Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, isentor napisał:

@adrianooo1234 Jak chcesz podredukować to wrzucasz jakieś 30-40kgN, utrzymać 40-55kgN, dokrzewić 80-90kgN. Moim zdaniem. Mówimy o formie saletrzanej

Ja muszę podredukować czyli pierwsze daje 40N i reszta rozumiem na druga dawkę dam wszystko . U mnie 160N jest przygotowane . A pszenica taka . 

1802A0FA-F2A2-4D20-A47D-9F11A30CF280.jpeg

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
12 godzin temu, isentor napisał:

@adrianooo1234 Jak chcesz podredukować to wrzucasz jakieś 30-40kgN, utrzymać 40-55kgN, dokrzewić 80-90kgN. Moim zdaniem. Mówimy o formie saletrzanej

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę , ale żeby jak to piszesz podać 40 kg N saletrzanego jak to określiłeś na podredukowanie , to wychodzi z 230 kg saletry , już nawet nie mówię o tym 90kg N formy saletrzanej , bo tam to już ponad 500 kg saletry trzeba . Więc albo zle się wyraziłeś , albo tak myślisz .

Opublikowano
7 minut temu, mysza103 napisał:

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę , ale żeby jak to piszesz podać 40 kg N saletrzanego jak to określiłeś na podredukowanie , to wychodzi z 230 kg saletry , już nawet nie mówię o tym 90kg N formy saletrzanej , bo tam to już ponad 500 kg saletry trzeba . Więc albo zle się wyraziłeś , albo tak myślisz .

Chodziło mu o całkowity N w saletrze

Opublikowano

Nie czytałem uważnie więc nie zauważyłem ,dlatego że mam takie same zdanie , 

Opublikowano

która z kombinacji na 6-7 ton byłaby optymalna? t1 pszenica zabieg wykonuje jak ruszy ciepło więc nie ma problemu z triazolami duet na start 120% dawki etykietowej 154zl delaro 0.8l/ha 178zl Unix 0,5+tern 0,4 158 zł protio 300 0.5+tern 0.4 164 zł

Opublikowano

W jakiej cenie macie dostępny Duet na Start? U mnie około 1140 zł. 

A dodatkowo co proponujecie na T2. Stanowisko po zbożach, trochę po grochu i po rzepaku. (Ogarniam płodozmian :D, ale po prostu tak działki pasowały). Nawożenie na plon około 6-6,5 ton. 

Opublikowano

Przeglądam ceny tebukonazolów tak ogólnie i widzę że Orius jest tańszy o 60 zł od Spekfree a ten zawiera aż o 180g więcej środka. Pytanie użytkował ktoś z Was? Bo jeżeli jest ok to za mniejsze pieniądze dostaje się sporo więcej środka 

Opublikowano
51 minut temu, MaXtzTS napisał:

która z kombinacji na 6-7 ton byłaby optymalna? t1 pszenica zabieg wykonuje jak ruszy ciepło więc nie ma problemu z triazolami duet na start 120% dawki etykietowej 154zl delaro 0.8l/ha 178zl Unix 0,5+tern 0,4 158 zł protio 300 0.5+tern 0.4 164 zł

Ochronę powinno dobierać się nie do plonu, ale do tego co masz na polu (obsada, przedplon, nawożenie, warunki pogodowe na wiosnę, odmiana itp) Nie wspominając, że warto planować ochronę w całym sezonie razem. Poniżej krótki opis tego co dostaniesz:

1. Duet -> ja preferuję raczej 130% dawki, ale nie ma co się bawić w "aptekę". Takie dawki to już ok 200g boskalidu i 100g metrafenonu. Dlaczego wymieniam te substancje? Bo wg mnie to jedne z 2 lepszych substancji czynnych w swoich kategoriach. Obie działają na podstawę, natomiast boskalid jest bardzo dobry na septoriozę, kerokzysym doda ochronę przed rdzami. 100g metrafenonu da jednak tylko średnią ochronę przed mączniakiem. 

2. Delaro - priotio + strobiluryna dadzą Ci ochronę dla: podstawy, septoriozy , dtr i rdzy. Mączniak - zero ochrony. 

3. Unix + tern ->dobra ochrona podstawy (chociaż Syngenta rekomenduje większą dawkę - min 0.6), dobra ochrona przed mączniakiem, słaba ochrona przed chorobami liści (nie bez przyczyny Syngenta sprzedaje turbo pak)

4. Priotio+tern - > podobny do Delaro, tylko tutaj jest dobra ochrona przed mączniakiem, a trochę gorzej z zabezpieczeniem przed rdzą.

Jeżeli miałbym uszeregować te opcje, to wg mnie byłoby to tak:

1. Duet 2. Priotio+tern 3. Unix+tern 4. Delaro.

Oczywiście np dodanie czegoś do Unixa+terna co zabezpieczyłoby liście już zmieniłoby jego pozycję ;).  Dlaczego Duet to dla mnie nr 1? Żaden inny produkt nie ma tak nowoczesnych substancji. Jako jedyny posiada SDHI. Metrafenon - działa na podstawę i mączniaka. Boskalid - działa na podstawę i ochronę liści.  Uważam, że zestaw Metrafenon 100g+boskalid 200g zdecydowanie najlepiej ochroni podstawę z powyższych kombinacji.  Septorioza - boskalid powinnien podobnie poradzić sobie jak 130-150g prioto. 100g metrafenonu, nie zrobi rewelacyjnej ochrony przed mączniakiem, ale w razie potrzeby tanim kosztem można wzmocnić działanie fenpropidyną (w zależności od presji mączniaka). Oczywiście wszystko zależy od tego co jest na polu, bo jak ktoś się zmaga z rdzami, to nic lepiej na to nie działa niż strobiluryny, ale duet wg mnie jest najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem.  

15 minut temu, Lukasz21_Lubelskie napisał:

Przeglądam ceny tebukonazolów tak ogólnie i widzę że Orius jest tańszy o 60 zł od Spekfree a ten zawiera aż o 180g więcej środka. Pytanie użytkował ktoś z Was? Bo jeżeli jest ok to za mniejsze pieniądze dostaje się sporo więcej środka

Różnią się formulacją. Porównaj sobie SC do EW

• EC– Koncentrat do sporządzania emulsji wodnej
  • EW – Emulsja wodna
  • FS – Płynny koncentrat do zaprawiania nasion
  • OD – Zawiesina olejowa
  • OF – Koncentrat zawiesinowy rozcieńczony olejem
  • SC – Koncentrat w postaci stężonej zawiesiny
  • SL – koncentrat rozpuszczalny
  • WG – Granulat do sporządzania zawiesiny wodnej
  • WP – Proszek do sporządzania zawiesiny wodnej

SC – płynne koncentraty zawiesinowe. Formulacje bardzo złożone. Preparaty o tej formulacji mimo stanu płynnego zawierają substancję aktywną w postaci bardzo rozdrobnionych cząstek stałych. Zawartość s.a. między 20, a 50%. Płyn wzbogacony jest w dyspersanty zapobiegające osiadaniu cząstek na dnie (preparaty nie wymagają stałego mieszania), adiuwanty aktywujące i modyfikujące. Środki łatwe w użyciu, ale o dużej gęstości, dlatego wymagane jest dokładne wyczyszczenie pojemnika opryskiwacza po ich stosowaniu

EW – emulsje wodno – olejowe. Silnie skoncentrowana emulsja do rozcieńczania w wodzie. W tym wypadku s.a. jest również rozpuszczona w oleju, a dodatek lipofilowego surfaktantu zapewnia tworzenie emulsji wodnej. Środki ochrony roślin tego typu mogą sprawiać problemy przy magazynowaniu, ciecz może ulegać rozwarstwieniu. Przed zastosowaniem konieczne jest dokładne wymieszanie preparatu w butelce. Zawartość s.a. 20–50%

Kropla cieczy roboczej naniesiona na liść zachowuje się zupełnie inaczej i ma inną dynamikę w zależności od formulacji. Kropla na liściu może zajmować większą lub mniejszą powierzchnię, jest bardziej lub mniej płaska, co wiąże się z mniejszymi/większymi stratami z powodu odbijania się kropel w momencie oprysku i ich spływania tuż po zabiegu.

