Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W jakiś tam sposób pasowałby mi ustawić płodozmian pod buraki właśnie po kukurydzy. Zazwyczaj zbieranej na kiszonkę. Fakt, nie zasiałbym poplonu ale za to nie piętrzą się terminy agrotechniczne...

Opublikowano
35 minut temu, racic napisał(a):

Cukrowni Krasnystaw  wczoraj pojechało  plon 80 t ,zanieczyszczenia 11: cukier 16,9  szału nie ma i sporo rąbią 

Szału nie ma ?  żebyś miał taki tylko co rok plon. Cena to już inna sprawa ale porównując do zboża to i tak jest nieźle 

Opublikowano
4 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Dla wielu taki plon to standart

Tak, z pooranymi drogami i poprzesuwanymi miedzami, prawie 20lat siedzę w buraku i weź bajek nie opowiadaj 

3 godziny temu, racic napisał(a):

Niektórzy mają po 100 t

W tym roku. W przyszłym jak przysuszy to dalej 50-60 będzie 

Opublikowano

Ostatnie 4 lata  98 , 84 ,86 i 77, w tym raczej blisko 100 , bo jeszcze rosną

4 godziny temu, Damianek20 napisał(a):

Nadwyżki średnio 20-30 t po 10 zł a na przyszły na być po 6 zł policzyć obsługę to nie wiem czy 3 zł zostanie 

Mam kontraktacje na 80 t, nadwyżkowe są po 100 , za rok 80, chyba nie myle się, za wysłodki jest więcej niz piszesz

Opublikowano

Napisz przepis na te 80-100 ton. Moj plon 65 cukier 18.2 . Cukier nie narzekam ale z plonem nie wiem co mógłbym lepiej zrobić. Chociaz w tym roku na 1/3 komośnik mi przerzedził buraki to plon byłby średni troche lepszy

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, kamil2509 napisał(a):

Napisz przepis na te 80-100 ton. Moj plon 65 cukier 18.2 . Cukier nie narzekam ale z plonem nie wiem co mógłbym lepiej zrobić. Chociaz w tym roku na 1/3 komośnik mi przerzedził buraki to plon byłby średni troche lepszy

Jak pszenica sypie 8-10 ton to buraki 80-100, mój rekord  103, trzeba dać wszystko co potrzebne, nawozów naturalnych nie widzi moja gleba, siew najlepiej w marcu co 21 cm

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
6 minut temu, wilkołak napisał(a):

Jak pszenica sypie 8-10 ton to buraki 80-100, mój rekord  103, trzeba dać wszystko co potrzebne, nawozów naturalnych nie widzi moja gleba, siew najlepiej w marcu co 21 cm

Baju baju bedziem w raju. 

Dac przykladowo po 300kg fosforanu, soli, kizerytu i jakiejs milikomplex, to jak rok nie bedzie sprzyjający to i tak nie urosnie więcej niż te 60kilka ton. Zrobić nakład na nawozie na kilka tysięcy to nie sztuka. Zaraz napiszesz że dajesz pewnie podobnie jak ja niegdyś probowalem i masz takie plony. Chybaże masz gleby 1-max 3 klasy to nie było tematu. Bo nikt mi nie wmówi że na 4 podobnie sie bedzie rodzic jak na 2 mimo podobnego nawożenia. 

Jesteś ewenement,  bo u mnie czy 2 czy 4 klasa, jak rok podpasuje to jest 80t bez większego nawożenia. W tamtym roku mialem wynawozone praktycznie tak jak trzeba na 4 klasie, i nawet troszke podkładu po pieczarkach było dane. Bezskutecznie. 

W przyszłym roku będę próbował jakieś nawozy z naturalcropa, moze tam jest jakiś klucz 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Większość III kl. kizerytu nie sieje , wapno magnezowe daje, z nawozów dap, corn cali , troche mikro dolistnie ,polon facelia,żadnych innych cudów co drenuą kieszeń

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
2 godziny temu, skywalker89 napisał(a):

Baju baju bedziem w raju. 

Dac przykladowo po 300kg fosforanu, soli, kizerytu i jakiejs milikomplex, to jak rok nie bedzie sprzyjający to i tak nie urosnie więcej niż te 60kilka ton. Zrobić nakład na nawozie na kilka tysięcy to nie sztuka. Zaraz napiszesz że dajesz pewnie podobnie jak ja niegdyś probowalem i masz takie plony. Chybaże masz gleby 1-max 3 klasy to nie było tematu. Bo nikt mi nie wmówi że na 4 podobnie sie bedzie rodzic jak na 2 mimo podobnego nawożenia. 

Jesteś ewenement,  bo u mnie czy 2 czy 4 klasa, jak rok podpasuje to jest 80t bez większego nawożenia. W tamtym roku mialem wynawozone praktycznie tak jak trzeba na 4 klasie, i nawet troszke podkładu po pieczarkach było dane. Bezskutecznie. 

W przyszłym roku będę próbował jakieś nawozy z naturalcropa, moze tam jest jakiś klucz 

Klucz to 700 probety

Opublikowano (edytowane)

Nie mam jeszcze zaoranego pod przyszle buraki. Kusi mnie dac przed orką dap sól potasowa i siarczan magnezu ? Zawsze dawalem wiosną ale jak mokro to pole ujeżdżone do tego praktykuje wczesną uprawę jakieś 3 tyg przed siewem żeby potem rundupem wykosić większość chwasta. Azot podam po siewie rsm przed jakimś deszczem

Edytowane przez kamil2509