Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie teraz temat z chwastami, ale chce się zaopatrzyć w chemię na wiosnę i mam kilka dylematów.

Planuję potencjalny zabieg t0 jako dodatek do zabiegu mikro+makro na wiosnę. Myślałem coś a'la fenpropidyna+cyprodynil

Na też mam lekki dylemat, który środek będzie lepszy:RevyFlex czy Input Triple, a może jest coś jeszcze lepszego na t1.

Opublikowano
5 godzin temu, Audi213 napisał:

Panowie teraz temat z chwastami, ale chce się zaopatrzyć w chemię na wiosnę i mam kilka dylematów.

Planuję potencjalny zabieg t0 jako dodatek do zabiegu mikro+makro na wiosnę. Myślałem coś a'la fenpropidyna+cyprodynil

Na też mam lekki dylemat, który środek będzie lepszy:RevyFlex czy Input Triple, a może jest coś jeszcze lepszego na t1.

Chyba trochę mieszasz. T0 daje się na jesieni oile jest taka potrzeba (np do bardzo wczesnie sianej pszenicy). T1 to pierwszy zabieg na wiosnę. Generalnie służy przede wszystkim ochronie podstawy źdźbła, zgorzeli i maczniaka oraz wstępnemu zabezpieczeniu liści. Na T1 jest trochę opcji, ale fenpropidyna w odpowiedniej dawce zabezpieczy i zwalczy maczniaka, a cyprodynil to top na podstawę. Natomiast w tej kombinacji nie masz nic co zabezpieczy choć trochę liście. Dlatego m.in syngenta proponuję turbo pak +unix gdzie poza fenpropidyna i cypronidilem jest jeszcze metkonazol. Na T1 oczywiście może jeszcze iść protiokonazol który dobrze działa na podstawę i septoriozę, ale jak kazdy triazol wymaga temperatur. Można iść jeszcze w proquinazid przeciwko maczniakowi, ale on musi być podany wcześnie bo super zabezpiecza, ale nie zwalcza. Inna opcja na T1 to np duet na start. Natomiast ma on dość mało metrafenonu więc wypadałoby dolozyc fenpropidyny, chyba że presja maczniaka bardzo mała. Duet ma boskalid, który jest super substancja czynna ale podobnie jak triazole wymaga wyższej temp. Duet na start + dorzucenie 250g fenpropidyny zrobisz już za ok 170-180 zł. Natomiast turbo pak z Unixem to już będzie koszt 220-230 zł. Revyflex to wersja "premium" Basfa. Ma już np. więcej metrafenonu więc nie trzeba byłoby dokładać fenpropidyny - koszt ok 240zl. Input Triple to też dobry srodek, ale tanio nie będzie- ok 240 zł. Mi jednak nie podoba się w 100%. Ma proquinazid, który jest super jako profilaktyka przed maczniakiem i działa nawet w niskich temp. Wypadałoby go nawet dać przed pierwszą regulacja. Natomiast wcześnie dany proquinazid w inpucie oznacza również wcześnie podany priotokonazol,  który z kolei wymaga temperatur >10 stopni. Czyli substancje czynne fajne ale nie do końca wiadomo jak to zastosować. Na T1 można jeszcze budżetowo pojechać prochloraz z fenpropidyna. Ale to dla tych co zrobili zapas prochlorazu przed wycofaniem. 

Na T2 przede wszystkim chroni się liście (glownie flagowy i podflagowy). Jak koszt nie gra roli to asca xpro to pewnie nr 1 ale koszt ok 280 zł. Za ok 220 masz elatus era z soletanolem (plus priotokonazol). Też bardzo dobry wybor. Na forum popularna jest kombinacja Priaxiora z Tebu. Jeżeli pojechać ta opcje max tj po 1l jednego i drugiego, to koszt wyjdzie ok 230-240. Wiele osób daje mniejsze dawki. Tebu jest tanie, ale dla mnie to środek bardziej na T3. Priaxor ze 150g priotokonazolem już by fajna robote zrobił. Ale wtedy koszt już będzie w okolicy 270 zł. Za takie pieniądze to dużo lepiej wejść w ascare. Basf jako ich premium rozwiązanie proponuję Revysky (revysol + xemium). Koszt ok 220zl. Bayer ma jeszcze Fandango za ok 200 zł. Nie jest to zła opcja, ale chyba jednak warto dolozyc do elatusa i mieć 50g więcej priotokonazola i soletanol zamiast fluoksastrobiny (SDHI zamiast stobiluryny)

Revysol to substancja czynna na którą basf ma chyba patent. Ale mi nie do końca podoba się ich koncepcja dawania revysolu na t1, t2 i t3 Revysol na pewno to jest top jeżeli chodzi o zwalczanie i zabezpieczenie przed septorioza. Nie jest zły pomysł na T2. Słabość revysky jest w tym że badzo slabo zabezpiecza przed DTR. 

Na T3 wg mnie nie ma co kombinować. Triazole powinny najlepiej się sprawdzić. Tebukonazol, metkonazol albo priotokonazol zrobią robotę.  Może też być jakaś kombinacja. Basf ma Revytop ale znowu miałaby wchodzić tą samą substancja czynna, a poza tym to koszt ok 170 zł. Kombo metkonazolu z tebu powinno dać się zrobić za ok 100 zł. 

Ceny ochrony grzybowej pszenicy vs przychod że sprzedaży znacząco się zmienił przez ostatnie 2-3 lata i wg mnie Ci, którzy robili ochronę 2 zabiegową, a mają potencjal gleby na 6+ ton, powinni rozważyć przejście na ochronę 3 zabiegową. 100zl dołożenia do grzybowki przekłada się obecnie na ok 60kg pszenicy. Z nawozem można i trzeba robić oszczędności i eksperymenty, ale nie wiem czy zaoszczędzenie 100 zł na grzybowce to jest taki koszt żeby nie warto rozważyć zmiany. 

• Like 5
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o T0 chodziło mi żeby coś rzucić przy starcie wiosennego krzewienia żeby poczyścić co przyniesie zima i jesień. T1 nie koniecznie chodzi mi żeby było "budżetowo" tylko najlepiej jak się da. Mam w obecnym roku pod pszenicą działki 1-2 klasy i coś 3 ze wzorowym pH i zasobnościami w bardzo dobrej kulturze więc jest pole do popisu, dlatego zastanawiam się co byłoby najlepszą opcją na T1. Ascra w pełnej dawce na pewno pójdzie na T2 bo już testowałem i efekty po prostu bajka. 

Edytowane przez Audi213
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Audi213 napisał:

Jeśli chodzi o T0 chodziło mi żeby coś rzucić przy starcie wiosennego krzewienia żeby poczyścić co przyniesie zima i jesień. T1 nie koniecznie chodzi mi żeby było "budżetowo" tylko najlepiej jak się da. Mam w obecnym roku pod pszenicą działki 1-2 klasy i coś 3 ze wzorowym pH i zasobnościami w bardzo dobrej kulturze więc jest pole do popisu, dlatego zastanawiam się co byłoby najlepszą opcją na T1. Ascra w pełnej dawce na pewno pójdzie na T2 bo już testowałem i efekty po prostu bajka. 

To w takim razie na zabieg przed regulacja fenpropidyna + cyprodinil to wg mnie najlepsza opcja. Tak wcześnie może być problem z temperatura więc nie wiem co mogłoby być lepszego. Ewentualnie zamiast fenpropidyny dać proquinazid.  Potem jeżeli zrobiłaby się odpowiednią temp, do R1 można dorzucić metkonazol lub priotokonazol. Skoro na t2 pójdzie Ascra to śmiało można dać priotokonazol. Poprawi podstawę I doda ochronę liścia. Potem na wychodząca flagę Ascra i na T3 metkonazol z tebu i ochrona będzie absolutny top tego co można zrobić.  Za całość ochrony wyszłoby ok 180 + 110 + 280  + 100 zł. 

Edit: właśnie zobaczyłem że ascra też,ma priotokonazol, więc może jednak poprawkę t1 lepiej zrobić metkonazolem.... i 1 i 2 będzie ok. 

Edytowane przez odrion
Opublikowano

planuje podobnie tylko coraz bardziej przekonuje mnie metkonazol do regulacji niz protiokonazol. Wszystko z jednego prostego wzgledu. nie ma markowego protiokonazolu solo , a metkonazol mamy od basf i syngenty np.  teoretycznie protio chyba lepiej zwalcza podstawe i choroby lisci , ale teraz pytanie czy markowy metko nie zadziala lepiej niz protio z jakiejs firmy krzak

Opublikowano

co do metkonazolu, mam mieszane uczucia, dawałem go na rzepak t1, być może było wiele innych czynników, ale słabo wyszła ochrona. trochę wątpliwa ta dawka substancji czynnej podawana w specyfikacji. niestety, ale fachowcem nie jestem,może być to mylne spostrzeżenie.

Opublikowano

Panowie, co myślicie o takim rozwiązaniu azotowym. Pszenica siana w październiku, obsada 380-400 roślin na metrze, obstawiam, że do końca jesieni będzie miała po 2-3 rozkrzewienia. Na każdy hektar zamierzam dać 400kg Pulanu, podzielenie to na N1 - 150kg Pulan, N2- 250kg Pulan to dobre rozwiązanie? Czy może zmienić te proporcje?

Opublikowano
11 godzin temu, Audi213 napisał:

Siałeś końcem sierpnia/początkiem września, że chodzi ci po głowie pryskanie fungicydem zaraz po ruszeniu wegetacji? Twoje propozycje są trochę zbyt przekombinowane T0 za 200 zł, T1 za 220, przecież to wyjdą absurdalne kwoty za ochronę i to niekoniecznie uzasadnione.

57 minut temu, roni9411 napisał:

nie zaszkodzą te przymrozki które zapowiadają?  nawet do - 5

Nic się złego nie stanie, na wiosnę nam podziękujesz, że poradziliśmy ci teraz pryskać 😀

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, masa24 napisał:

planuje podobnie tylko coraz bardziej przekonuje mnie metkonazol do regulacji niz protiokonazol. Wszystko z jednego prostego wzgledu. nie ma markowego protiokonazolu solo , a metkonazol mamy od basf i syngenty np.  teoretycznie protio chyba lepiej zwalcza podstawe i choroby lisci , ale teraz pytanie czy markowy metko nie zadziala lepiej niz protio z jakiejs firmy krzak

a co dokładnie brakuje takiemu Protendo (Belchim) i Praktisowi (Sharda)- oba używałem albo Polepsition (Adama)... Nic się nie ważyło w zupkach jeśli o to chodzi. To tak jak z trineksapakiem w Windsarze czy Modusie- pomijając że tego drugiego są inne dodatkowo formacje to jedno i to samo moim zdaniem. Czy glifosat w Roundapie zwalcza lepiej chwasty od tego w Agrosarze, albo tebukonazol w Ambrosio działa inaczej jak ten w Orius Extra (ten drugi bardziej śmierdzi, taka różnica).

Mnie raczej nie przekonuje wydawanie kasy tylko po to aby płacić za markę, chyba że róznica w jakości ochrony była by bardziej widoczna niż jest w rzeczywistości- ja przynajmniej tego na razie nie stwierdziłem, a te dostępne legalnie w sprzedaży środki to nie są jakieś rozwodnione pokątnie preparaty od cygana spod marketu raczej.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
40 minut temu, Hubert10624 napisał:

@jahooo Właśnie rozmyślam nad tym, i przyjmując, że nic nie wymarznie, przy obsadzie 400 roślin i  dwóch trzech rozkrzewieniach, zastanawiam się nad silnym dokrzewianiem.

po co ?

58 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

a co dokładnie brakuje takiemu Protendo (Belchim) i Praktisowi (Sharda)- oba używałem albo Polepsition (Adama)... Nic się nie ważyło w zupkach jeśli o to chodzi. To tak jak z trineksapakiem w Windsarze czy Modusie- pomijając że tego drugiego są inne dodatkowo formacje to jedno i to samo moim zdaniem. Czy glifosat w Roundapie zwalcza lepiej chwasty od tego w Agrosarze, albo tebukonazol w Ambrosio działa inaczej jak ten w Orius Extra (ten drugi bardziej śmierdzi, taka różnica).

Mnie raczej nie przekonuje wydawanie kasy tylko po to aby płacić za markę, chyba że róznica w jakości ochrony była by bardziej widoczna niż jest w rzeczywistości- ja przynajmniej tego na razie nie stwierdziłem, a te dostępne legalnie w sprzedaży środki to nie są jakieś rozwodnione pokątnie preparaty od cygana spod marketu raczej.

akurat po glifosacie to widac roznice miedzy oryginalem a zamiennikami

Opublikowano
1 godzinę temu, Hubert10624 napisał:

@jahooo Właśnie rozmyślam nad tym, i przyjmując, że nic nie wymarznie, przy obsadzie 400 roślin i  dwóch trzech rozkrzewieniach, zastanawiam się nad silnym dokrzewianiem.

A jak wygląda teraz pszenica? Pytam bo moja siana 10.10 ma dopiero 3 liście i 4 wychodzi. Dużo zależy od pogody, ale raczej nie nastawiam się na to, że do wiosny złapie 3 rozkrzewienia. Jeżeli rzeczywiście miałbyś 3 rozkrzewienia przy obsadzie 400 szt to dokrzewianie nie będzie potrzebne. Ale jeżeli nie będzie tych rozkrzewien, to jest inna historia z planem co do wiosny. 

Opublikowano

@masa24 Chodziło mi, że zastanawiam się nad czymś odwrotnym, czyli małej dawce N1.

@odrion Pszenica już oprócz głównego pędu ma jedno rozkrzewienie. Ale fakt popatrzyłem na prognozę pogody i pewnie tak zostanie już do wiosny :) Nawet w sytuacji, kiedy na wiosnę jedna roślina będzie miała 2 rozkrzewienia, pomyślałbym nad 150kg Pulanu na N1, a 250kg na N2

Opublikowano
3 godziny temu, misio3p napisał:
15 godzin temu, Audi213 napisał:

Siałeś końcem sierpnia/początkiem września, że chodzi ci po głowie pryskanie fungicydem zaraz po ruszeniu wegetacji? Twoje propozycje są trochę zbyt przekombinowane T0 za 200 zł, T1 za 220, przecież to wyjdą absurdalne kwoty za ochronę i to niekoniecznie uzasadnione.

Tu się zgodzę z komentarzem kolegi misio3p. Zarówno  cyprodynil, jak i fenpropidyna mają również działanie wyniszczające. Jeżeli pojechać z zabiegiem podczas R1, to nawet jak już wda się maczniak, czy choroby podstawy, to zostanie to zwalczone przez tak dobre substancje czynne. Czyli ja bym celował żeby jechać z tym tako typowe T1. Plus coś na zabezpieczenie liści. Za metkonazolem przemawia to, że na T2 planujesz ascrę, która ma priotokonazol. Nie byłoby powtórzenia substancji.  Ale z drugiej strony priotokonazol dodany na T1 ładnie pociągnie ochronę podstawy i doda ochrone przed septoriozą. Metko jest lepsze na rdze a prioto na septoriozy, ale obie substancje na t1 zrobią co trzeba jeżeli będzie temperatura. Jeżeli w dniu R1 będzie temp <5-6 stopni, to można zrobić jeszcze taka kombinacje. Pojechać medxem z unixem i ternem/androsem, następnie poczekać 1.5 tyg i na drugie kolanko pojechać małą druga dawka regulacji (moddus) razem z metkonazolem. Wszystko zależy jaki będzie przebieg pogody. W takiej kombinacji T2 można byloby dać nie na wychodzący liść flagowy, tylko na w pełni rozwinięty. 

39 minut temu, Hubert10624 napisał:

@masa24 Chodziło mi, że zastanawiam się nad czymś odwrotnym, czyli małej dawce N1.

@odrion Pszenica już oprócz głównego pędu ma jedno rozkrzewienie. Ale fakt popatrzyłem na prognozę pogody i pewnie tak zostanie już do wiosny :) Nawet w sytuacji, kiedy na wiosnę jedna roślina będzie miała 2 rozkrzewienia, pomyślałbym nad 150kg Pulanu na N1, a 250kg na N2

Pytanie kiedy uda się wjechać z N1,ale jak masz rzeczywiście pod 400 szt, to nie ma szaleć z dokrzewianiem. Twój podział dawek wg mnie jest ok.

Opublikowano
4 godziny temu, andrzej1988 napisał:

chlorotoluron np Lentipur, Tolurex

Na pole z taką ilością brył to lepiej zupełnie odpuścić jesienny zabieg, wątpię że przy oprysku tak uprawionej gleby nie będzie poprawek. Szkoda kasy na 2 zabiegi. 

• Haha 1
Opublikowano

Wszystko dobrze  , tyllko zależy jaki przedplon i jaka presja chorób podstawy w poprzednich latach . W tym roku robiłem unix z ternem przed 1 kolankiem i było dużo mniej czarnych klosow . Wg mnie przy dużej presji , zwalczanie chorób podstawy przy 1 kolanku może być mnie skuteczne już 

Opublikowano
7 godzin temu, roni9411 napisał:

nie zaszkodzą te przymrozki które zapowiadają?  nawet do - 5

Nie

5 godzin temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Ty nie widzisz ja widzę

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Inna formulacja tebukonazolu i ja widzę różnicę na korzyść EW jak pięknie pokryte liście w rzepaku. 

Metkonazol tez only Caramba. 

To tak jak z horizonem - tebukonazol. 

Edytowane przez Tomek90
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v