yacenty

Uprawa buraków cukrowych - 2022

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
PawelWlkp    642
2 godziny temu, 85Tomekkk napisał:

Witam.Czy po burakach Conwiso można siac pszenice bezorkowo ,czy musi być orka,ktos to może spraktykował ?

Ja miałem w tamtym roku i żadnych przeciwskazań. Gość z cukrowni co się tymi tematami zajmuje  mówił że ludzie sieją.  Ale gwarancji nikt nie da, bo reprezentatywnych badań takich nigdy nikt nie robił. Bo może trafiłem w dobry rok, albo mniej wrazliwa odmianą. W tym roku też mam to po zniwach się okaże. 

85Tomekkk    80
5 godzin temu, mds212 napisał:

I juz nie bedzie pkt za uproszczona uprawe :D

Przeciez jesienne uprawy sie nie licza.tylko wiosenne.dla ciebie powinno byc -5 punktów

Wiadomość z agroFakt.pl

warchest    243

pod buraki na jesieni poszedł obornik kaczy , teraz po 250 kg korn kali na ha , jak dorzuce z 200 kg saletry przed siewem to powinno już starczyc ? 

mds212    1753
2 godziny temu, 85Tomekkk napisał:

Przeciez jesienne uprawy sie nie licza.tylko wiosenne.dla ciebie powinno byc -5 punktów

ZNowu gowno wiesz a sie wypowiadasz. To co podo pszenice ozima bedziesz wiosna uprawial? :D

Uproszczona uprawa to ze nie wykonuejsz orki pod zasie. Pewnie znowu mylisz ekoschematy z warunkowoscia, wiec radze sie doszkolic

Edytowano przez mds212

warchest    243
1 godzinę temu, albert1991 napisał:

Ja daję 25t indyczego obornika i azotu nie sieje wcale pod buraki.

a jaki inny nawóz dajesz tylko ? 

roni9411    21

w tamtym roku siałem jako jeden z pierwszych w okolicy, sasiad później o około 10 dni, ja i on mieliśmy porównywanie dobre buraki, więc w tym roku może nie oponznie siewu ale nie będę się aż tak spieszył, pewnie koło 1-3 kwiecień 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Kamil2203
      Witam.Dlaczego tak jest że liście w buraku cukrowym maleją np w lipcu były do pół uda a Tera już są do pół łydki? 🙂
    • Przez kar0711
      Witam.
      Jaki proponujecie siewnik do buraków i kukurydzy pneumatyczny taki pod U 360.
      Dzięki z góry za pomoc.

• Przez edwin1990
      Kupie kombajn orlik 669885749 lub pisac priv
    • Przez Bartek933
      Cześć,
      jaką macie strategie ochrony herbicydowej plantacji buraka cukrowego? Jakich używacie środków i ile razy wykonujecie zabiegi w burakach? Macie też sposoby aby ograniczyć spadek plonu korzeni buraków cukrowych i jego jakości przez nasilające się suszę? 
      Temat jest kontynuacją długiego wątku: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/32585-buraki-cukrowe-kilka-pytan/

• Przez Kraspo
      Witam kupię kombajn orlik taki jak na zdjęciu lub podobny zadzwon na pewno się dogadamy.tel 664137892
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj