opublikowano

Najbardziej to obawiam się o jakość wykonania takiego pedału , bo to musi być perfekcyjnie dopracowane no i dźwignia ma zabezpieczenie przed zbyt gwałtownym przełączeniem przód tył , jest też czujnik zabezpieczający rozrusznik przed przypadkowym uruchomieniem , no i czasem zdarza się że trzeba użyć jednocześnie hamulca i dźwigni ażeby zatrzymać kombajn 

Opublikowano (edytowane)

Powiem Ci że hamulca używam tylko do podczepienia hedera a tak to łagodnie hydrostatem hamuję,a z tym pedałem do hydrostatu to musi być precyzyjnie wykonane bo czuły jest.ale spokojnie się da.tak dziś na to patrzałem i pokusilbym się na wymontowanie całego mechanizmu z dźwignią i przenieść to bardziej do przodu i poza pulpit oczywiście,przymocować szeroki płaskownik do boku dźwigni i  gotowe,tylko że chyba jest w tym mechanizmie sterowanie obrotów bębna młócącego i musiałby pomyśleć co z tym.pytanie do autora tematu, skąd jesteś?

Edytowane przez rafalfalk1
Opublikowano

11 godzin temu, rafalfalk1 napisał:

Powiem Ci że hamulca używam tylko do podczepienia hedera a tak to łagodnie hydrostatem hamuję,a z tym pedałem do hydrostatu to musi być precyzyjnie wykonane bo czuły jest.ale spokojnie się da.tak dziś na to patrzałem i pokusilbym się na wymontowanie całego mechanizmu z dźwignią i przenieść to bardziej do przodu i poza pulpit oczywiście,przymocować szeroki płaskownik do boku dźwigni i  gotowe,tylko że chyba jest w tym mechanizmie sterowanie obrotów bębna młócącego i musiałby pomyśleć co z tym.pytanie do autora tematu, skąd jesteś?

Jestem z okolic Buska Zdroju, woj. Świętokrzyskie