Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Że nie daje, ale jak kiedyś miałem odmianę wysoką to jeden sezon dodawałem. Tak na początku mogłem wprowadzić w błąd.

Samego CCC nie neguję, żeby nie było 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Ktoś tu był co regulował dość dużymi dawkami CCC i było to podzielone na dwa zabiegi . Przed pierwszym kolankiem a potem lekko po . I tak równa ta pszenica była ze uciecha patrzeć było . Kto to był to nie pamietam . 

Nie trzeba wcale dużych dawek dawać ccc , tylko podstawa dać to dosyć wcześnie nawet przed 1 kolankiem , żeby tylko było oderwane od węzła krzewienia i nawet 0,8 litra zrobi łan równiutki , i dosyć krótsza słoma , a potem zależnie od pogody i wilgoci doregulować sobie np, modanem (ja np. tym jadę ),czy jakimś innym środkiem , i jest legancko 

3 godziny temu, drobny napisał:

Kariatyda Przy t1 1lccc+0,3l moddus na flagę 0,15l moddus 160N

ładnie skróciło bo miała ok 50cm 

karia2.jpg

Przenieś do galerii

Aż nie możliwe żeby miała 50 cm , u mnie też skracam i jest pszenica niska , nawet mi tu jednego razu ktoś pisał że niska , ale mimo wszystko ponad 70 cm miała . 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
8 godzin temu, odrion napisał:

Jesteś pewien, że nie popełniasz błędu gdzieś indziej i próbujesz naprawić go wielokrotnym skracaniem? Odmiana i nawożenie azotem oczywiście mają znaczenie, ale równie ważna jest gęstość siewu i ochrona podstawy.  Żeby nie było, sam mam problem z wyleganiem, ale aktywnie szukam rozwiązania również poprzez zmiany w innych obszarach (zmniejszona dawka siewu, dobrane odmiany, które sobie dobrze radzą z wyleganiem, zwiększam ochronę podstawy). Obawiam się, że taka regulacja jak ją rozpisałeś to tylko łagodzenie problemu, który źródło ma gdzie indziej.  Chyba, że jesteś rekordzistą plonów i 10t to u Ciebie dolna wartość zbioru (i do takiego nawożenia dajesz 250kg N).

Wystarczy że ma wodę. 

Opublikowano

Nie wyobrażm sobie regulacji bez CCC , ale trzeba to wcześnie zrobić jak sie zaczyna odrywać kolanko , lepiej 5 dni wcześniej niż 2 za późno

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:
10 godzin temu, odrion napisał:

Jesteś pewien, że nie popełniasz błędu gdzieś indziej i próbujesz naprawić go wielokrotnym skracaniem? Odmiana i nawożenie azotem oczywiście mają znaczenie, ale równie ważna jest gęstość siewu i ochrona podstawy.  Żeby nie było, sam mam problem z wyleganiem, ale aktywnie szukam rozwiązania również poprzez zmiany w innych obszarach (zmniejszona dawka siewu, dobrane odmiany, które sobie dobrze radzą z wyleganiem, zwiększam ochronę podstawy). Obawiam się, że taka regulacja jak ją rozpisałeś to tylko łagodzenie problemu, który źródło ma gdzie indziej.  Chyba, że jesteś rekordzistą plonów i 10t to u Ciebie dolna wartość zbioru (i do takiego nawożenia dajesz 250kg N).

Wystarczy że ma wodę. 

No nie żartuj. Ile miałby tej wody? I jak 3krotne skracanie tyloma substancjami miałoby pomóc na tą wodę. Jak podmokła działka, to nic nie pomoże, a jak woda jest dostatecznie na plon wysoki, to również nie oznacza, że trzeba skracać 3 razy. A już w szczególności skracanie dokłosia. Każdy robi jak uważa. Jak napisałem wcześniej, ja też szukałem ratunku przed wyleganiem w skracaniu i obcinaniu azotu. Teraz wyraźniej widzę inne powody, które wpływają na wyleganie. 

Opublikowano
15 godzin temu, STIG13 napisał:

Agronomii

Jaka uczelnia? Szkoła doktorska czy jeszcze stary doktorat?

20 godzin temu, odrion napisał:

A może coś jest nie tak z terminami wykonania (bbch) zabiegu albo temperaturą?

Opublikowano (edytowane)

SGGW, szkoły doktorskiej nie chciałem, kilka kwestii mi nie pasowało. Pracuję na etacie a doktorat robię eksternistycznie, badania wieloletnie w gospodarstwie rodzinnym. Został jeszcze sezon badań.

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, isentor napisał:
20 godzin temu, odrion napisał:

A może coś jest nie tak z terminami wykonania (bbch) zabiegu albo temperaturą?

Słuszna uwaga. To też może być powód. 

Opublikowano
10 minut temu, isentor napisał:

@STIG13 Tytoń, ciekawe. Wydaje się że już taka niszowa uprawa. U mnie Chemiczne i biologiczne metody ochrony pszenicy jarej i rzepaku jarego przed patogenami

Niszowa, ale większość krajowej produkcji jest z moich terenów, do tego coś nowego. Jak dobrze pójdzie pierwsza taka praca na świecie

Przed chwilą, isentor napisał:

@miwigos Niestety nie ja wybierałem temat :D Chętnie zamieniłbym to na formy ozime

To ja miałem lepiej, sam sobie wszystko wybierałem 😅

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, isentor napisał:

@STIG13 Ja musiałem podpiąć się pod coś co było. Tytoniu sporo chyba w kuj-pom się uprawia. Żona pochodzi z tych terenów i właśnie tam pierwszy raz aż tyle tego zobaczyłem

w 2021 w lubelskim ponad 6300 ha kujawsko pomorskie 251

Opublikowano

Kiedyś podkusiło mnie żeby zrobić pszenicę tylko na Medaxie, bez CCC. Klasa ziemi od II do IV. Trafił sie deszczowy rok i położyłem połowę. 

Od 2 lat przy odmianach takich jak: Euforia, Emil (dosyc niski), Galerist robię jedną porządną regulację 0,4 Modusa + 1,2 - 1,5 CCC. Zazwyczaj druga regulacja przypada na czas jak jest sucho więc wolę dać większą dawkę na początku i rośliny mniej to odczuwają. 

Nawożenie 160 N, przedplony to rzepak lub fasola. 

Opublikowano

Wirtuoz PRO™

Fungicyd

TEN, KTÓREGO DOBRZE ZNAŁEŚ, POWRACA W NOWYM REPERTUARZE.

- Nowa, jeszcze bardziej skuteczna kompozycja

- Do gry solo we wszystkich istotnych gatunkach zbóż, bez konieczności mieszania

- Szeroka gama zwalczanych chorób

- … i koncertowa ochrona przed mączniakiem i łamliwością podstawy źdźbła .

jest już w sprzedaży ?.

https://www.corteva.pl/produkty/ochrona-upraw/wirtuoz-pro.html?utm_source=Facebook&utm_medium=Facebook+post+z+grafiką&utm_campaign=Wirtuoz+PRO&utm_id=Uniqom#anchor_3

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v