Cassius

Ciezko wchodza biegi, ciagnie do przodu na sprzegle.

Polecane posty

Cassius    0

Witam. Moze ktos mial podobny problem i cos podpowie. Ciagnik to John Deere 6520 ze skrzynia Power Quad Plus. Problem polega na tym ze na zimnym bardzo ciezko wlaczyc bieg dzwignia A, B, C, D. Biegi  E i F da sie wcisnac. Na zgaszonym silniku lekko sie przelacza i gdy na zgaszonym wlacze np. bieg A i zapale silnik to traktor powoli jedzie do przodu pomimo wcisnietego sprzegla i dzwigni rewersu w polozeniu N. Gdy olej sie rozgrzeje problem ustaje i biegi w miare lekko sie przelacza dzwignia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cassius    0

Zalany nowy 10w30 i filtry wymienione. wiec to raczej nie olej, 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

ariss    22

problem w sprzęgle jazdy do przodu, trzeba rozbierać pq

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cassius    0

Dzieki za zainteresowanie. Dodam tylko ze robilem pomiary cisnien na punktach pomiarowych REVERS FORWARD i zadnych anomalii nie zauwazylem, przy dzwigni rewersu w przod cisnienie rosnie na 14bar przy pozycji N cisnienie spada do 0 tak samo przy dzwigni w tyl cisnienie na REVERS rosnie do 14 a na N znowu spada do 0. Pomiary cisnien na 4 cwiartkach tez w porzadku. Skrzynia jest w ruchu i dlatego ciazko wcisnac niskie biegi, tylko co moze to powodowac? tarczki? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bzyk333    14

To wygląda trochę tak jakby gęsty olej poruszał sprzęgłami. Np. u mnie w 1224 kiedy odpalam w zimne dni na gęstym oleju kręci się wom, pomimo że jest wyłączony. Jak się nagrzeje to przestaje. Dodam jeszcze że jestem w stanie go zatrzymać ręką.

Jaki to rocznik ciągnika?

Może trzeba zrobić kalibrację skrzyni i sprzęgła? Producenci ciągników każą kalibrować nawet po każdej wymianie oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ariss    22

tarczki, lub tłok luźny, lub ta choinka po której chodzą często robią się na tym wielowypuscie wyrobienia lub po prostu sprężyny za słabo odpychają

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
martin0000    85

Miałem podobny problem w Zetorze z biegami, u mnie przyczyną była pompka sprzęgła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cassius    0

No tak podobny efekt, jednak tutaj problem jest zupelnie gdzie indziej. Znajomy serwisant poradzil ze problem moze byc w zaworze nadmiarowym chlodzenia (cooler relief valve)  mowi ze podobno czesta usterka w PQ, ze sie zacina i napelnia sprzeglo przez co delikatnie ciagnie. Sprawdzilem cisnienie i jest tam 0 bar wiec to raczej nie to. Sprawdzilem rowniez Lube relief valve i jest okolo 1bar czyli ok. Zdjalem dekiel zaworowy z przodu skrzyni i zaden zawor nie jest zaciety - wizualnie sa ok. Wiec zostaje wyciagac skrzynie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stas    3

Pewnie podpalone tarczki i  zwichrowane przekładki w sprzęgle głównym.


,, Bo ja się czuję .......... maleńki jak robak, ......... ale króla nie widzę większym od siebie. " - jak mawiał Pan Franciszek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cassius    0

Po rozebraniu okazuje sie ze wszystkie tarczki sa w b.dobrym stanie ale wydarty jest kosz ukladu planetarnego okolo 3mm prawdopodobnie przez brak podkladki oporowej z tworzywa. Sa tez delikatne dolki na "choince" wewnatrz sprzegla glownego ale mysle ze to nie powinien byc problem...? Czy wymieniac?

271300211_3084662815129820_4007441163897165879_n.jpg

271435321_1608263922843308_7449512662352412411_n.jpg

271661491_451711193354745_4395624414142542724_n.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ariss    22

wymień obowiazkowo to ta choinka o której pisalem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
allesias    0

U mnie dzieje sie to samo w 6620 od kiedy zakupiłem ciagnik w 2013 roku. Zimą tylko na biegu a zdarzy sie ze tak sie dzieje jak u kolegi ale z niewiedzy nie tykałem tego i dzis po 9 latach zrobilem nim 4500h i dalej sie tak samo dzieje i dalej nie ruszam badziewia jak nic nie pogorszylo sie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cassius    0

Witam. Ciagnik wkoncu naprawiony. Problemem nie byly tryby ktore wymienilem za 3500zl i dlaj bylo to samo. Problemem byl zaworek w ktorym popekaly sprezynki i sie zacial. Pozdrawiam

274840141_324171286439978_9061391872213219332_n.jpg

275001946_634066184540723_8366090424605917809_n.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Lukaszzablotni
      Cześć mam pytanie odnośnie john deere 6320 zakupiłem do niego ładowacz john deere 583, i zaczęły się schody zakupiona została przystawka power beyond do bloku zaworowego lecz po przykreceniu jej cisnienie w układzie wzrosło z 30 do 180 atmosfer. Serwis ze to nie będzie ta przystawka inny model trzeba taka szeroka końcowa do dam ze blok mam starszego typu ten szeroki i pompe tłoczkowa, no ale idac do sedna zamówiłem ta inna przystawkę serwis przyjechał zmierzył cisnienie bez niej wszystko oki zamontowali cisnienie 200 sprubowali bez pestki cisnienie spadlondo 130 co oczywiście i tak za dużo jak na spoczynek zaczeli podkladac jakies grosze żeby zZobaczyć czy cos to zmieni co dało ze bylo tylko gorzej a to kierownica nie dalo się skręcić to hamulec nie odbijal tylko po paru sekundach.serwisanci john deera stwierdzili ze oni nie wiedzą co to moze byc i ze oni montowali tych przystawek sporo ale nie wiedzą co sie dzieje. A ja mam juz 4 miesiąca tura ktory nie jest podpięty i dalej nie wiem co to moze byc. Dodam ze blok szeroki i po prawej stronie jest 1 rozdzielacz 100 i za nim miala byc ta plyta a po lewej mam 2 rozdzielacze 200. Prosił bym o jaka kolwiek podpowiedź co moze byc przyczyna wysokiego ciśnienia jak dołoży się ta płytę z gory dziękuję bo mi już do tego ręce opadaja
    • Przez ArturDomaski
      Witam 
      Mam prośbę do posiadaczy John Deere 5720, potrzebowałbym fotek z instrukcji obsługi ww ciągnika. Chodzi mi o kody błędów z ich objaśnieniem po polsku . Mam instrukcje po francusku a "tłumacz" dziwnie to tlumaczy. 
    • Przez ArturDomaski
      Witam 
      Panowie pytanie do posiadaczy jd.5720,
      Czy ktoś zmieniał olej w skrzyni samodzielnie.
      Pytanie banalne ale dlaczego pytam. W książce od w.w.jd.jest że do skrzyni mieści się 51 litrów ja po spuszczeniu oleju mam tylko 34l (olej był w normie zaznaczam) skąd ta różnica?lol
    • Przez Dartur
      Witam 
      Mam prośbę do posiadaczy John Deere 5720, czy ktoś mógłby mi wysłać zdjęcia z instrukcji obsługi ww. ciągnika  chodzi mi o kody błędów z ich objaśnieniem. Mam instrukcje ale po  francusku i transkaktor dziwnie to tlumaczy. Z góry dzięki.
    • Przez CaseBizon
      Wysiadła uszczelka pod głowicą Kilka osób mówiło mi żeby kupić ja od Claasa ponieważ są grubsze i metalowe, twierdzą że te orginalne od John Deere są wadliwe i szybko siadają. Macie jakieś doświadczenie w tym temacie ? Przy okazji zapytam jakiej firmy kupić wtrysk ? Silnik na zwykłej pompie John Deere 6620 SE
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj