yacenty

Uprawa buraków cukrowych - 2022

Polecane posty

2 godziny temu, PawelWlkp napisał:

A te mszyce to jaki jest próg szkodliwości?

Czym zwalczacie bo nie wiele na nie działa? W jakich godzinach jak teraz w dzień pali A w nocy ziębi i  sucho bardzo się robi.  Z czym ewentualnie można połączyć. Ja po zabiegu conwiso więc jakis czas jedynie jakąś odżywkę mógł bym dołożyć, ale czy to nie obnizy skuteczności? 

mospilan + jakiś adiuwant

Kordiuszan    3

Witam, chcę zastosować drugą dawkę azotu a na opady w najbliższym tygodniu nie ma szans i azot z saletry ulotni się.Moje pytanie brzmi czy przy deszczowaniu w takiej fazie buraki nie będą mieć szoku termicznego.Chce podlać piątek - sobota bo zapowiadany jest spadek temperatur.Faza buraka -okolo 50 % międzyrzędzi zakryte.

Witam, chcę zastosować drugą dawkę azotu a na opady w najbliższym tygodniu nie ma szans i azot z saletry ulotni się.Moje pytanie brzmi czy przy deszczowaniu w takiej fazie buraki nie będą mieć szoku termicznego.Chce podlać piątek - sobota bo zapowiadany jest spadek temperatur.Faza buraka -okolo 50 % międzyrzędzi zakryte.

Wiadomość z agroFakt.pl

miwigos    2808
1 godzinę temu, Kordiuszan napisał:

Pierwsze lejesz że nie wiesz jak to zrobić , lej od 20 całą noc

Kordiuszan    3
13 godzin temu, miwigos napisał:

Pierwsze lejesz że nie wiesz jak to zrobić , lej od 20 całą noc

Tylko duże na masę lałem w lipcu, sierpniu, o tym czasie nigdy. Jeszcze takiego dziadostwa, że dwa tygodnie nie padało nic i dwa kolejne też ma nie padać to nie było .

tommmek    158

Burak ma narazie dosyć wody nie potrzebnie go przyzwyczajasz do dobrego, korzeń w dół ma iść teraz.

JanKrzysztof    1667

Niech się korzeni, a później mu wody dolejesz. Chyba że masz podeszwę płużną to możesz teraz lać.

54 minuty temu, tommmek napisał:

Burak ma narazie dosyć wody nie potrzebnie go przyzwyczajasz do dobrego, korzeń w dół ma iść teraz.

ale żeby rozsypać 1 dawkę to trochę by musiało spaść :P 

mds212    2096

azot to się daje cały pod agregat a nie teraz wypatruje deszczu żeby posypać saletry.

tommmek    158

A chyba że nawóz to z 20l na metr możesz dać, ja nie czekam tylko zaraz jak burak ma 4-6lisci do sypie przed jakim kolwiek deszczem w tym roku pięknie 12litrow spadło po sypaniu.

warchest    253

czy do środka na jednoliscienne brizon trzeba dodawac adiuwant ? 

i czy juz borem dokarmiacie buraki ? 

MrCziken96    0

Co polecacie skutecznego na marchew dzika ( miejscami jest wyzsza niz burak a nawet jakby zagłuszyło buraka )?

Ulman    5068

Może safari w większych dawkach by coś dało.

Dnia 31.05.2023 o 08:45, mds212 napisał:

Nic z tego nie dziala

Podobno na zachodzie europy stosują Pirimor lub Teppeki . Szkoda że u nas nie wolno🤥

Kazdy problem ma rozwiązanie. Jeśli nie ma rozwiązania nie ma i problemu

Wrzucałem zdjęcia 3 dni temu jak wyglądały buraki , dzisiaj wyglada chyba to gorzej , odchorują i podjedzie czy coś poszło dużo gorzej i będzie problem ?

63886EE9-D2AE-4B8B-BC03-37E841F6C499.jpeg

D0E4D71E-287C-4066-AB0F-41A1FA2EB83C.jpeg

Roxer    106

Pryskałeś jakimiś końskimi dawkami? Albo normalnymi dawkami na bardzo wilgotną glebę? Jak tak to ja bym leciał z Asahi

53 minuty temu, Roxer napisał:

Pryskałeś jakimiś końskimi dawkami? Albo normalnymi dawkami na bardzo wilgotną glebę? Jak tak to ja bym leciał z Asahi

Żadnych końskich dawek , stronę dwie temu wszystko jest opisane , asahi razem z całym odżywianiem poszło 2 dni temu 

Broody    102

Nie tylko safari. Lenacyl z atpolanem lubi sklejać . Safari to przebarwienia, nie kreci burakami. O której godzinie pryskales? Lenacyl nie lubi UV 

1 minutę temu, Broody napisał:

Nie tylko safari. Lenacyl z atpolanem lubi sklejać . Safari to przebarwienia, nie kreci burakami. O której godzinie pryskales? Lenacyl nie lubi UV 

Nad ranem był zabieg 5-8 , do conviso dodawałem 150g lenacylu i robione w dzień i nie ma żadnych takich przebarwień a pole jest przez miedze od tego co zdjęcia  …ogolnie nigdy nie miałem takich przebarwień i poskręcanych liści , trafiają się dosyc mocno żółte buraki małymi placami , dziwnie to wyglada , mam zamiar zrobić dzisiaj 2l agrosorb folium żeby te fito szybciej odchorowalo , ogolnie od wtorku widać wzrost na tych burakach także raczej ich nie spaliłem 

1 minutę temu, michalsoft napisał:

Mi przedstawiciel mówił że asahi najlepiej samy robić 

Ja zawsze robiłem w mieszaninach z mikro ,siarczan magnezu bor mangan krzem i było okej 

Broody    102
1 minutę temu, john_deere7430 napisał:

Nad ranem był zabieg 5-8 , do conviso dodawałem 150g lenacylu i robione w dzień i nie ma żadnych takich przebarwień a pole jest przez miedze od tego co zdjęcia  …ogolnie nigdy nie miałem takich przebarwień i poskręcanych liści , trafiają się dosyc mocno żółte buraki małymi placami , dziwnie to wyglada , mam zamiar zrobić dzisiaj 2l agrosorb folium żeby te fito szybciej odchorowalo , ogolnie od wtorku widać wzrost na tych burakach także raczej ich nie spaliłem 

Nie no będą rosły. Tylko te liście zostaną trochę takie zdeformowane. Nie wiem jak conviso reagują na lenacyl ale zwykle pryskane w dzień zwłaszcza rano po rosie tak robia , zwalcza jak już są po 6 liściu. Wcześniej jakoś to lepiej znosza. 

Asahi to do herbi się nawet daje 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez MariuszWakowicz
      Witam, mam problem ze skrzypem w buraku cukrowym chce zastosować wapnovit, ale nie wiem, w jakiej dawce, ile ich wykonać i w jakim odstępie.
    • Przez Kamil2203
      Witam.Dlaczego tak jest że liście w buraku cukrowym maleją np w lipcu były do pół uda a Tera już są do pół łydki? 🙂
    • Przez kar0711
      Witam.
      Jaki proponujecie siewnik do buraków i kukurydzy pneumatyczny taki pod U 360.
      Dzięki z góry za pomoc.

• Przez edwin1990
      Kupie kombajn orlik 669885749 lub pisac priv
    • Przez Bartek933
      Cześć,
      jaką macie strategie ochrony herbicydowej plantacji buraka cukrowego? Jakich używacie środków i ile razy wykonujecie zabiegi w burakach? Macie też sposoby aby ograniczyć spadek plonu korzeni buraków cukrowych i jego jakości przez nasilające się suszę? 
      Temat jest kontynuacją długiego wątku: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/32585-buraki-cukrowe-kilka-pytan/

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj