Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 15.11.2025 o 19:22, wilkołak napisał(a):

Ostatnie 4 lata  98 , 84 ,86 i 77, w tym raczej blisko 100 , bo jeszcze rosną

Mam kontraktacje na 80 t, nadwyżkowe są po 100 , za rok 80, chyba nie myle się, za wysłodki jest więcej niz piszesz

Ja płaciłem za wysłodki po 30 zł 🤦 a teraz nie ma cukrownia co robić i każdy ma zabierać sobie towar do 2 tyg od dostawy to już miałem ofertę po 1 tys za samochód . 

Z cena 6 zł tak słyszałem od inspektora ale jaka prawda będzie to się okaże na wiosnę , skoro mówisz że po 8 to może i 8 

Opublikowano
4 godziny temu, Damianek20 napisał(a):

Ja płaciłem za wysłodki po 30 zł 🤦 a teraz nie ma cukrownia co robić i każdy ma zabierać sobie towar do 2 tyg od dostawy to już miałem ofertę po 1 tys za samochód . 

Z cena 6 zł tak słyszałem od inspektora ale jaka prawda będzie to się okaże na wiosnę , skoro mówisz że po 8 to może i 8 

Jaka cukrownia ? 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.11.2025 o 10:37, MrCziken96 napisał(a):

zacytuję Zbigniewa Stonogę 
" szkoda strzępić ryja" 
:(
a tak na poważnie nie idzie do dobrego...
Zawsze były jakieś przeciwności, ale mam wrażenie ze teraz już napierają z każdej możliwej strony na tego rolnika...
Kto za tym wszystkim stoi i dlaczego to czyni?
Jaki ma w tym cel?  ECH .

Edytowane przez Michall51
Opublikowano

U nas w sudzucker także jest możliwość odstąpienia od uprawy całkowicie lub częściowo na dany rok z warunkiem że podpiszesz umowę na następny. Kwota do to tony różni się od proponowanej rolnikom niemieckimi. Nam proponuje się 12zł za tonę przy czym 4 zł dostajesz w marcu a pozostałe 8 zł  przy podpisaniu umowy na nowy sezon czyli wrzesień. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kuba55 napisał(a):

U mnie buraki jeszcze nie wykopane . Czy myślicie że te mrozy ma być do minus chyba 8. Coś zaszkodzą im??

tyle zaszkodzą że ich nie wykopiesz bo się będą urywać, dopiero jak puści o ile puści 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, kuba55 napisał(a):

U mnie buraki jeszcze nie wykopane . Czy myślicie że te mrozy ma być do minus chyba 8. Coś zaszkodzą im??

Raczej nic im nie powinno być, mróz -8 parę godzin czy pół dnia nic nie zrobi. Byłby problem gdyby były ogłowiome. Jeśli okryte liśćmi to będzie ok. Moje jeszcze stoją nie wykopane, planowo powinny być tydzień temu już na pryźmie ale deszcze awarie, no życie. Liczę na mały mróz i super kopanie w przyszłym tygodniu 

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, kuba55 napisał(a):

Tak do -5 raczej  jak skuje to zaczyna rwać buraki  i po robocie 

Edytowane przez racic
Opublikowano
14 godzin temu, Camry napisał(a):

Raczej nic im nie powinno być, mróz -8 parę godzin czy pół dnia nic nie zrobi. Byłby problem gdyby były ogłowiome. Jeśli okryte liśćmi to będzie ok. Moje jeszcze stoją nie wykopane, planowo powinny być tydzień temu już na pryźmie ale deszcze awarie, no życie. Liczę na mały mróz i super kopanie w przyszłym tygodniu 

Optymista, a jak zmienią prognozy i nie odmarznie , mróz jet teraz całą dobe , - 7 w nocy było

Opublikowano

Nie ma co wpadać w panikę, przecież nie będzie zimy jeszcze. Najgorsze dla buraka jest zmiana temperatury, raz mróz puści potem zamarznie i znów puści 

Opublikowano
W dniu 22.11.2025 o 15:12, kuba55 napisał(a):

Moje też stoją. Przy tej temperaturze ciężko, ale to nie zima. Jak zrobi się choć trochę cieplej to wykopać pójdzie, byle się nie łamały w ziemii. Niejednokrotnie w styczniu jeszcze walczyli i też udało się zebrać.

Opublikowano
22 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Optymista, a jak zmienią prognozy i nie odmarznie , mróz jet teraz całą dobe , - 7 w nocy było

Nie optymista ale praktyka, początek zimy dziś -10 śniegu 20-30cm a teraz idzie ciepło i znowu na minusie taka huśtawka. Nie nakręcać się tylko tylko wsiąść stoperan.

Opublikowano (edytowane)

Po takiej ilości wody , juz widze jakby wyglądała moja ziemia, kilka lat by pamietała to kopanie, na piachu to mozna tka zrobić, u mnie -6 ,nic nie padało narazie, jaki jest sens czekać z kopaniem do grudnia, tak można czekać jak kombajn przyjedzie dzień przed zamarznięćiem

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano (edytowane)

Mam nie okryte , bo wybrane i zaraz mróz , inspektor nie kazał świeżych okrywać , muszą odparować podobno, ale żałuje że nie okryłem, teraz nie okrywam , bo zrobie termos, przyjdzie ciepło to muszą odtajeć

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

Conviso jest prościejsze, podobno jest mniej słodsze, u mnie conviso leci jak tylko powstało. W jednym roku miałem najwyższy cukier od innych co mieli normalne czy conviso. Jedyny problem to komośnik , jeśli zeżre to już taka zabawa wychodzi drożej.