-
Podobna zawartość
-
Przez danielhaker
W związku z prośbą użytkowników założyłem ten temat. Tu możemy rozmawiać o wszystkim i o niczym, aby nie zaśmiecać tematu "ceny mleka"
-
Przez agroRambo
Witam was wszystkich serdecznie. Mój problem jak z resztą u wielu hodowców zwierząt to owady muchy ślepaki i wszelkie tego typu nieprzyjemności dlatego proszę was o radę. Co wypróbować ? jak zwalczać te owady by tak nie obsiadywały bydła i nie gryzły ? itp. Chciałbym jak pewnie i wielu z was wypuszczać krówki na pastwisko w okresie letnim od rana do wieczora a zaganiać na noc do obory. Jak wiemy owady wtedy polują na zwierzęta i jest tego strasznie mnóstwo wiem jak bardzo mogą muchy zgryźć zwierzę. Przykro mi się robi gdy widzę jak zwierzę się męczy próbując się odganiać. Próbowałem wiele preparatów olejki , oleje , wanilia ( na komary) itp. lecz nie odczułem różnicy, żadnej poprawy a jesli działały to mało skutecznie. Więc jedyne miejsce gdzie mają spokój od owadów jest obora. a krowy dosłownie wypuszczam rano i wieczorem gdzie jest najmniej tego ustrojstwa. gdzie stoją tylko pare godzin.
-
Przez tucano__420
Kilka dni temu media obiegła wiadomość że partia zielonych chce do roku 2025 zabronić otwierania nowych hodowli zwierząt w rolnictwie. Najgorsze że ta sama grupa polityków chce zlikwidować w Unii Europejskiej produkcje zwierzęcą do 2040 roku w tym bydło mięsne i mleczne, trzodę chlewną a nawet kury na jajka. Czy groźba takiej rewolucji jest realna? Kiedyś myślałem że partia zielonych to grupa niszowych fanatyków a teraz chodzą słuchy że po nadchodzących wyborach wejdą do koalicji rządzącej w niemczech.
-
Przez adek32
Witam. Czy są na tym forum użytkownicy którzy montowali używanego robota udojowego ? Na co zwracać uwagę przy zakupie ? Czy to ekonomicznie się kalkuluje .
-
Przez Tadeusz2000
Witam cielak ma ponad półtora miesiąca było dobrze i przez dwa dni ciężko oddycha i zje tylko mleko ale to tez z oporem dostał jakiś antybiotyk od weta ale dalej jest to samo dostał jeszcze witaminy i jakiś zastrzyk na rozluźnienie oddechu cos takiego co robić? miał ktoś podobnie? cielak ma 37,5 czyli nie gorączki jutro dopiero ma przyjechać inny wet..
-