Skocz do zawartości

Niepodległość energetyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio modny temat o gazie i prądzie więc pomyślałem czy Polska może być samowystarczalna energetycznie jako całość ,tak aby nie importować gazu  ropy czy węgla tylko produkować lub pozyskiwać z odnawialnych źródeł energii  .Według mnie tak a wy co tym myślicie i jak to niby miało wyglądać. 

Opublikowano (edytowane)

bez elektrowni atomowej nie , wzrasta zużycie energi a pokłady węgla są coraz glębsze  .    za ostatnie dni wiatraki wyprodukowały 35 % zapotrzebowania na energie tylko co jak nie wieje , jest zima fotowoltanika ma ograniczoną moc . Inwestycje w biogazownie rolnicze bez dofinansowania  są nie ekonomiczne w niemczech  25 % rachunku za energie jest przekazywana dla producentów OZE  bo ten prąd bez dopłaty jest nie ekonomiczny , polska tez dopłacała za energie OZE [ zielone certyfikaty ]  znaczy nie polska tylko konsumenci .           nawet to magazynowanie energi to jest koszt ,  jesli zakładmy fotowoltanike 10 kw to i pojemność magazynu energi tyle powinna wynosić tylko to jest już podwojenie wartosci inwestycji 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, RU68 napisał:

Od razu jak tylko wymyślą silnik  na wodę jesteśmy niezależni energetycznie

Chyba słoną z Bałtyku bo słodkiej to już w miastach brakuje 😆

Opublikowano

Oczywiście nawet o słodkiej bym nie pomyślał -A słoną mamy również z odwadniania niektórych  kopalni tak że na południu kraju nie będzie potrzebny import z północy 

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

bez elektrowni atomowej nie , wzrasta zużycie energi a pokłady węgla są coraz glębsze  .    za ostatnie dni wiatraki wyprodukowały 35 % zapotrzebowania na energie tylko co jak nie wieje , jest zima fotowoltanika ma ograniczoną moc . Inwestycje w biogazownie rolnicze bez dofinansowania  są nie ekonomiczne w niemczech  25 % rachunku za energie jest przekazywana dla producentów OZE  bo ten prąd bez dopłaty jest nie ekonomiczny , polska tez dopłacała za energie OZE [ zielone certyfikaty ]  znaczy nie polska tylko konsumenci .           nawet to magazynowanie energi to jest koszt ,  jesli zakładmy fotowoltanike 10 kw to i pojemność magazynu energi tyle powinna wynosić tylko to jest już podwojenie wartosci inwestycji 

Biogazownie rolnicze to jedynie dodatek do bilansu całości energii, bo na dłuższą metę przy rozwoju zacznie brakować gruntów pod uprawę na konsumpcję, więc wzrost cen co przełoży się na chorendalny wzrost kosztów i nieopłacalność produkcji energii.

Ja proponuję naszym specjalista rządowym dogadanie się z Zeusem i okiełznanie piorunów🤣

1 minutę temu, RU68 napisał:

Oczywiście nawet o słodkiej bym nie pomyślał -A słoną mamy również z odwadniania niektórych  kopalni tak że na południu kraju nie będzie potrzebny import z północy 

Z elektrociepłowni ciepłą wodę odprowadzają do rzek. Tu jeszcze jest pole do popisu i odzysk energii. Nie tak dawno elektrociepłownia Kozienice/Świerże ugotowała wszystkie ryby w kanale odprowadzsjącym wodę do Wisły

Opublikowano

4 minuty temu, Agrest napisał:

Biogazownie rolnicze to jedynie dodatek do bilansu całości energii, bo na dłuższą metę przy rozwoju zacznie brakować gruntów pod uprawę na konsumpcję, więc wzrost cen co przełoży się na chorendalny wzrost kosztów i nieopłacalność produkcji energii.

Ja proponuję naszym specjalista rządowym dogadanie się z Zeusem i okiełznanie piorunów🤣

Z elektrociepłowni ciepłą wodę odprowadzają do rzek. Tu jeszcze jest pole do popisu i odzysk energii. Nie tak dawno elektrociepłownia Kozienice/Świerże ugotowała wszystkie ryby w kanale odprowadzsjącym wodę do Wisły

Biogazownia to niekoniecznie wsad z upraw (suche zgazowanie) a z tym ciepłem to  do ogrzewania miast jest stosowana przegrzana para a to akurat elektrownie właśnie wykorzystują .A poza tym jak elektrownie mają miliardy z produkcji prądu to po jucha im jakieś miliony z tytułu ogrzewania miasta 

Opublikowano

Odnośnie piorunów

Coś cicho o tym, kiedyś jeszcze za czasów programu Sonda dużo o nich było mówione

Prowadzone są badania, prace nad magazynami takiej energii, jest na to szansa w niedalekiej przyszłości?

Opublikowano
3 godziny temu, RU68 napisał:

Od razu jak tylko wymyślą silnik  na wodę jesteśmy niezależni energetycznie

Niestety mamy poziom wody pitnej na poziomie Egiptu, wiec nawet na wodę nie zda egzaminu, Obecne pokłady gazu wystarczą na 30% zapotrzebowania. Podobno są duże złoża na lubelszczyźnie ale za głęboko i koszt wydobycia przewyższy zysk. Więcej powinniśmy iść w wody termalne (tam gdzie są pokłady), atom i elektrownie węglowe. 

Opublikowano

To że Nil wlewa do morza śródziemnego więcej wody niż Odra i Wisła razem wzięte nie świadczy o dostępie do wody pitnej bo to statystyka -z Odry i Wisły jeszcze bym zaryzykował napić się wody z Nilu nie sądze (a mieszkałem na Nilu dwa tygodnie ). A myślisz że wody termalne są płycej niż ten gaz -nie sądze  . A moim zdaniem modernizacja linii energetycznych rozwój fotowoltaiki z zagospodarowaniem nadwyżek np na produkcję wodoru budowę rozproszonych małych elektrowni wodnych .no i mamy już tylko zimę i pochmurne dni a tu bez atomu się nie obejdzie . Bez węgla również nie ma o czym myśleć jak bez węgla zrobić cement lub bez koksu stal ?Może cwaniaki z brukseli to wiedzą ?

28 minut temu, poosa21 napisał:

Niestety mamy poziom wody pitnej na poziomie Egiptu, wiec nawet na wodę nie zda egzaminu, Obecne pokłady gazu wystarczą na 30% zapotrzebowania. Podobno są duże złoża na lubelszczyźnie ale za głęboko i koszt wydobycia przewyższy zysk. Więcej powinniśmy iść w wody termalne (tam gdzie są pokłady), atom i elektrownie węglowe. 

Opublikowano
15 godzin temu, tomek1974 napisał:

Witam ostatnio modny temat o gazie i prądzie więc pomyślałem czy Polska może być samowystarczalna energetycznie jako całość

"Niepodległość energetyczna" trza było jeszcze dodać że "Narodowa" i najlepiej że nie na kolanach.:lol:

Opublikowano

Ja tak sobie myślę że rolnictwo jest tu bardzo słabo zagospodarowane ponieważ można każdą resztę po żniwną czy obornik przerobić na biogaz  a są tego olbrzymie ilości ,np .w każdej gminie byłyby takie firmy może nawet i gmina mogłaby się tym zająć tak jak śmieciami .Każdy rolnik zawiózł by takie reszki a firma by je przerobiła na biogaz a resztki oddała rolnikowi ,słyszałem że takie resztki to świetny nawóz. Tak samo można w okresie letnim z nadwyżek energii słonecznej produkować bioetanol który byłby magazynem energetycznym którego tak na prawdę nie ma .Każdy rolnik mógłby mieć większą fotowoltaike na poziomie 50-100 kwh .Po prostu żeby państwo   pozwoliło nam produkować energię oczywiście ze wsparciem bo to są koszty. Ktoś powie że bioenergia droga ale jak wszystkie koszty zostaną w kraju to już to inaczej wygląda ,za ropę czy gaz pieniądze idą za granice i nie wracają bo rosja się zbroi a araby opływają w luksusy. 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Prowadzone są badania, prace nad magazynami takiej energii, jest na to szansa w niedalekiej przyszłości?

w niemczech mozna fotowoltanike zakładać tylko w połączeniu  z magazynem energi inaczej nie przysługuje dofinansowanie ,     https://gramwzielone.pl/magazynowanie-energii/106322/ruszyla-budowa-ogromnego-magazynu-energii-bedzie-najwiekszy-w-europie-01               a ceny https://www.google.com/search?q=magazyn+energii&rlz=1C1GCEA_enPL906PL906&oq=magazyn+energi&aqs=chrome.0.0i433i512j69i57j0i512l3j69i60l2j69i61.4943j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Opublikowano

uczony to nie jestem, ale uważam żę już wymyślono coś lepszego od węgla, ropy i atomu ale, jak zwykle ale. Z czego będą żyli szamani  z Dubaju jak ropa nie będzie potrzebna? a Ruskie co sprzedadzą jak zostaną im tylko pokłady lodu bo gaz zastąpi kwarc?, Jeszcze została woda w rzece i elektrownia wodna, tyle że rząd nie pozwoli na " darmowy prąd tak jak właśnie zabrania pieców na drzewo z własnego lasu.

Opublikowano

Policzyłeś ile wyniesiesz składników z pola ze słomą?

Policzyłeś ile s nawozie sztucznym będziesz musiał włożyć, a bilans próchnicy spadnie na dno?

Zawozić resztki - jakie? Słomę z pola, liście grabić pod porzeczką? Onie, na to nikt mnie nie namówi.  Policzy ile energi zużyję zbierając i dowożąc do biogazowni i ewentualnie później odbierając i rozworząc poferment.

Uprawa typowo z myślą o zaopatrzeniu niogazowni tak, ale jakieś  resztki nie.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 22.01.2022 o 14:24, gustaww napisał:

gaz zastąpi kwarc

Jakim sposobem?

