-
Podobna zawartość
-
Przez Mac1ej
Zaczynam z hodowla bydla opasowego od cielaka nowo narodzonego
kupilem dla niego mleko "miko extra" i pasze tresciwą, mam siano i bede kosic dla niego trawe na swiezo.
Mam mozliwosc wykopac dla niego troche ziemiakow ktore wychodowalem i troche słonecznika z ktorego myslalem zeby zrobic dla niego kiszonkę
cielak w wieku kilku dni ponizej tygodnia.
moge wyslac zdjecia zagrody, jest tam koryto, poidlo, wiadro na mleko i karmidlo z sianem.
Jak najlepiej robic siano, mam troche łaki przydało by sie cos z tym zrobic,
czytalem ze na jakis plotkach suszeno trawa traci mniej białka.
-
Przez soldis
Ile można dostać za byczka takiego +/-300 kg. ? Byk z uszkodzoną nogą, weterynarz mówi, że nic z niego nie będzie, tylko sprzedać. Byk wstaje, ale skaczę. Druga noga już cała opuchnięta. Dzwoniłem do kilku ubojni i oferowali mi śmieszne pieniądze, w graniach 200/300 zł... Też tak u was jest ?
Poprzednia firma, którą brała kiedyś od nas urazowe i dawała jakieś sensowne pieniądze już nie bierze - po emisji TVN'u/
-
Przez Kacper4365
Interesuje mnie opas bydła odpadami fasoli jaś jako zamiennik soji i śruty rzepakowej,stosował ktoś jakie efekty ,czy to dobry pomysł ? Pozdrawiam
-
Przez szczygel18
Witam niebawem zamierzam kupi większą ilości cielaków najlepiej mięsnych chodzi mi tu o byczki ale mogą to być również mieszańce prosił bym o jakieś namiary rolników bądź pośredników za pomoc będę bardzo wdzięczny...
Myślę ze nie tylko mi to będzie pomocne...
-