yacenty

Uprawa buraków cukrowych - 2022

Polecane posty

mds212    2146

I to polska cukrownia kaze europejskim firmom hopdujacym nasiona buraka cukrowego specjal;nie tworzyc slabe odmiany? :DD Zdejmij aluminiowa czapke :D

• Like 1

Ulman    5834
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Cukrownia goli nas na cukrze jak chce, na tą chwile też myślę że normalnie mmiej niż 18-19 polaryzacji nie powinno być

Oprócz handlarzy fasolą cukrownia też cię krzywdzi?

Myślisz że powinno być? Na jakiej podstawie?

Edytowano przez Ulman

Kazdy problem ma rozwiązanie. Jeśli nie ma rozwiązania nie ma i problemu

skywalker89    917

Weźcie se próbkę swoich wykopanych buraków i zawieźcie do laboratorium co zrobi z tego próbe cukru i przestancie wierzyć w bajki cukrowni że nikt inny nie robi w takich normach jak oni, ale to akurat jest prawda tylkoże niezbyt korzystna dla nich

Ulman    5834

a jakie laboratorium robi?

miwigos    3739
9 godzin temu, skywalker89 napisał:

Weźcie se próbkę swoich wykopanych buraków i zawieźcie do laboratorium co zrobi z tego próbe cukru i przestancie wierzyć w bajki cukrowni że nikt inny nie robi w takich normach jak oni, ale to akurat jest prawda tylkoże niezbyt korzystna dla nich

Kto Ci karze siać buraki , chętni czekają w kolejce 

wlamaj1    199

Z tymi chętnymi na przyszły sezon to nie byłbym taki pewny. Poza tym nie broń tak tej "cukrowni". Ja nie muszę badać polaryzacji w niezależnym laboratorium żeby mieć pewność, że "cukrownia" "robi" taką polaryzację, żeby jej wynik finansowy był jak najlepszy. Kiedyś pisałem tutaj o tym. Coś koło piętnastu lat temu Tata część buraku wstawił na innego plantatora, który odbiór miał dużo wcześniej. Burak z jednego pola i z jednej pryzmy - ten wstawiony na innego plantatora miał polaryzację dużo wyższą. Na koniec: karze-karać, każe-kazać...

mds212    2146
skywalker89 napisał:

oczywiście ty zrobiłeś taka próbkę xd

wlamaj1 napisał:

Z tymi chętnymi na przyszły sezon to nie byłbym taki pewny. Poza tym nie broń tak tej "cukrowni". Ja nie muszę badać polaryzacji w niezależnym laboratorium żeby mieć pewność, że "cukrownia" "robi" taką polaryzację, żeby jej wynik finansowy był jak najlepszy. Kiedyś pisałem tutaj o tym. Coś koło piętnastu lat temu Tata część buraku wstawił na innego plantatora, który odbiór miał dużo wcześniej. Burak z jednego pola i z jednej pryzmy - ten wstawiony na innego plantatora miał polaryzację dużo wyższą. Na koniec: karze-karać, każe-kazać...

czyli druga część buraku odstawiłes dużo później więc albo były kopane w innym terminie albo leżały długo na pryzmie więc słabe porównanie.

wlamaj1    199

Termin był ten sam. Napisałem wyraźnie, że ten inny plantator odbiór miał dużo wcześniej - po prostu odstawił swoje buraki i nie "zakończył książeczki" - czyli nie zakończył dostaw...

mds212    2146

a ile się różniło? bo u mnie z jednego pola w jednej dostawie potrafi się różnić nawet do 2 procent.

skywalker89    917
36 minut temu, mds212 napisał:

oczywiście ty zrobiłeś taka próbkę xd

czyli druga część buraku odstawiłes dużo później więc albo były kopane w innym terminie albo leżały długo na pryzmie więc słabe porównanie.

Znowu zaskocze na tym forum, 2 lata temu robilem i rozinca byla 3%.. 

Cukrownie nauczyly się kraść jak inne zaklady przetwórcze, dać chłopu tyle oile i żeby nie podskakiwał

wlamaj1    199
1 godzinę temu, mds212 napisał:

a ile się różniło? bo u mnie z jednego pola w jednej dostawie potrafi się różnić nawet do 2 procent.

To było coś ponad piętnaście lat temu i buraki nie były na mnie - pamiętam fakt i to że różnica była znaczna - dwa procent na pewno. Te "samochody" które były na Tatę polaryzację miały niższą a te które były na innego plantatora zdecydowanie wyższą, także przypadek można wykluczyć. Poza tym ogólnie to polaryzacja powinna rosnąć wraz z późniejszym terminem odbioru a wtedy było tak że polaryzacja na początku kampanii była zdecydowanie wyższa niż na końcu...

• Like 1

skywalker89    917

Burak też przyrasta na jesieni jeśli są opady to wtedy.ma prawo troszkę polaryzacja spaść.. teraz jak coś popada i pazdzierniku to mogę się zalozyc że pozniej cukier będzie na poziomie 15-16%max wg cukrowni..

driver24    771

W cukrowni od zawsze byli równi i równiejsi. Jedna pryzma, jeden termin załadunku, jedno auto na jednego plantatora drugie na innego, i tak na zmianę co odjeżdżalo spod doczyszczarki. Różnica w polaryzacji i zanieczyszczeniu znaczna.

Norman    146

Oj tam nie ma co narzekać, oczy nie widzą to lżej. Ja pamiętam czasy gdzie na punkt się woziło, tam to były dziwne rzeczy 2 x przyczepa d-47 z zakładkami i raz 10 T innym razem 8T naładowane tak samo, a to czapeczka się zawieruszyła, suwak nie dopiął (ale byli i zadowoleni, nadwyżki musiały gdzieś przejść rzeby rozliczyć), zanieczyszczenie, odbiór wysłodki to samo.

Ulman    5834
Dnia 9.09.2024 o 11:17, skywalker89 napisał:

Cukrownie nauczyly się kraść jak inne zaklady przetwórcze, dać chłopu tyle oile i żeby nie podskakiwał

To nie daj się okradać i nie siej buraków.

Dnia 9.09.2024 o 10:38, wlamaj1 napisał:

Z tymi chętnymi na przyszły sezon to nie byłbym taki pewny. Poza tym nie broń tak tej "cukrowni". Ja nie muszę badać polaryzacji w niezależnym laboratorium żeby mieć pewność, że "cukrownia" "robi" taką polaryzację, żeby jej wynik finansowy był jak najlepszy. 

Czyli to w sumie to nie wiesz czy oszukują a jednocześnie wiesz ze oszukują?🤫

mds212    2146

Top jakis masochista, wioe ze jest ruchany a dalej podstawia tyłek zamiast uciekac :D

Ulman    5834

Bycie nieszczęśliwym go uszczęśliwia. Masa rolników tak ma.

cris10    102

U mnie inspektor z KGS ostatnio przepowiedział że jak buraki będą bardzo zanieczyszone to mogą nawet nie zabrać bo tyle towaru jest. Każdy parsknął śmiechem. Co się dziwić że będzie 30 euro jak w sklepie promocje, po niecałe 2 zł za kg. A na jesieni w cukrowni po 3.5 był i kazali kupować bo będzie drożej. W moim rejonie niektórzy rezygnują, ja zostaje przy tym areale co zawsze.. W tym roku burak ma wysoki potencjał, bardzo ładny. Jeszcze 4 zabieg chyba trzeba robić bo odbior dopiero około świąt

miwigos    3739

Ja zrobiłem dwa , wystarczył jeden , będą kopane w połowie listopada, na narożnikach gdzie nie opryskane, dopiero co zaczyna wchodzic chwościk

KrzysMis    4

Dziś pani inspektor poinformowała że 20 procent obcinają każdemu na przyszły rok w Sudzucker bo za dużo cukru jest.

80marcin    32
Napisano (edytowany)

No mi to samo powiedział, niby obcięte ale miałem 96 ton na 1.5ha., teraz mam mieć 95 ton na 1.2 ha

Edytowano przez 80marcin
Dopisanie

PawKam22    78

Krótko moja walka z chwościkiem 12-06 Plonuran Duo 1,2l/ha                                                                                                                                                                                                                                                                      05-07 Plonuran Duo 1,0l/ha + Tetrakonazol 100g/ha                                                                                                                                                                                                                          06- 08 Plonuran Duo 1,0l/ha = Azoksystrobina 200 g/ha                                                                                                                                                                                                                   31 - 08 Difekonazol 100 g/ha +  Fenproidyna 200g/ha = Efekt jak na razie 3-   

Ulman    5834

ja już po wykopkach i chwościka mam gdzieś. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez adrrrian
      Cześć. Mam w tym roku bardzo duży problem z komosą białą w uprawie buraka cukrowego. Buraki były trzykrotnie odchwaszczane mieszaniną: Power Twin, Goltix, Venzar, Safari (nieżałowane było również adiuwanta Atpolan Bio Premium). Niestety najprawdopodobniej susza, a także przymrozek bezpośrednio po 2 zabiegu spowodowały, że środki nie podziałały jak należy. Być może troszkę przeciągnięty został też 1 zabieg. W ubiegły piątek (31.05) buraki zostały ponownie popryskane tym razem mieszaniną (Beetup Flo + Venzar, oczywiście z Atpolanem (tak doradził inspektor). Wczoraj (tj. 7.06) po raz piąty buraki zostały opryskane już samym Beetupem Flo również z adiuwantwem. Padać zaczęło u nas dopiero od 2.06, czy jest jeszcze szansa że środki doglebowe rozłożą się i coś podziałają? Niestety ale na chwilę obecną komosa ma ok 12 cm i pomimo bardzo dużych nakładów na odchwaszczanie nic już jej nie bierze. Nie wiem czym jeszcze mógłbym ją opryskać. Proszę o porady.
    • Przez miwigos
      Pytanie do urzytkowników , jak wam odpalaje te ciągniki zimą , bo mój ma nowy akumulator i słabo kręci, macie na to jakiś dobry pomysł  ?
    • Przez edwin1990
      Kupie kombajn orlik 669885749 lub pisac priv
    • Przez MariuszWakowicz
      Witam, mam problem ze skrzypem w buraku cukrowym chce zastosować wapnovit, ale nie wiem, w jakiej dawce, ile ich wykonać i w jakim odstępie.
    • Przez Kamil2203
      Witam.Dlaczego tak jest że liście w buraku cukrowym maleją np w lipcu były do pół uda a Tera już są do pół łydki? 🙂
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj