yacenty

Uprawa buraków cukrowych - 2022

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
damian303    141
23 minuty temu, przemek28_28 napisał:

A nie można aneksu dać w lipcu? Co zrobisz?

Hehe. Za przeproszeniem go.... Miałem sytuację, że aneksowalem umowę z niższą ceną po oddaniu towaru( nie buraki).

• Like 1

miwigos    3722
1 godzinę temu, androproteam napisał:

W kolejnych latach jak myślisz do ilu mogą obniżyć cenę przy 16 polaryzacji jak będzie wpływał cukier z Ukrainy?

Nie będe wróżył z fusów , bedzie mniiej jak za pszenice to ie posieje, do tego daleko jest

JanKrzysztof    2069
3 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Po co aneks, cukrownie regulują cenę polaryzacją. Pogoda w tym roku też będzie niekorzystna dla gromadzenia cukru w burakach i ja to wiem już dziś. ;)  

• Like 1
  • Thanks 1

Damianek20    2130

Nie wiem co się musi wydarzyć żeby rolnicy ruszyli wreszcie na Warszawę i po rudego i resztę 

Adam86    53
8 godzin temu, hardkor113 napisał:

Tak to prawda z tym cukrem był mniejszy od zwykłych o jakieś 0.6% ale plon u mnie był trochę większy i się to zrównało praktycznie

Miałem conviso w tym roku. Zbiór 22.09 odbiór 26.09 średni cukier 19,6%. 

soltys48    20225
5 godzin temu, damian303 napisał:

Hehe. Za przeproszeniem go.... Miałem sytuację, że aneksowalem umowę z niższą ceną po oddaniu towaru( nie buraki).

No widzisz a jest tu jeden ze cieszył się przed ubiegłym sezonie jaką to dobra cenę podpisał (też nie na buraki) i co? Po sezonie zaprzestaje uprawy🤭

5 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Najlepiej jak jeszcze weźmiesz od nich środki do produkcji 

karolek12    82
11 godzin temu, Adam86 napisał:

jaka odmiana?

miwigos    3722
Napisano (edytowany)

Co ten wpis ma do uprawy buraka, bez kredytu nie zasiejsz ?

Edytowano przez miwigos

Damianek20    2130

Przyblokowali kredyty dla gospodarstw . Większość bierze kredyt na zakup nawozów środków itp. nie koniecznie kredyt u dystrybutora nawozów jest korzystny . Np Kuczyńska za miesiąc potrafiła sobie życzyć ok 0,7-1 proc a kredyty obrotowe na rok były ok 8-12 proc jak brałem. 

A poza tym sama produkcja buraka ludzie nie stoją a nasze rolnictwo jest przepotrznie zadłużone, potwierdza to fakt że protestujący bragali wprost o kredyty płynnościowe . Gdy masz płynność to nie potrzebujesz kredytu na bieżące opłaty . 

driver24    771
Dnia 14.01.2024 o 12:01, ŻakowskiSławomir napisał:

to ten napływ cukru z ukr już pewien? czy póki co w fazie rozmów?

Taka to faza rozmow że nieoficjalnie jutro ma być decyzja w UE o przedłużeniu nieograniczonego importu do czerwca 2025r w tym cukru mięsa, jaj... Mimo sprzeciwu części krajów.

Jeżeli to się sprawdzi to te przyszłoroczne umowy mogą być niewiele warte. Zawsze jest możliwość propozycji nie do odrzucenia ze strony cukrowni o podpisaniu aneksu. Albo w ostatecznosci wyregulują cenę polaryzacja i zanieczyszczeniami. 

• Thanks 1

Ulman    5824
20 godzin temu, Adam86 napisał:

Łoooo matko! Wynik chyba historyczny.  Jaki rejon, ziemie, i plon?

Kazdy problem ma rozwiązanie. Jeśli nie ma rozwiązania nie ma i problemu

kris82    82
Dnia 13.01.2024 o 20:27, kuba55 napisał:

.Cukrownia Opalenica urządza sobie w tym roku kpiny z okolicznych rolników.  13 stycznia   a tu dalej pełno pryzm buraków przykrytych  na polach. Ponoć też woża buraki z Szwecji .

W Chełmży to samo. Odbiór przeciąga się a zanieczyszczenie kosmos.

• Like 1

Piotr1711    12

Witam! Mam pytanko odnośnie siewnika punktowego Unikorn 2 i 3 czym one się różnią i który lepszy?

miwigos    3722

Dziś dojechały nasiona z KWS tak szybko nigdy nie miałem nasion

michalsoft    23
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Dziś dojechały nasiona z KWS tak szybko nigdy nie miałem nasion

Jakie brałeś z jest kws?

Damianek20    2130
Dnia 26.01.2024 o 18:04, miwigos napisał:

Dziś dojechały nasiona z KWS tak szybko nigdy nie miałem nasio

Prywatne zamawiałeś ?

Ja do swojego inspektora nie mogę się dodzwonić. Złożyłem zamówienie przez e plantator ale nie mam żadnego potwierdzenia 

Screenshot_2024-01-30-19-36-46-950_com.android.chrome.jpg

miwigos    3722

Kupione w KWS , odmiana DAGMARA , w cukrowni nie było gwarancji że dostane to co chce

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez adrrrian
      Cześć. Mam w tym roku bardzo duży problem z komosą białą w uprawie buraka cukrowego. Buraki były trzykrotnie odchwaszczane mieszaniną: Power Twin, Goltix, Venzar, Safari (nieżałowane było również adiuwanta Atpolan Bio Premium). Niestety najprawdopodobniej susza, a także przymrozek bezpośrednio po 2 zabiegu spowodowały, że środki nie podziałały jak należy. Być może troszkę przeciągnięty został też 1 zabieg. W ubiegły piątek (31.05) buraki zostały ponownie popryskane tym razem mieszaniną (Beetup Flo + Venzar, oczywiście z Atpolanem (tak doradził inspektor). Wczoraj (tj. 7.06) po raz piąty buraki zostały opryskane już samym Beetupem Flo również z adiuwantwem. Padać zaczęło u nas dopiero od 2.06, czy jest jeszcze szansa że środki doglebowe rozłożą się i coś podziałają? Niestety ale na chwilę obecną komosa ma ok 12 cm i pomimo bardzo dużych nakładów na odchwaszczanie nic już jej nie bierze. Nie wiem czym jeszcze mógłbym ją opryskać. Proszę o porady.
    • Przez miwigos
      Pytanie do urzytkowników , jak wam odpalaje te ciągniki zimą , bo mój ma nowy akumulator i słabo kręci, macie na to jakiś dobry pomysł  ?
    • Przez edwin1990
      Kupie kombajn orlik 669885749 lub pisac priv
    • Przez MariuszWakowicz
      Witam, mam problem ze skrzypem w buraku cukrowym chce zastosować wapnovit, ale nie wiem, w jakiej dawce, ile ich wykonać i w jakim odstępie.
    • Przez Kamil2203
      Witam.Dlaczego tak jest że liście w buraku cukrowym maleją np w lipcu były do pół uda a Tera już są do pół łydki? 🙂
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj