Skocz do zawartości

Młody rolnik po nowemu - od 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzeba było korzystać z naboru w ubiegłym roku na lepszych zasadach bo teraz jak tak patrzę to trochę będzie trudniej. A co do dochodu to moim zdaniem trochę dobrze bo przynajmniej mniej kombinatorów będzie, bo to ma ułatwić start z rozwojem gospodarstwa, a nie, tak jak to było w poprzednich naborach u niektórych, że ziemię sąsiad obrabia, właściciel ziemi pracuje na etacie, a z pazerności wyciąga łapy po pieniądze, które de facto mu się nie należą.

Opublikowano

Czyli jednak może być to prawda z zablokowaniem zakupu ziemi od rodziny... Przez wiele lat się udało wielu młodym rolnikom, to była świetna taktyka, teraz pozostanie tylko żałować, nie wzięcia w poprzednim naborze 😔. I się okaże, że za te 200k kupi się wielki .UJ. Jedynie ziemię od kogoś bo maszyny wg ich tabeli to śmiech przez łzy... 

Screenshot_20230209_160117_YouTube.jpg

• Like 1
Opublikowano

Witam. Mam pytanie o młodego rolnika z naboru 2021 Wielkość ekonomiczną trzeba zwiększyć o 10% mam zwiększoną o 19% czyli muszę utrzymywać cały czas te 19 % wzrostu czy mogę spaść np na 12%?

Opublikowano

Witam, pozwolę sobie zadać luźne, może lekko desperackie pytanie. W połowie kwietnia stuknie mi 40-tka. Z informacji jaki znalazłem  na "młody rolnik" nie ma naboru. Czy jest  obecnie jakiś inny program na który mogę składać do 40 roku życia? 

Opublikowano

Czytam tak sobie plan rozporządzenia odnośnie młodego rolnika

"3) gospodarstwo, w którym beneficjent rozpoczyna prowadzenie działalności rolniczej jako kierujący ma odpowiednią wielkość ekonomiczną lub fizyczną;
Najpóźniej w terminie 12 miesięcy od dnia przyznania pomocy, jednak nie później niż do dnia złożenia WOP I, beneficjent powinien przejąć gospodarstwo wskazane w biznesplanie dla roku wyjściowego, o powierzchni minimalnej lub wielkości ekonomicznej równej co najmniej 15 000 euro; powierzchnia UR tego gospodarstwa nie może przekraczać 300 ha, a jego wielkość ekonomiczna – 150 000 euro;
e) najpóźniej w terminie 12 miesięcy od dnia przyznania pomocy, jednak nie później niż do dnia złożenia WOP I powierzchnia UR stanowiących przedmiot własności beneficjenta, użytkowania wieczystego lub dzierżawy z ZWRSP lub od JST stanowi co najmniej 50% powierzchni minimalnej;
Jak to rozumieć ?
Woj. lubelskie - srednia gospodarstwa 8,16
Wymagane 50% to 4,08
Tyle powinno wystarczyć na MR ?
Jak rozumiecie ten przepis w inny sposób ? 
Są tu jeszcze osoby które trochę zajmowały się wnioskami ?
Kiedyś kojarzyłem paru uzytkownikow

Opublikowano

na własność musi być połowo średniej wojewódzkiej lub krajowej (wybierasz mniejszą) , ale jednocześnie musisz mieć jakieś dzierżawy bo gospodarstwo ma mieć powierzchnie średniej wojewódzkiej lub krajowej (wybierasz mniejszą)

nie patrzcie jakie są minimalne wymagania tylko liczcie punkty, np. u mnie nie warto wykazać gospodarstwo większe niż 22,3 ha bo za to jest max liczba punktów

poza tym w roku docelowym (piątym) musisz wskazać odpowiedni wzrost wielkości ekon.gosp. do roku wyjściowego (składania wniosku) , jak na starcie masz małe gospodarstwo to łatwo je zwiększyć ale przy naborze dają Ci mało punktów

60% przychodów ma być z działalności rolniczej, czyli w tych 40% są wszystkie przychody na picie (wynagrodzenie,nagrody, wynajem mieszkania,umowa o dzieło)

od siebie powiem, że przy obecnej inflacji zwrot części(niżej tabela) premii po 5 latach za niespełnienie jakiś warunków to i tak jest opłacalne - taki kredyt na 0%

to jest projekt do którego można było składać uwagi, pewnie zostanie w tej samej formie

22_12_2022_wytyczne_premie_dla_młodych_rolników_projekt_do_opiniowania.pdf

Opublikowano
6 godzin temu, barney napisał:

na własność musi być połowo średniej wojewódzkiej lub krajowej (wybierasz mniejszą) , ale jednocześnie musisz mieć jakieś dzierżawy bo gospodarstwo ma mieć powierzchnie średniej wojewódzkiej lub krajowej (wybierasz mniejszą)

nie patrzcie jakie są minimalne wymagania tylko liczcie punkty, np. u mnie nie warto wykazać gospodarstwo większe niż 22,3 ha bo za to jest max liczba punktów

poza tym w roku docelowym (piątym) musisz wskazać odpowiedni wzrost wielkości ekon.gosp. do roku wyjściowego (składania wniosku) , jak na starcie masz małe gospodarstwo to łatwo je zwiększyć ale przy naborze dają Ci mało punktów

60% przychodów ma być z działalności rolniczej, czyli w tych 40% są wszystkie przychody na picie (wynagrodzenie,nagrody, wynajem mieszkania,umowa o dzieło)

od siebie powiem, że przy obecnej inflacji zwrot części(niżej tabela) premii po 5 latach za niespełnienie jakiś warunków to i tak jest opłacalne - taki kredyt na 0%

to jest projekt do którego można było składać uwagi, pewnie zostanie w tej samej formie

22_12_2022_wytyczne_premie_dla_młodych_rolników_projekt_do_opiniowania.pdf 606.64 kB · 3 pobrania

Co jeśli teraz mam w dzierzawie 17 ha, a później dojdzie mi kolejne 8ha na własność? 

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim. Może wy mi powiecie jak to jest. Moja żona odziedziczyła spadek po zmarłym ojcu prawie 12ha. (To było po naszym ślubie). Minęło już prawie od dostania spadku 3 lata. Moje pytanie brzmi czy możemy wziasc na Młodego Rolnika?podobno nie bo minęły 2 lata , o dopłaty my nie składaliśmy. A co jeśli by mnie do tego wszystkiego dopisała i ja bym wziął ?Można tak czy też nie bo ten czas minął?

Bo mam możliwość wzięcia jeszcze prawie 30ha w dzierżawę . I czy mógłbym to wszystko wziasc przed złożeniem wniosku na młodego rolnika?czy musi być po ?sprawa wygląda tak że za tydzień idziemy do notariusza i ta dzierżawa to od żony sióstr by była. A później to się mogą rozmyślić 

Edytowane przez Marcin_1992_2008
Opublikowano
Dnia 2.04.2023 o 15:57, Dontcry napisał:

Co jeśli teraz mam w dzierzawie 17 ha, a później dojdzie mi kolejne 8ha na własność? 

Te 17 ha nie możesz mieć wcześniej niż 24 miesiące przed składaniem wniosku, w sensie nie możesz brać dopłat i mieć zarejestrowanego gospodarstwa.

Generalnie to nie jest Ci potrzebne na własność przy składaniu wniosku, ale nie dostaniesz za to punktów. Ale jak dostaniesz za coś innego i będziesz miał w sumie 7 pkt. to niby pomoc jest przyznana. Ale to moje czytanie ze zrozumieniem, a ARIMR to państwo w państwie i oni to mogą czytać inaczej niż normalny człowiek. Najlepiej to już skonsultuj sprawę w agencji bo nabór wniosków jest przewidziany chyba na lipiec.

Opublikowano
42 minuty temu, barney napisał:

Te 17 ha nie możesz mieć wcześniej niż 24 miesiące przed składaniem wniosku, w sensie nie możesz brać dopłat i mieć zarejestrowanego gospodarstwa.

Generalnie to nie jest Ci potrzebne na własność przy składaniu wniosku, ale nie dostaniesz za to punktów. Ale jak dostaniesz za coś innego i będziesz miał w sumie 7 pkt. to niby pomoc jest przyznana. Ale to moje czytanie ze zrozumieniem, a ARIMR to państwo w państwie i oni to mogą czytać inaczej niż normalny człowiek. Najlepiej to już skonsultuj sprawę w agencji bo nabór wniosków jest przewidziany chyba na lipiec.

W tym roku odpada, bo już się orientowałem i nie spełnię wymogów, najwyżej w przyszłym roku bo.jeszcze będę się łapał w widełki czasowe na prowadzenie gospodarstwa max 2 lata przed.

Opublikowano

Czy pieniądze z MR można włożyć jako wkład własny do MGR, czy nie łączą i działają jako osobne programy? Jakby nie patrzeć to skądś ten młody rolnik musi mieć ten wkład własny, no bo skąd niby wziąć takie pieniądze a zawsze to można kupić taniej i więcej maszyn za te 200k kupić po zwrocie

• Haha 1