sumek666

Ochrona i nawożenie pszenicy 2022

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Piffpaff    233

To bogato dałeś, ja dale max 0.5kg mieszam dolewam czeac wody i dolewam nowej, wydaje się że proces skomplikowany ale szybko idzie, zanim naleje 600l w opryskiwacza wody to cała chemię łącznie z medaxem już mam rzmieszana

massa1994    23
jajonasz napisał:

Jak tylko miotła to fenoxinn co mogę dodać fenoxinu na dwuliścienne? i w jakiej proporcji wtedy

6MaaJsTeR9    360
44 minuty temu, Piffpaff napisał:

To bogato dałeś, ja dale max 0.5kg mieszam dolewam czeac wody i dolewam nowej, wydaje się że proces skomplikowany ale szybko idzie, zanim naleje 600l w opryskiwacza wody to cała chemię łącznie z medaxem już mam rzmieszana

Ja wiem czy bogato ? 1,5 kg idzie na 800l wody czyli na 4ha

Wiadomość z agroFakt.pl

boogie7    419
mysza103 napisał:

Zależy co chcesz zwalczać w T1 , bo jeśli chodzi o podstawę to najefektowniej by było to zrobić przy 1 kolanku razem ze skracaniem , a z nawożeniem sam piszesz że wówczas gdy miałeś wysoki plon dałeś też azot pózniej , z tą różnicą że w tedy dałeś saletrę która działała po około tygodniu na maxa a teraz mówimy o rsm , i jeszcze zdaje się że na N1 też dałeś azotu malutko żeby jej nadmiernie nie dokrzewiać , choć jak na tyle co dałeś to i tak ta pszenica jak na drugie kolanko , to wygląda wyśmienicie , i nie widać na razie braku azotu w niej . Tylko że przez tydzień dużo się może zmienić , bo ona teraz potrzebuje najwiecej azoty , a nim z tego rsm się doczeka to raczej już będzie koło majówki

15 minut temu, yacenty napisał:

dlaczego jest za późno na t1? to że regulacja spóźniona to trudno - moja wina, ale tam gdzie były okienka to pryskałem do 22:30 :P

mój rekordowy plon pszenicy miał miejsce wtedy kiedy na N2 opóźniłem bo robiłem pokazy rozsiewaczy i poszło 100kg N w postaci saletry, więc jakoś bardzo się nie boje tego ze w tym tygodniu dam N2

Co do łamliwości podstawy, to występują dwie formy.. W - pszenna i R - żytnia. Ta druga pojawia się w późniejszym terminie, i dlatego zabieg w okolicach bbch 32, wykazuje wyższą skutecznosć...

mich18    86

Panowie sypiecie juz n2 saletre na pszenice kujawsko pomorskie pszenica siana ok 20 wrzesnia ?

Sprzedam ciągnik ursus c-360.pisac nr gg 33108236

SawekBraczyk    360

Mam kawałek 3x pszenica po pszenicy i jak na razie to różnic względem obok co jest po rzepaku nie ma i nawet strasznego porażenia chorobami tez mało co widać . 

• Like 1

miwigos    2795

wtorek i środa na opryski rzepak toprex, a pszenica mustang forte ,ostatni dzwonek , od czwartku opady i zimno, co ma być to będzie, z pogody wynika że w kwietniu zimno, nie będzie kiedy zrobić regulacji i grzyba, dziwny rok

Tigon    1245

nie wiem jak u was ale u mnie ma być z wtorku na środę największy przymrozek coś do -4, taka pogoda sama z siebie trochę reguluje rzepak, rok temu przecież ostatnie dni kwietnia były jeszcze przymrozki.

yacenty    3657

jutro mam czas na opryski ale na noc zapowiadaja 1, więc nic dziwnego jakby zjechało do -2, -3. Więc bez sensu robić regulację. Później dopiero moge w czwartek.

Patrząc na tą prognoze jedyna opcja to raczej poniedziałek przed południem, a wieczorem rozlać rsm.

image.png

Pozdrawiam YacentY
Drogi użytkowniku - zapamiętaj sobie, nie ponoszę odpowiedzialności za posty innych użytkowników serwisu - odpowiadam tylko za siebie!!!

Ceny Nawozów,
Najprostsza karta pola: www.AgroDzienniczek.pl

tobago    317

Jak robicie regulacje pszenicy opierając sie na Medaxie? Dzielicie po 0,5kg czy na raz przy pierwszym kolanku?

Myślę czy w Bilanzie nie dać na 1. kolanko 0,5kg i potem przed kłoszeniem 0,2l Moddusa.

