Skocz do zawartości

ciągnik na 20 ha

1993michal

Rekomendowane odpowiedzi

Coś mocniejszego i ciekawszego pewnie się nie znajdzie. Nie mówiąc o dobrym stanie. 

Ceny poszybowaly mocno w górę. 

Ja na 30ha i gorzysty teren wziąłem MF 6190.

Dopiero jak zrobiłem skrzynie, sprzęgła to spełnia swoją funkcję. Co nie zmienia faktu że dalej jest to ponad 30-letni ciągnik i pewnie trzeba będzie coś poprawiać. A koszty dosyć spore...

W dzisiejszych czasach nie masz. Co nie zmienia faktu, że jakaś gwarancja jednak jest, tylko trzeba się pobujac. 

Najgorzej jak dasz 60k za ciągnik, wywalisz się z kasy, A Ty się okazuje że musisz wtopic 30-40k bo inaczej nie masz czym robić. Byłem w podobnym położeniu i nikomu tego nie życzę, dlatego uczulam

kup zetora proxime 8441 od rolnika pierwszego wlasciciela czesci nie drogie , wszystko mechaniczne dasz około 80-90 tysięcy sam mam i jestem zadowolony , jest dość silny ma mocny podnośnik i wcale dużo nie pali polecam , zachodnie w tej cenie to zame rozjebundy studnie bez dna wiem co o tym.

Mam 4 stare ciagniki, to jednemu właśnie robimy kapitalny remont silnika. Drugi ma rozebraną skrzynię biegów. Trzeciemu coś zrzędzi w skrzyni biegów. A czwartemu trzeba zajżeć do silnika, bo bierze wodę. Nie mam już siły. 100 lat bez remontów życzę wszystkim! 

Edytowane przez sylwek23111
edycja
  • Like 1
  • Haha 1
  • Sad 1

11 minut temu, plati napisał:

Nowy To już chyba nie był skoro go splacil. Po drugie coś tani ten remont. 

Spalenie bardzo przykra sprawa...

Tak, trzeba mieć na utrzymanie. O tym mówię. Ciągnik kosztuje czasem tyle co jego remont więc nad tym się trzeba poważnie zastanowić 

7 lat od nowości

Jeden z handlarz w okolicy też zobaczył że lepiej sprzedać na części niż remontować i rolnikowi 

jak kupujesz ciągnik samochód czy inna maszynę masz na to 60 tys to nie szukasz modelu który jest za 60 tys tylko wybierasz tańszy żeby chociaż te 10 tys mieć wrazie coś w zapasie ( tańszy nie znaczy że w gorszym stanie tylko model który w takim samym stanie jest po prostu tańszy wiadomo nie zawsze się da ) i ja bym się zastanowić np czy nie kupić tańszego w gorszym stanie i za to co zostanie zrobić go i wiedzieć co jest niż perełkę która może być wyszykowana na sprzedaż (zapudrowany trup ) lub wyremontowana niby oki ale na kiepskiej jakości częściach po taniość gdzie niby wszystko cacy bajeczka ale prze pół roku i zacznie się znowu sypać

2 godziny temu, Kacperkuj-pom napisał:

jak kupujesz ciągnik samochód czy inna maszynę masz na to 60 tys to nie szukasz modelu który jest za 60 tys tylko wybierasz tańszy żeby chociaż te 10 tys mieć wrazie coś w zapasie ( tańszy nie znaczy że w gorszym stanie tylko model który w takim samym stanie jest po prostu tańszy wiadomo nie zawsze się da ) i ja bym się zastanowić np czy nie kupić tańszego w gorszym stanie i za to co zostanie zrobić go i wiedzieć co jest niż perełkę która może być wyszykowana na sprzedaż (zapudrowany trup ) lub wyremontowana niby oki ale na kiepskiej jakości częściach po taniość gdzie niby wszystko cacy bajeczka ale prze pół roku i zacznie się znowu sypać

To ty masz dobrze bo ja jak czegoś szukam czy to samochód czy jakaś maszyna to jakam np . 50tys to nie się podoba wszystko co jest np .po 70tys , a jak szukałem ciągnika to nie było na czym oka zawiesić i kupiłem nowy . 

Nie napisałeś co chcesz agregować z tym traktorem, jakiej klasy ziemia i teren. Ale jak bym stawiał na wolnossący 6cyl. 125km min. lub 145km. w tedy to będzie główny do prasy rolującej, agregatu posiewnego, pługa itd. jak kolega wyżej pisze. Za 60 tyś. cudów nie oczekuj, bo to bardziej traktor do nauki budowy przy naprawianiu co rusz niż do pracy. Aczkolwiek zdarza się i zdrowy dostać, tylko ile trzeba kasy włożyć w paliwo jeżdżąc za nim po Polsce. Prawda taka, że handlarz nie ściąga traktora do pracy a wraki z krzaków po cenie złomu. Sam byś też nie sprzedał 15latka za 60tyś. zadbanego 4x4 85km z salonu prawda?. Gdzie MF255 kosztuje 30-40tyś. z pierwszych rąk. Masz Reno to szukaj 106-54 czy bardziej w pole 110-54 lub DF DX czy Fiat

13 minut temu, bergman31 napisał:

Na 20ha pola proponować traktor o mocy ponad 120KM, to już przesada. To na 100ha najlepszy będzie Case Steiger?

a co w tym przesadzonego?
Jak kupujesz nowy z salonu to trzeba sporo dopłacić do większej mocy i tutaj nikt nie proponuje nówki 120km. Przy używanych czemu nie.
Kwestia dopasowania parku maszynowego.  Uprawiając nawet Casem 5150 spalisz mniej niż orząc Ursusem 360.  
Jak się trafi w dobrej kasie sprawna używka 120km to i tak będzie lepszym wyborem niż przepłacony trup 80km

Jeżeli te100ha jest w jednym kawałku ,to czemu nie. W mojej okolicy mają po kilkaset ha ,ale niestety w kilkudziesięciu kawałkach , dlatego posiadają po kilka ciągników ale w przedziale 120-200KM.

Znajomy  posiada Renault Ares, ponad 100KM, pług obrotowy 4, oczywiście dla wygody bo obrabia lekko ponad 10 ha.

Jak się trafi przepłacony 120-150KM trup to dopiero będą koszta. Mniejszy traktor, to przeważnie tańsze części. Mniejszy ciągnik ma mniejsze opony, to koszta ich wymiany będą znacznie niższe. Większość mniejszych ciągników ma mniej elektroniki, dzięki czemu są prostsze w naprawie. 

Z całym szacunkiem kupować traktor o mocy ponad 100KM na 20ha, to spora przesada. Ten traktor będzie pracował kilka godzin w roku. 

@andrzej78 ten Twój kolega pracuje na etacie lub ma jeszcze jakąś firmę? Bo z 10ha nie kupiły by tak dużego i drogiego ciągnika.

16 minut temu, andrzej78 napisał:

Cóż to przeszkadza, zrobić robotę konkretnie i w krótszym czasie. Idąc tropem wytycznych ARIMR, na ten areał przysługuje ciągnik 50 KM ,z pługiem 2 skibiwym 😄

Bo zakup traktora ma być opłacalny. Śmiać mi się chce, jak niektórzy się chwalą traktorami (nowymi lub używanymi), że traktor przez rok nie miał awarii a w przez 12 miesięcy zrobił 50mth😁 

Edytowane przez bergman31