Silos zbożowy lejowy zewnętrzny jaki?
Przez
radar83, w Budynki i obejścia gospodarskie
-
Podobna zawartość
-
Przez kuna9977
Witam mam dmuchawę tornado 7,5 kw jest to stara maszyna 79.r moje pytanie czy da radę wdmuchnac zboże do silosa o wysokości 7m jak tak to jaka będzie wydajności
-
Przez kuna9977
Witam zamierzam zakupić silos do zboża taki żeby można postawić na zgłoszenie czyli do 30m3 i wysokość 7m. Jaką firmę byście polecili, jaki lepszy lejowy czy płaskodenna
-
Przez Dm39
Cześć,
wiem, że temat suszarni do kukurydzy był poruszany na forum już wielokrotnie, jednakże nie udało mi się znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi, i oczywiście aktualnie ceny wszystkiego wzrosły, więc stare porównania co lepsze i tańsze nie są już tak aktualne.
A więc tak, wstępnie rozglądam się za suszarnią do kukurydzy i magazynem do jej przechowywania. O ile pomysł na magazyn mam to z suszarnią utknąłem w martwym punkcie.
Rozważam suszarnię na gaz, oraz suszarnię na biomasę. Nawet jestem bardziej skłonny do biomasy, bo nie wiadomo jaki będzie koszt suszenia gazem za rok i za dwa lata. Biomasy miałbym pod dostatkiem bo mam 45 ha łąk rzecznych i bez problemu zdobyłbym dodatkowe bele ze 100 ha za samo skoszenie i zebranie.
1. Suszyłbym rokrocznie około 700 t. swojego ziarna + skupowałbym okoliczne, gdyż w promieniu 20 km nie ma żadnej suszarni ani skupu mokrego ziarna, a z roku na rok coraz więcej jest kuku w okolicy.
2. Wymagany dzienny przerób to min. 120 ton i suszarnia stacjonarna.
3. Chciałbym postawić suszarnię na działce położonej 300 m od obszaru chronionego krajobrazu i 650 m od obszaru natura2000, i tu kwestia pozwolenia na budowę. Czy w ogóle jest to możliwe w takiej odległości i czy suszarnia na biomasę by "przeszła", bo w końcu ze spalania powstaje dym i wiadomo..... w ostateczności bym stawiał suszarnię i magazyn na dalszej działce 1,5km od natury i 900 m od obszaru chronionego krajobrazu.
4. Suszarnia i magazyn będą poza miejscowością - w obu przypadkach 800m od najbliższych zabudowań.
5. Budżet do 350 tyś.
Macie jakieś polecane modele, albo firmy? Jak wyglądają koszty eksploatacji suszarni na gaz a jak na biomasę? Które są bardziej podatne na awarie? Czy na biomasie idzie przyoszczędzić, jak gaz pójdzie jeszcze do góry?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
-
Przez Rylik19466
Witajcie i proszę o pomoc:
Mam małe pomieszczenie, które chcę przeznaczyć na maszyne 5,5t. Mamy chudziaka 5cm i daliśmy beton B30 prawie 13cm grubości, ale niestety nie daliśmy uzbrojenia po przez nieporozumienie...
Nie śpię już 5noc, powierzchnia jest zatarta, utwardzone odpowiednim preparatem. Jest tzw szkło. Proszę o opinię
-
Przez Folia-Rolnicza
Witam jest ktoś na forum co posiada Baterie sloneczną (Solary) ..
jak myslicie oplacalny biznes ?
-