jaworrudy102

Mtz czemu dzwignia rozdzielacza

Polecane posty

karbex    68

Kolego, dźwignią ta sprzodu odbija gdy ciśnienie w układzie wzrośnie do 120-140 bar. Jeśli nie odbija to:

1. Za nisko ustawiony zawór bezpieczeństwa w rozdzielaczu - powinien być ustawiony na ok 180-190 bar

2. Niedomykający się zawór przelewowy

3. Pompa nie daje już takiego ciśnienia

4. Źle poskładana pajęczyna przewodów tj pokombinowane na lini rozdzielacz pod siedzeniem - rozdzielacz pod kierownicą

5.  Uszkodzony mechanizm odbijania w rozdzielaczu.

Innych oopcjinie widzę

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

a mozesz mi powiedziec tu ta wajcha odbije jak dojdzie do konca a jak sie podniesie ta kolo siedzenia to  podniesie na max i wyje jaka tu jest sasada przelewu czy jak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

karbex    68

Dzwignia koło siedzenia nie odbija automatycznie. Ją jak dopchniesz do końca i trzymasz to powinien podnosić a jak puścisz to ją sprężyny powinny delikatnie pociągnąć do przodu. Cięgienka dzwigni powinny być tak wyregulowane żeby po tym delikatnym przesunięciu do przodu przestał podnosić. Pompa wyje bo jak Ci się dźwignią nie cofa to otwiera się zawór bezpieczeństwa w rozdzielaczu pod kierownicą. Jak dłużej będziesz miał dźwignie w tym położeniu to ci się olej zagotuje. Wot cała filozofia 😉. Jakby co pytaj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem takiego grata i nie moge go rozgryzc rozbieralem te regulator pod fotelem jak złożyłem to podniósł to juz nie opuścił okazało się po dlugim szukaniu w internecie ze tam w jednym kolanku na wyjściu powinny byc dwie kulki wieksza i mniejsza rozbierałem za szybko ale założyłem i podnosi opuszcza ale tak jak mówię podniesie slychac .musze jeszcze podniesc ciśnienie żeby ta dzwignia przy rozdzielaczu odbijala dopiero bede grzebał jeszcze raz przy tym regulatorze siłowym a mam chopla żeby było w orginale

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Właśnie teraz trochę przykrecilem zawór i juz dźwignia odbija ta od podnośnika tylko jeszcze ta obok fotela jak dasz do gory to tak jak pisałem słychać pompę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karbex    68

Co do hopla to ja mam tak samo. U mnie to wogołe jakiś as tak porypani przewody że nie mogłem dojść. Ale doszedłem i teraz jest bajka. Regulator pod siedzeniem też wyjmowałem, powymieniałem oringi pouszczelnialem i traktor suchy i wszystko działa, także hydraulikę to mam akurat ogarniętą 

4 godziny temu, jaworrudy102 napisał:

Właśnie teraz trochę przykrecilem zawór i juz dźwignia odbija ta od podnośnika tylko jeszcze ta obok fotela jak dasz do gory to tak jak pisałem słychać pompę

Ale co jak dasz do góry? Jak podnośnik podniesie do oporu to słychać pompę czy jak dźwignie dasz do tyłu to pompa wyje ale nie podnosi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karbex    68

A jak podniesie i cofniesz lekko dźwignie to przestaję wyć?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karbex    68

To tak ma być. 

Musisz tam przesmarować i ewentualnie sprężyny kupić jak skorodowały bo to tak działa jak pisałem wcześniej - ta dźwignią nie powinna zostawać na maksa do tyłu bez przytrzymania ręką. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ale jest tak do konca dojdze i troche sie cofa to dziala chyba ze te ciegla zle wyregulowane albo cos spapralem jak skladałem ten rozdzielacz silowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karbex    68
Napisano (edytowany)

To masz za mocno cięgło ściągnięte moim zdaniem. Wyreguluj i powinno być ok. Jakbyś że poskładał to raczej by większe jaja były. Jak podnosi i opuszcza to wyreguluj to cięgło i powinno być ok.

A jeszcze jedno - dzwigienke pod podłogą masz ustawione na pozycję neutralną?

Edytowano przez karbex

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To jest pytanie która ta mała a w która stronę ma być a tak pozatym Wesołych Swiat

Ale znów jak je popuszcze to niżej podniesie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karbex    68

Dzięki i wzajemnie:)

Ta mała powinna być na środku wtedy jest neutralne. Jak popuścisz i niżej podnosi to pewnie jest w położeniu pozycyjnym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ok to ja bralem albo max w jedną albo w drugą a to na środku ma byc ale chodzi panu o tą co załącza te ciągna czy ten mały drucik taka mała dźwignia

Bo jak dam na srodek to wtedy ciegla sa odpiete ale wtedy wogule nie podniesie tą dzwignią koło fotela

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karbex    68
Napisano (edytowany)

Tak, chodzi o to żebyś odpiął te cięgła.

Jak składałeś regulator to patrzyłeś na znaki?

i na forum mówimy sobie na Ty;).

Jeśli regulator jest dobrze złożony to jedyna opcja to skróć cięgło to od dźwigni przy siedzeniu i zobacz czy podnosi - jeśli nie to masz źle złożony regulator.

 

Edytowano przez karbex

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ok dziekuje już nie truje święta odezwę się po nie chce przeszkadzać ale jak odepne ciegla to wogule nie podniesie a właśnie znaków nie widziałem i tu będzie pewnie bolączki muszę rozebrać i złożyć z powrotem jak chodziło to musi chodzić bo patrzeć na to to tam za dużo sie nie ma co psuć ale dobrze wiedzieć ze po odlaczeniu tych cegieł też musi podnosić a nie wiedziałem bo każdy tylko wywala i nie zagłębia się w temat ale ja muszę to zrobić pozdrawiam rozbiore to i sie odezwę a gdzie sa te znaki a jeszcze jedno jak go rozbieralem to ten suwak jeden w drugim nie chodził był zacięty 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karbex    68

Znaki są na suwakach i na tych ślimakach - zauważysz jak się przyjżysz. Trzymam kciuki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Są kropki ale na schematach sa jeszcze jakies kulki

I na co są otwory w tym cieńszym suwaku na końcu te dwa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez ilovemtz
      Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].
      My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.
    • Przez XBerserkerX
      Dzisiaj robiłem bele i przy dobijaniu końca każdej  beli dusiło mi ciągnik - po prostu słabnął nawet parę razy zgasł. Nie wiem czy się zapowietrzył czy jakiś syf się gdzieś dostał? Nigdy wcześniej tak nie robił. Później ledwo zjechałem z pola bo co chwilę gaz sam wariował - gasł mi na asfalcie - pod dom  nie dojechałem.Pompowałem pompką, dolałem paliwa, odkręcałem te dwie śruby z przewodami przy pompce, ale tam było czysto. Zostawiłem ciągnik na drodze i wynająłem znajomego do sholowania pod dom drugim ciągnikiem, ale o dziwo za drugą próbą zapalił i już nim sam dojechałem i odkładałem bele z owijarki i nic już się nie działo.  Dziś kupię filtr paliwa bo od nowości nie wymieniałem - ciągnik ma ponad 700 mth. Tam idzie chyba taki aluminiowy bez wkładu - normalnie go odkręcać rękoma - nie będzie tam leciało paliwo?Czy po założeniu nowego muszę jakoś odpowietrzać ciągnik  ? Jeśli tak to jak odpowietrzyć? Czy może być inna przyczyna takiego zachowania ciągnika czy to ten filtr może zasyfiony jest? 
    • Przez Kamilcnh11
      Czy ten przekaźnik jest dobrze podłoczony?

      Jak dodać tu zdjęcie do tematu? nie mogę dodać zdjęcia.
    • Przez zwc18
      Witam panowie 
      Powiedzcie proszę czy w tylnym moście by dobrać się do satelit trzeba wyjąć półoś i zdjąć to duże koło zębate ? Gdyż są spore luzy na satelitach i ataku 
    • Przez Cristof
      Jumz stał pare lat. Teraz nawet na luzie przy puszczaniu sprzęgła ciągnik przygasa a jak całkowicie puszcze to do tego dochodzi strzelanie z okolic skrzyni. Ciągnik i tak bedzie rozpoławiany ale może ktoś miał taką awarie i da jakieś rady? Pozdrawiam.
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj