-
Podobna zawartość
-
Przez petes
Witam. Są już tematy na o aplikatorach ale tam wszyscy piszą jakie mają i gdzie kupić a ja chciał bym aby mój temat był o tym jak takie coś samemu zrobić.
Więc do rzeczy mam prasę rolującą Krone KR160+ Ursus 1014. Sezon na kiszonki w prawdzie powinien już trwać ale jak widać pogoda nas nie rozpieszcza. I teraz moje pytanie jak coś takiego zrobić mam pomysły co do tego jak to wykonać ale liczę jeszcze z waszej strony na rady.
Chce wykonać ten aplikator z opryskiwacza plecakowego Kwazar (jest on 12L) moim zdaniem ta pojemność wystarcza ponieważ wodę zawsze można zabrać na pole w jakiś baniakach 5L a więcej niż 30szt bel dziennie nie będę robił ponieważ mam owijarkę stacjonarną a do roboty jestem sam a i łąk tez nie jest za dużo 15ha. Myślałem aby baniak z kwazara umieścić w kabinie dać nowy wężyk który by miał zawór kulowy który byłby przymocowany w kabinie a następnie wężyk pociągnięty do prasy na której była by przymocowana belka i teraz pytanie.Dysze od opryskiwacza (ciągnikowego) pewnie się nie nadają ponieważ za niskie ciśnienie występuje w tym że opryskiwaczu. Może założyć 3 dysze albo 4 takie od kwazara?? Lecz ten pomysł moim zdaniem chyba jest niewypałem ponieważ one mają za małą wydajność chyba i robią taką mgiełkę którą może znosić wiatr.
Jakie sa wasze pomysły?? A gdyby tak założyć przed ciągnikiem taką belkę żeby pryskała pokos??
Pryskał bym sano labacsil więc na 1 tone przypada od 1 do 2 litrów wody.
Co do kupna nowego aplikatora to odpada ponieważ mam zastój w finansach.
Mam nadzieje ze moderatorzy się nie pogniewają za nowy temat.
Pozdrawiam
-
Przez Jacek6804
Witam, dla jasności, jestem Jacek, średnio mnie interesuje rolnictwo ciągniki itp, ale interesuje mnie mechanika itp, a z mojego konta pozwalam korzystać mojemu bratu Pawłowi którego jarają ciągniki, oranie itp:D)
posiadamy farmtraca 665 DT
dane techniczne:
Moc znamionowa
43 kW (58,5 KM)przy 2200 obr/min
Max.moment obrotowy
230 Nm przy 1200 obr/min
SILNIK
Typ
Typ F3.344B
Ilość cyl./poj.skokowa,cm3
3 /3443
System chłodzenia
Cieczą
Filtr powietrza
Suchy, dwustopniowy
I te 58KM to trochę za mało do tego ciągnika:/
Przyszedł pomysł uturbienia tego silnika,mechanicznie dam sobie radę (ostatnio uturbiłem koledze golfa 2 vr6 na 350KM 500Nm ale potrzebował bym od was trochę wiedzy technicznej nie wiem jaki jest stopień spręzania w tym silniku, posiada ktos może takie informacje? Ile można dmuchnąć bezpiecznie?
Turbo udało mi się zdobyć za całe 100zł z volvo v40 1,9 TD, podejrzewam że będzie za małe? Chociaż ciągnik ma niby wiekszą pojemność ale kręci o połowe mniej obrotów... Ale chciał bym je założyć i chociaż zrobić testy, całe te uturbienie będzie takim testem czy się da, bedzie działać, itp. Mechanicznie dużo roboty nie ma, a koszta są naprawdę niskie, narazie chce założyć bez IC i chłodnicy oleju, jeśli by się okazało że ładnie pracuje wtedy by wpadły chłodniczki
Jeszcze pytanie odnoście paliwa, czy da się podniesc dawkę paliwa w tym ciągniku? jaka w nim jest pompa?
Tu jeszcze dane technicze auto z którego mam turbo:
Produkowany od 1995 do 1999 roku Pojemność skokowa 1870 cm3 Pokaż ranking Typ silnika diesel Moc silnika 90 KM przy 4250 obr/min Pokaż ranking Maksymalny moment obrotowy 176 Nm przy 2250 obr/min Pokaż ranking Montaż silnika z przodu, poprzecznie Doładowanie turbosprężarkowe Umiejscowienie wałka rozrządu SOHC (OHC) Liczba cylindrów 4 Układ cylindrów rzędowy Liczba zaworów 8 Stopień sprężania 20,5 : 1 : 1 Pojemność zbiornika paliwa 60 l
-
Przez RoRo
Witam chcialem pomalowac sobie pług na czerwono, jaka farba pomalowac najlepiej??Chcialem pistoletem pod kompresor, i gdzie kupic takie farby zeby to jakos tanio wyszlo?
-
Przez Pakulson
Dzien dobry.
Mam do wykonania drzwi w magazynku, chciałem aby były dwuskrzydłowe: jedno skrzydło 2x2.60m (szer x wys), drugie 1x2.60m.
Mam profile zamkniete 40x20x2 (kupiłem na drzwi - tak zalecił spawacz, który miał je wykonać ale teraz nie ma czasu). Drugi znajomy spawacz do którego się wobec tego odezwałem zalecił aby wykonać to z profila 60x40, bo z takich małych profili drzwi nie robił. Natomiast na forach widzę, ze ludzie wykonują z takiego właśnie małego profila jeszcze większe drzwi garażowe. Pokrycie będzie blachą trapezową z zewnatrz. Wobec tego jaki profil będzie najlepszy do wykonania tych drzwi?