Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

Jakie strączki uprawiacie i co z nimi robicie? Ja po ostatniej przygodzie z grochem - 3 tony i cena 500zł, plus golenie po ziemi i koszenie 3ha w 5h, to mam lekki dystans do grochu.

Opublikowano

Chłopaki co myślicie o takim T2  protiokonazol+azoksystrobina ? Tylko jakie dawkowanie 🤔

Na T1 pójdzie unix 0,5 kg + 250 g fenpropidyny 

Opublikowano
10 minut temu, yacenty napisał:

Jakie strączki uprawiacie i co z nimi robicie? Ja po ostatniej przygodzie z grochem - 3 tony i cena 500zł, plus golenie po ziemi i koszenie 3ha w 5h, to mam lekki dystans do grochu.

Ja sieje fasolę piękny Jaś na suche nasiona. Region typowo fasolowy, Zamojszczyzna. 

5 minut temu, Ursus932 napisał:

Chłopaki co myślicie o takim T2  protiokonazol+azoksystrobina ? Tylko jakie dawkowanie 🤔

Według mnie na T2 dużo lepsze jest SDHI zamiast strobiluryny. Do tego triazol jakiś.

Priotiokonazol chyba bym dał na T1.

Opublikowano
24 minuty temu, kamil2963 napisał:

Po strączkach zejdę, po rzepaku zobaczę, oczywiście wszystko kręci się wokół ilości opadów. Co do chemii sądzę, że i tak jest już okrojona. Na pewno ochrona grzybowa to podstawa, można zejść z nawożenia dolistnego itp. ale z fungicydów nie ma opcji.

Można zejść z fungicydow, tzn stosować tańsze. 

Skoro masz stabilne plonowanie 8-9t to masz wystarczające opady chyba do plon z poprzedniego roku tylko. 

Opublikowano

To może mi ktoś tu ułoży jakiś wariant ochrony 🤔 nie za drogi a taki w miarę skuteczny , głównie pszenice ozime i jara ,pszenżyta i jęczmień jary  

Substancje dostępne w moich sklepach cyprodinil , prochloraz , fenpropidyna , tebukonazol,cyprokonazol, protiokonazol , azoksystrobina ,.difekonazol  chyba tyle 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Ursus932 napisał:

0,4 protio+ 0,4 strobi

Do t1 dodaj ciut tebu 0,5l

Edytowane przez Artis
  • Root Admin
Opublikowano

0.4 co? Bądźmy precyzyjni. Protikonazol jak i azoksytrobina jest sprzedawana w różnych formulacjach i gramaturach, więc jest różnica czy damy 0.4l Praktisa (250g/l) czy 0.4l Protendo (300g/l)

Opublikowano
17 minut temu, Tomek90 napisał:

Można pokombinować z tych substancji ładnie 🙋‍♂️

Czekam na podpowiedzi 🙂

13 minut temu, Artis napisał:

0,4 protio+ 0,4 strobi

Do t1 dodaj ciut tebu 0,5l

A na T3 w pszenicy co wtedy , 250 g tebukonazolu?

Opublikowano
6 godzin temu, Zigi94 napisał:

w teorii tak. a że w życiu różne metody nawożenia stosowałem to coś o tym wiem, i tak zaczynałem od 75kg N w jednej dawce to plon 4-4.5, później zwiększyłem na 120kg N w dwóch dawkach i tu już plon był w okolicach 7 ton, teraz profesjonalne podejście 180N i plon 7-8.5 w zależności od tego co z nieba spadnie

Wychodzi z tego że między 120 a 180N różnica w plonie jest bardzo mała 

2 godziny temu, masa24 napisał:

Moje cięcie tk ewentualnie rezygnacja z 3 dawki . 2 pierwsze pozostają wysokie 250 kg i 300 kg saletry

To ile ty wcześniej dawałeś azotu , skoro rezygnując z 3 dawki dajesz ok. 190 kg N 

Opublikowano

Duzo, 100 kg na lisc flagowy, kloszenie,  wiec okolo 220 .  Plony 7 - 7,5 

ale byc moze tu jest kwestia ph, bo bylo dosc slabe,  ph  nawet 4,8  do 5,5  w zaleznosci od dzialek.   Wapnowalem w ostatnich latach , w tym roku badam i zobacze. Bo pewnie uwazasz ze za duzo azotu 

Tylko ze  zauwazylem znaczna zwyzke w plonie jak przeszedlem na dawki 250 + 250   lub  250 + 300     niz bawienie sie ze jak lan rozkrzewiony to 200 kg saletry,  potem moze 200 kg i na klos 100  

lepszy efekt przy 2 duzych dawkach

tak samo jak zauwazylem roznice przy siewie w obsadzie 400 -450  niz 300 .

byc moze jak bede mial ph 6 to obnize dawki azotu a efekt bedzie ten sam

Opublikowano
1 godzinę temu, kamil2963 napisał:

W tym roku: 

T1 tebukonazol 150g, fenopropidyna 350g, prochloraz 360g

T2 Priaxor 1l lub Priaxor 0,8 + triazol 

T3 Metkonazol 50g + tebukonazol 150 g

sam t 1 mieszasz czy gotowy srodek kupujesz?  Z tego co widze to okolo 2 l artemisu taka mieszanka a to prawie 200 zl ha , sporo

yacenty wiadoma sprawa

ale np ja mam 4 klasy przewaznie u siebie  i jak czytam posty czy slysze ze ktos daje srodki z gornej polki, wszsytko niby w terminie , sieje kwalifikat itp  a zbiera powiedzmy 5 ton i to juz jest sukces ,   to pytam  o ph  a jak jest w miare ok to pierwsze moje rady to zwiekszenei normy  wysiewu i wieksze dawki azotu.  Pomaga

ale to juz indywidualana sprawa wlasciwie.  Dzis sieje tak,  z ph 6 byc moze bede robil to zupelnie inaczej

Opublikowano
33 minuty temu, masa24 napisał:

sam t 1 mieszasz czy gotowy srodek kupujesz?  Z tego co widze to okolo 2 l artemisu taka mieszanka a to prawie 200 zl ha , sporo

yacenty wiadoma sprawa

ale np ja mam 4 klasy przewaznie u siebie  i jak czytam posty czy slysze ze ktos daje srodki z gornej polki, wszsytko niby w terminie , sieje kwalifikat itp  a zbiera powiedzmy 5 ton i to juz jest sukces ,   to pytam  o ph  a jak jest w miare ok to pierwsze moje rady to zwiekszenei normy  wysiewu i wieksze dawki azotu.  Pomaga

ale to juz indywidualana sprawa wlasciwie.  Dzis sieje tak,  z ph 6 byc moze bede robil to zupelnie inaczej

Sam mieszam T1. Musiał bym sprawdzić faktury ale zabieg wychodzi mi około 150 brutto. 

• Root Admin
Opublikowano

Pewnie w którymś sklepie online, które mega podniosły ceny. Już miałem kupić jeden środek online za 210zł litr - online, a okazało się ze w lokalnym sklepie dużej dystrubucji stoi za 150 :P

Opublikowano
27 minut temu, masa24 napisał:

Duzo, 100 kg na lisc flagowy, kloszenie,  wiec okolo 220 .  Plony 7 - 7,5 

ale byc moze tu jest kwestia ph, bo bylo dosc slabe,  ph  nawet 4,8  do 5,5  w zaleznosci od dzialek.   Wapnowalem w ostatnich latach , w tym roku badam i zobacze. Bo pewnie uwazasz ze za duzo azotu 

Tylko ze  zauwazylem znaczna zwyzke w plonie jak przeszedlem na dawki 250 + 250   lub  250 + 300     niz bawienie sie ze jak lan rozkrzewiony to 200 kg saletry,  potem moze 200 kg i na klos 100  

lepszy efekt przy 2 duzych dawkach

tak samo jak zauwazylem roznice przy siewie w obsadzie 400 -450  niz 300 .

byc moze jak bede mial ph 6 to obnize dawki azotu a efekt bedzie ten sam

To ty zmień strategie bo cię te ceny nawozów wykończą przy takich dawkach i plonie 7 ton . Wcześniej zacytowałem @Zigi94 który zrobił porównanie i przy 120N miał 7ton , a przy 180N plon miał 7-8,5 . U ciebie na 7 ton to jest wystarczające 150kg N , a nie 220N , a jak sam zauważyłeś że szwankuje ci ph i przy okazji co się z tym wiąże szereg innych rzeczy , więc trzeba się skupić na tym , a nie zwiększać nawożenia azotowego , bo może tylko połowa z tego co dajesz jest przyswojona przez rośliny . Jak nie może ci się to ph podnieść żeby było tak jak chcesz to trzeba zamiast dawać np. 1-3 tony wapna dać 10 ton wapna na ha , a jeszcze lepiej ze 2 tony wapna tlenkowego i z 8 ton jakiegoś które wolno działa z magnezem  , tak żeby za 2 lata już działało . I praktycznie przy tych samych kosztach co teraz masz podniesiesz ph i magnez okazyjnie , i wtedy wszystkie składniki będą się ładnie przyswajać 

Opublikowano
5 minut temu, jacor73 napisał:

A po ile i gdzie ten artemis, we wrześniu zakupiłem to wyszedł 76 zł za litr

Tu zostały tylko literówki 

https://dlaroslin.pl/fungicydy/35966-Artemis-450-EC-1L-5902077108885.html?search_query=Artemis&results=4

3 minuty temu, yacenty napisał:

Pewnie w którymś sklepie online, które mega podniosły ceny. Już miałem kupić jeden środek online za 210zł litr - online, a okazało się ze w lokalnym sklepie dużej dystrubucji stoi za 150 :P

I w pszenicy takie T1 będziesz robił w tym sezonie ?

Opublikowano

owszem walcze z ph, nie wiem obecnie jakie mam , bede badal na wiosne. poszlo okolo  6 t radkowit premium na dzialki

nie uwierze w 7 t  przy 120 N , chyba ze na 1 -2 klasie  lub przy mocnym przedplonie .    Porownuje to na podstawie wlasnych doswiadczen i po tym jakie dawki stosuja koledzy i widze te pola i wiem jaki plon jest realnie.  To ze ktos tu napisze ze ma 7 t  przy jednej grzybowce i dwoch dawkach saletry po 200 kg  to traktuje jako przyjemna bajke

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v