Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, masa24 napisał:

Nowy sezon nowa zagwozdka .  Czym to może być spowodowane ? W rzadszych miejscach na polu mam takie spalenia . Gfzie łan gesty to rośliny mocne i zielone . W rzadszych miejscach jest coś takiego . W momencie t 3 było zielono . Czy prosaro 1 l mógł aż tak przypalić ? Jest np jedno pole obok drugiego , wszystko tak samo , pora oprysków itp a jedno mocne zielone a drugie z przypaleniami

7B0750B7-702F-4016-AF30-04ABA52B5E56.jpeg

BEB99B60-0280-4C33-B14C-E3F1E44DFEFA.jpeg

Kiedy zabieg był robiony w jakich godzinach ?? Presja suszy+ fungicyd i możliwe że to jest wynik. U mnie w poprzednich latach Prosaro w dawce 0,8 potrafiło 2cm flagowego upalić  jak przyszły upały. Bardzo możliwe że po prostu siada na słabszej ziemi z powodu suszy a fungicyd pomaga.

Edytowane przez Xion
Opublikowano

Mam podobnie na działce 0,5 ha (klasa 4). po T1 wszystko w porządku (sporo padało), po T2 wszystko w porządku przez 2 tygodnie a potem taki zjazd wszystkich liści, że lepiej nie zaglądać w pole. Dodam, że w polu beton (no z miesiąc wody już nie było) więc z moich obserwacji wynika dokładnie to samo co napisał kolega Xion. Susza i tyle :/

Opublikowano (edytowane)

A ja na szczęście nie robiłem T3 poszedł taki T2-3 zaraz po wykłoszeniu przed pylnikami. Na ścisłych glebach zieleń trzyma na słabszych uschła, ostatni deszcz 2tyg temu . Odmiany Skagen i Comandor.

IMG_20220630_120448.jpg

IMG_20220630_115235.jpg

Edytowane przez Xion
Opublikowano

Takie pytanko - pszenica po pszenicy

T1 - Tebukonazol 150g + Azoksystrobina 125g
T2 - Tebukonazol 150g + Prochloraz 320g

Będzie ok? Zamienić T2 z T1?

Wiem że troche wczesnie ale chce kupic troche srodków i ogolnie ekonomicznie zeby było.

Opublikowano

Jak pszenica po pszenicy to na T1 nie oszczędzaj bo choroby podstawy mogą o sobie przypomnieć. Proquinazid do tego dołóż i będzie bajka bo 320g Prochlorazu to tak skromnie na podstawę. 

Opublikowano (edytowane)

Jo pszenica po pszenicy to mieszanina z Unix bym zrobił . W tym roku u mnie podstawa czysta jest . Co z tego jak pszenica już biała , choć jeszcze jakoś się trzyma bo wczoraj 2l , przedwczoraj 8l . Jęczmień ozimy już idzie u mnie w okolicy pełna para , wilgotność 11% około . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Jo pszenica po pszenicy to mieszanina z Unix bym zrobił . W tym roku u mnie podstawa czysta jest . Co z tego jak pszenica już biała , choć jeszcze jakoś się trzyma bo wczoraj 2l , przedwczoraj 8l . Jęczmień ozimy już idzie u mnie w okolicy pełna para , wilgotność 11% około . 

w tym roku też dałem unic i podstawą czysta ale ci z tego jak piekarnik z termoobiegiem i wszystko pali

Opublikowano
6 godzin temu, sylwek23111 napisał:

Umnie też zabieg t3 przyspieszył dojżewanie pszenicy.

U nie pali wszędzie tak samo . No może przy tych bardziej zadbanych troszeczkę mniej ale tam napewno było robione t3 więc to chyba nie zawsze jest powód wcześniejszego dojrzewania 

Opublikowano

Najlepiej 0,1 Kendo do T1.

Zabieg T3 (X-Met 0,6l+Kendo 0,2l)trzyma Kilimandżaro w zieloności.

Opublikowano

No to mogę pomarzyć o przyzwoitych plonach przeszła burza z gradem wielkości 5zł a zapowiadało sie całkiem dobrze bo pszenica jeszcze zielona

Opublikowano

Witam.  Chciałbym przechować pszenice w stodole do następnego roku myślicie ze się uda? jakieś patenty na to? Posacka wybetonowana ale bez żadnej izolacji da się się uchronić jakoś przed gryzoniami wilgocią i robactwem?

Opublikowano
12 minut temu, Szczepek22 napisał:

Witam.  Chciałbym przechować pszenice w stodole do następnego roku myślicie ze się uda? jakieś patenty na to? Posacka wybetonowana ale bez żadnej izolacji da się się uchronić jakoś przed gryzoniami wilgocią i robactwem?

Ja miałem rok w stodole drewnianej i dobrze się przechowywało. Wentylacja działa. Folie miałem na posadzce i ściankach 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Szczepek22 napisał:

Jeśli dobrze schowasz i Putin ci nie skonfiskuje to przetrzymasz do następnego roku bez problemu , dla pewności daj na tą posadzkę jakąś folie i będzie się trzymać bez problemu 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał:

Po co kendo na t3?

Bo było otwarte opakowanie.Na etykiecie wspomniane,że działa na różne grzyby.Właściwie to bardziej T2/T3.(30% wykłoszone).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v