Mam z zeszłego roku przetestowane w życie na 1 kolanko 0,75kg Medax i przed kłoszeniem 0,15l Moddus. Wysokie ale ustało. Myślę by podobnym sposobem ale w zmienionych dawkach nie zrobić pszenicy. Chciałbym uciekać od ccc..

bennos    8
27 minut temu, Tigon napisał:

podkarpackie co chwile pada zamarznięty deszcz 

Zależy gdzie 😛 u mnie właśnie pada śnieg w kwadratach 3x3 cm 😂😭

yacenty    3657
32 minuty temu, tobago napisał:

Jak robicie regulacje pszenicy opierając sie na Medaxie? Dzielicie po 0,5kg czy na raz przy pierwszym kolanku?

Myślę czy w Bilanzie nie dać na 1. kolanko 0,5kg i potem przed kłoszeniem 0,2l Moddusa.

Mam z zeszłego roku przetestowane w życie na 1 kolanko 0,75kg Medax i przed kłoszeniem 0,15l Moddus. Wysokie ale ustało. Myślę by podobnym sposobem ale w zmienionych dawkach nie zrobić pszenicy. Chciałbym uciekać od ccc..

przy mocnych pszenicach i mocnym nawożeniu robiłem 0.45 z litrem ccc i na pod flagowym jeszcze raz - wtedy 0.3-0.4 zależy jak pszenica wyglądała.
w jęczmieniu 0.75kg teraz i 0.5kg na podflagowym

Pozdrawiam YacentY
Drogi użytkowniku - zapamiętaj sobie, nie ponoszę odpowiedzialności za posty innych użytkowników serwisu - odpowiadam tylko za siebie!!!

Ceny Nawozów,

jajonasz    1254

No to po tym tygodniu zaczną się jak co roku pytania czemu ta pszenica zrobiła się taka żółta i wrzucanie z taką też fotek, ale to spokojnie dopiero po niedzieli 

tobago    317

@yacenty Jęczmień mocno walisz. Nigdy nie miałem zimowego wiec nie wiem jak on się zachowuje ale zawsze wydawało mi się ze to żyto ze zboz jest najbardziej wylegające. 

@jajonasz Co masz na myśli? Stosowanie chemii w niskich temperaturach czy ogólnie kolejne fale zimna? 

yacenty    3657
Przed chwilą, tobago napisał:

@yacenty Jęczmień mocno walisz. Nigdy nie miałem zimowego wiec nie wiem jak on się zachowuje ale zawsze wydawało mi się ze to żyto ze zboz jest najbardziej wylegające. 

zgodnie z instrukcją :P
albo moddus - to też idzie 0.6 na początek (najczęściej 0.3 i po tygodniu znów 0.3) a później jeszcze czymś trzeba poprawić na flagowym/podflagowym

Pozdrawiam YacentY

Ceny Nawozów,

SawekBraczyk    360

Teraz tez się zastanawiam . Niby plan jest na środę . Chce rozdzielić T1 u siebie czyli teraz planuje Unix , 0,8l CCC , mikro a po świętach Tebu , 0,7l CCC , Moddus 0,3 , Fenpropidyna choć mączniaka nie widzę jak na razie . Ktoś dzieli czy wszyscy na raz jada ? 

yacenty    3657

ja bym dzielił gdybym pryskał 30 marca, a że bede pryskał 14-15 kwietnia to lece na razówe

Pozdrawiam YacentY

Ceny Nawozów,

Uziu92    7236

panowie jak to jest w praktyce z tym atlantisem na pszenicę ? podobno mocno trzyma i regulacja nie potrzebna, ile w tym prawdy ? stosował ktoś ?

Rolmlo    0

Witam, planujecie juz ochrone herbicydowa? Sroda czwartek ma byc w miare cieplo i do 5 stopni w nocy. Jest sens pryskac czy czekac na lepsza ppgode po swietach? Cl

Co polecacie sprawdzonego na przetacznika polnego i perskiego, fiolka, głuchy owies i miotle? Bo tyle tego jest a przyznam mam male doswiadczenie z opryskami. Nie pryskalem niczym na jesien i troche tego jest niestety 

tobago    317

Pojawiła się kolejna rozkminka.. 

N2 idzie na pierwsze kolanko, tak? Pszenica musi jeszcze trochę dorosnąć ale żyto wygląda jakby chciało zaraz iść w pęd. Obecnie pierwsze kolanko jakieś 0,6cm. 
Wydaje się trochę wczesnie na drugą dawkę ale po tej fali deszczy nie zapowiadają dalszych opadów. 
Myslę czy nie wykorzystać aktualnej wilgoci i nie rzucić już teraz drugiej dawki. 
Krzewienie raczej już zakończone to nie powinno się nadmiernie przekrzewic od azotu. Poza tym sypie Saletrzak wiec tez potrzebuje kilku dni by zacząć działać. 
Jak teraz na trochę się ociepli to zboze przyspieszy z rośnięciem i akurat będzie miało dostępny azot. 
Dobrze myślę? 

Edytowano przez tobago

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

• Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj