Uprawa buraków cukrowych - 2022
Przez
yacenty, w Buraki cukrowe
-
Podobna zawartość
-
Przez adrrrian
Cześć. Mam w tym roku bardzo duży problem z komosą białą w uprawie buraka cukrowego. Buraki były trzykrotnie odchwaszczane mieszaniną: Power Twin, Goltix, Venzar, Safari (nieżałowane było również adiuwanta Atpolan Bio Premium). Niestety najprawdopodobniej susza, a także przymrozek bezpośrednio po 2 zabiegu spowodowały, że środki nie podziałały jak należy. Być może troszkę przeciągnięty został też 1 zabieg. W ubiegły piątek (31.05) buraki zostały ponownie popryskane tym razem mieszaniną (Beetup Flo + Venzar, oczywiście z Atpolanem (tak doradził inspektor). Wczoraj (tj. 7.06) po raz piąty buraki zostały opryskane już samym Beetupem Flo również z adiuwantwem. Padać zaczęło u nas dopiero od 2.06, czy jest jeszcze szansa że środki doglebowe rozłożą się i coś podziałają? Niestety ale na chwilę obecną komosa ma ok 12 cm i pomimo bardzo dużych nakładów na odchwaszczanie nic już jej nie bierze. Nie wiem czym jeszcze mógłbym ją opryskać. Proszę o porady.
-
Przez miwigos
Pytanie do urzytkowników , jak wam odpalaje te ciągniki zimą , bo mój ma nowy akumulator i słabo kręci, macie na to jakiś dobry pomysł ?
-
Przez MariuszWakowicz
Witam, mam problem ze skrzypem w buraku cukrowym chce zastosować wapnovit, ale nie wiem, w jakiej dawce, ile ich wykonać i w jakim odstępie.
-
Przez Kamil2203
Witam.Dlaczego tak jest że liście w buraku cukrowym maleją np w lipcu były do pół uda a Tera już są do pół łydki? 🙂
-