Opublikowano

Tak, zapomniałem napisać, że wiem że równią się formulacją ale o tym co napisałeś dalej to dzięki. W związku z tym mam rozumieć (oczywiście w skrócie), że emulsje wodno - olejowe działają lepiej ze względu na brak cząstek stałych, dzięki czemu jest lepsza przyswajalność? 

Opublikowano

1 godzinę temu, MaXtzTS napisał:

Ja jestem zadowolony priaxor 0,8+ tebu 0,5

Zamiast tebu dorzucić 250g prochlorazu i naprawde robi się ciekawe budżetowe rozwiązanie. Z tebu też podziała, ale samo tebu w T2 to przede wszystkim na rdze, a prochloraz ma jednak trochę większe spektrum. 

Opublikowano (edytowane)

odrion

100 g metrafenon + 200 g boskalidu===> te dawki nie wynikają z paku Duet na start- pomyłka w obliczeniach, dawki są OK

Jeśli chodzi o Delaro, w tym roku będzie dostępne Delaro Forte.

Edytowane przez metrax12
Opublikowano
43 minuty temu, metrax12 napisał:

odrion

100 g metrafenon + 200 g boskalidu===> te dawki nie wynikają z paku Duet na start

Jeśli chodzi o Delaro, w tym roku będzie dostępne Delaro Forte.

Dlatego zawsze powtarzamy że 6 to max co można zrobić z paku według BASF na 8. Wgl czytając etykietę to piszą jak na 4. Ja robię u siebie na 5

Opublikowano

U mnie w kilkuletniej monokulturze 130% duetu przepuszcza miejscami fuzaryjną zgorzel podstawy źdźbła poza tym jest ok. Czy dodanie unixu coś pomoże czy pójść w całkiem inne rozwiązanie? 

Opublikowano
2 godziny temu, odrion napisał:

Ochronę powinno dobierać się nie do plonu, ale do tego co masz na polu (obsada, przedplon, nawożenie, warunki pogodowe na wiosnę, odmiana itp) Nie wspominając, że warto planować ochronę w całym sezonie razem. Poniżej krótki opis tego co dostaniesz:

1. Duet -> ja preferuję raczej 130% dawki, ale nie ma co się bawić w "aptekę". Takie dawki to już ok 200g boskalidu i 100g metrafenonu. Dlaczego wymieniam te substancje? Bo wg mnie to jedne z 2 lepszych substancji czynnych w swoich kategoriach. Obie działają na podstawę, natomiast boskalid jest bardzo dobry na septoriozę, kerokzysym doda ochronę przed rdzami. 100g metrafenonu da jednak tylko średnią ochronę przed mączniakiem. 

2. Delaro - priotio + strobiluryna dadzą Ci ochronę dla: podstawy, septoriozy , dtr i rdzy. Mączniak - zero ochrony. 

3. Unix + tern ->dobra ochrona podstawy (chociaż Syngenta rekomenduje większą dawkę - min 0.6), dobra ochrona przed mączniakiem, słaba ochrona przed chorobami liści (nie bez przyczyny Syngenta sprzedaje turbo pak)

4. Priotio+tern - > podobny do Delaro, tylko tutaj jest dobra ochrona przed mączniakiem, a trochę gorzej z zabezpieczeniem przed rdzą.

Oczywiście np dodanie czegoś do Unixa+terna co zabezpieczyłoby liście już zmieniłoby jego pozycję ;).  Dlaczego Duet to dla mnie nr 1? Żaden inny produkt nie ma tak nowoczesnych substancji. Jako jedyny posiada SDHI. Metrafenon - działa na podstawę i mączniaka. Boskalid - działa na podstawę i ochronę liści.  Uważam, że zestaw Metrafenon 100g+boskalid 200g zdecydowanie najlepiej ochroni podstawę z powyższych kombinacji.  Septorioza - boskalid powinnien podobnie poradzić sobie jak 130-150g prioto. 100g metrafenonu, nie zrobi rewelacyjnej ochrony przed mączniakiem, ale w razie potrzeby tanim kosztem można wzmocnić działanie fenpropidyną (w zależności od presji mączniaka). Oczywiście wszystko zależy od tego co jest na polu, bo jak ktoś się zmaga z rdzami, to nic lepiej na to nie działa niż strobiluryny, ale duet wg mnie jest najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem.  

• EW – Emulsja wodna
  • OD – Zawiesina olejowa

SC – płynne koncentraty zawiesinowe. Formulacje bardzo złożone. Preparaty o tej formulacji mimo stanu płynnego zawierają substancję aktywną w postaci bardzo rozdrobnionych cząstek stałych. Zawartość s.a. między 20, a 50%. Płyn wzbogacony jest w dyspersanty zapobiegające osiadaniu cząstek na dnie (preparaty nie wymagają stałego mieszania), adiuwanty aktywujące i modyfikujące. Środki łatwe w użyciu, ale o dużej gęstości, dlatego wymagane jest dokładne wyczyszczenie pojemnika opryskiwacza po ich stosowaniu

EW – emulsje wodno – olejowe. Silnie skoncentrowana emulsja do rozcieńczania w wodzie. W tym wypadku s.a. jest również rozpuszczona w oleju, a dodatek lipofilowego surfaktantu zapewnia tworzenie emulsji wodnej. Środki ochrony roślin tego typu mogą sprawiać problemy przy magazynowaniu, ciecz może ulegać rozwarstwieniu. Przed zastosowaniem konieczne jest dokładne wymieszanie preparatu w butelce. Zawartość s.a. 20–50%

Kropla cieczy roboczej naniesiona na liść zachowuje się zupełnie inaczej i ma inną dynamikę w zależności od formulacji. Kropla na liściu może zajmować większą lub mniejszą powierzchnię, jest bardziej lub mniej płaska, co wiąże się z mniejszymi/większymi stratami z powodu odbijania się kropel w momencie oprysku i ich spływania tuż po zabiegu.

Przecież protiokonazol działa na maczniaka 😑😑

Opublikowano

U mnie było czyściutko z podstawa w pszenicy po pszenicy po Duet na Start . Zobaczę co w tym roku wyjdzie . Choć zastanawiałem się czy nie dodać jeszcze Unix dla pewności . Ale to już za duże koszta i bez sensu kombinowanie . 

Opublikowano
3 godziny temu, odrion napisał:

• EW – Emulsja wodna
  • OD – Zawiesina olejowa

No już bez przesady z tymi zachwytami nad krezoksymem metylu. Jedna z "najsłabszych" strobiluryn. 200 g boskalidu na ha. też z butów nie wyrywa..

1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Dlatego zawsze powtarzamy że 6 to max co można zrobić z paku według BASF na 8. Wgl czytając etykietę to piszą jak na 4. Ja robię u siebie na 5

I wtedy dopiero wygląda to przyzwoicie 😎

1 godzinę temu, lukasz20 napisał:

U mnie w kilkuletniej monokulturze 130% duetu przepuszcza miejscami fuzaryjną zgorzel podstawy źdźbła poza tym jest ok. Czy dodanie unixu coś pomoże czy pójść w całkiem inne rozwiązanie? 

Jesteś pewny że to napewno fuzaryjna zgorzel ?  a może jednak "zwykła" zgorzel, powodowana przez grzyb geaumanomyces graminis ???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v