Skocz do zawartości

Uprawa buraków cukrowych - 2022

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

STIG13 napisał:

8 godzin temu, ENDRIUROL napisał:

hipotetycznie- gdybym jakims cudem kupil betanal ktory jest oczywiscie wycofany w Polsce. z polska etykieta i data produkcji grudzien 2023r. czy jest to mozliwe?

Jest

kolego daj namiar na priv

Dnia 3.02.2024 o 10:52, fendt8188 napisał:

Ludzie jak sie z nimi rozmawia wogole nie sa swiadomi.Ci ktorzy mieli odbiory Zlodziejstwo szyte grubymi nicmi.Niemozliwoscia jest wykopanie buraka z 30% zaniesczysczeniem majac 300 ton zaplaca ci z 150 po cenie 160zl.Zanieczyszenie i polarayzacja ulozone tak by 100ton zabrac za darmo.Burak okryty wykopany zgodnie ze sztuka.

30%to i tak dobrze kolega miał przeszło 40% odbiór w połowie stycznia.

• Like 1

21 minut temu, mds212 napisał:

nieraz w tym samym dniu nieraz z tydzień zależy jak się prace ułożą.

pytam bo słyszałem ze jak sie da w tym samym dniu to jak burak pusci korzeń i w tym czasie będzie sie rozkałdał azot,i korzenie moze popodpalać?a ja mysle  dać azot i npk razem,tak z 2-3 tyg przed sianiem,zeby za jednym rozmachem wszystko załatwić.

Dnia 7.02.2024 o 10:48, mds212 napisał:

Mam pole na ktorym do 15 lytego stoi poplon. Planuje tam zasiac buraki, czy stosowal ktos obornik wiosna i go przyorywal. Powiedzmy ze kolo 20 lutego udalo by mi sie rozwiesc obornik i przyorac.

w zeszłym tygodniu dawałem przerobioną kupę i zaraz było przyorane, ziemia dosyć lekka. Ty zrobiłeś??

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez adrrrian
      Cześć. Mam w tym roku bardzo duży problem z komosą białą w uprawie buraka cukrowego. Buraki były trzykrotnie odchwaszczane mieszaniną: Power Twin, Goltix, Venzar, Safari (nieżałowane było również adiuwanta Atpolan Bio Premium). Niestety najprawdopodobniej susza, a także przymrozek bezpośrednio po 2 zabiegu spowodowały, że środki nie podziałały jak należy. Być może troszkę przeciągnięty został też 1 zabieg. W ubiegły piątek (31.05) buraki zostały ponownie popryskane tym razem mieszaniną (Beetup Flo + Venzar, oczywiście z Atpolanem (tak doradził inspektor). Wczoraj (tj. 7.06) po raz piąty buraki zostały opryskane już samym Beetupem Flo również z adiuwantwem. Padać zaczęło u nas dopiero od 2.06, czy jest jeszcze szansa że środki doglebowe rozłożą się i coś podziałają? Niestety ale na chwilę obecną komosa ma ok 12 cm i pomimo bardzo dużych nakładów na odchwaszczanie nic już jej nie bierze. Nie wiem czym jeszcze mógłbym ją opryskać. Proszę o porady.
    • Gość
      Przez Gość
      Pytanie do urzytkowników , jak wam odpalaje te ciągniki zimą , bo mój ma nowy akumulator i słabo kręci, macie na to jakiś dobry pomysł  ?
    • Przez edwin1990
      Kupie kombajn orlik 669885749 lub pisac priv
    • Przez MariuszWakowicz
      Witam, mam problem ze skrzypem w buraku cukrowym chce zastosować wapnovit, ale nie wiem, w jakiej dawce, ile ich wykonać i w jakim odstępie.
    • Przez Kamil2203
      Witam.Dlaczego tak jest że liście w buraku cukrowym maleją np w lipcu były do pół uda a Tera już są do pół łydki? 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v