Dnia 22.01.2022 o 12:39, RU68 napisał:

jak bez węgla zrobić cement lub bez koksu stal ?Może cwaniaki z brukseli to wiedzą ?

A czego tu wymagać od zielonego  lewactwa brukselskiego?rozumu?logiki?oni są zafiksowani na ptaszkach i motylkach.Stal i cement wyprodukuje się w Azji czy AFRYCE i dowiezie do Europy.Grunt że na swoje odrzutowce i jachty nie nałożyli podatku🤬

Edytowane przez witejus
  • Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, tomek1974 napisał:

ja w tym roku przymierzam się do brykietowania słomy po rzepaku naprawdę ma dużo kalorii ,słoma ze zboża ma za dużo popiołu a po rzepaku niewiele 

Oj kolego nie do końca popiół ze słomy to zwykle ziemia i kurz który jest podany przez prasę do balotu -co do kaloryczności to najlepiej pasowała mi słoma kukurydziana następnie zbożowa a na końcu rzepakowa .Spaliłem tego już dziesiątki a nawet setki ton (biorę pod uwagę ilość bali na zasilanie suszarni -nie ważyłem ich bo trzeba by brać pod uwagę też wilgotność ale z kukurydzy były raczej najcięższe a z rzepaku najlżejsze )a rzepakową prasujemy bardzo wysoko stąd mało zanieczyszczeń .A sukces spalania słomy to zgazowywanie moim zdaniem około 50 % więcej energi

20 godzin temu, tomek1974 napisał:

Ja tak sobie myślę że rolnictwo jest tu bardzo słabo zagospodarowane ponieważ można każdą resztę po żniwną czy obornik przerobić na biogaz  a są tego olbrzymie ilości ,np .w każdej gminie byłyby takie firmy może nawet i gmina mogłaby się tym zająć tak jak śmieciami .Każdy rolnik zawiózł by takie reszki a firma by je przerobiła na biogaz a resztki oddała rolnikowi ,słyszałem że takie resztki to świetny nawóz. Tak samo można w okresie letnim z nadwyżek energii słonecznej produkować bioetanol 

Jak z nadwyżek energii zrobić bioetanol? A z tym kwarcem to też dla mnie coś dziwnego

• Like 1
Opublikowano

bioetanol myślałem robić z odpadków i energii słonecznej latem której jest pod dostatkiem ,Tylko że nam nie wolno robić bioetanolu i tu jest problem .A co myślicie o samochodach na prąd na początku myślałem że to poroniony pomysł ale teraz to nie takie głupie .Nówka jest już za 70 tyś odjąć dopłaty 20 tyś to mamy 50 tyś używany za 30 tys kupi i co najważniejsze możemy produkować prąd a paliwa nie było wolno więc jak by się zaopatrzyć w produkcję prądu nie będę wnikał  już w jakie to mamy darmową jazdę przynajmniej na razie a samochód i tak jakiś trzeba kupić .Robił ktoś próby z Silnik Stirlinga to  samo co panele słoneczne tylko jakby to zrobił to wyszło by o wiele taniej tylko agregat prądotwórczy kupić .

https://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_Stirlinga

nigdy nie paliłem słomą z kukurydzy ale jak pisałem wcześniej z rzepaku najbardziej to mi się podobało. codo straty nawozu no to się zgodzę bo popiół trafia z powrotem na pole.Wiadomo bardziej mi się podoba przerobienie resztek pożniwnych na metan i dopiero później nawożenie pól.  

Opublikowano

U nas kiedyś na szkoleniu jeden gościu z biogazowi proponował po około 250 zł z ha słomy rzepaczanej to nawet pracownik z odr go wyśmiał. Najlepiej wszystko sprzedać a później się dziwić że nic nie rośnie. 

Opublikowano

Nie w tym stuleciu. Transport i rolnictwo nie pociągnie bez ropy.

tomek1974 napisał:

Ja tak sobie myślę że rolnictwo jest tu bardzo słabo zagospodarowane ponieważ można każdą resztę po żniwną czy obornik przerobić na biogaz  a są tego olbrzymie ilości ,np .w każdej gminie byłyby takie firmy może nawet i gmina mogłaby się tym zająć tak jak śmieciami .Każdy rolnik zawiózł by takie reszki a firma by je przerobiła na biogaz a resztki oddała rolnikowi ,słyszałem że takie resztki to świetny nawóz. Tak samo można w okresie letnim z nadwyżek energii słonecznej produkować bioetanol który byłby magazynem energetycznym którego tak na prawdę nie ma .Każdy rolnik mógłby mieć większą fotowoltaike na poziomie 50-100 kwh .Po prostu żeby państwo   pozwoliło nam produkować energię oczywiście ze wsparciem bo to są koszty. Ktoś powie że bioenergia droga ale jak wszystkie koszty zostaną w kraju to już to inaczej wygląda ,za ropę czy gaz pieniądze idą za granice i nie wracają bo rosja się zbroi a araby opływają w luksusy. 

I wyjałowimy gleby. Potem co?