Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przedstawiciel z Agrii mi mówił ze Aminokwasy dobre na regenerację po zimę . A z Dr.Green znowu Aminokwasy są nośnikiem mikro jakoś tak .  U mnie śniegu już prawie 0,5m a pod spodem błoto jest , chyba będzie regeneracja pługiem 😳😟 Kula stosuje i 10t jest , wiec trzeba spróbować 😉 

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Aminokwasy uzupełniły braki fosforu?🤔 No po prostu cudowny specyfik

Fosforu to nie, ale pomagają przy regeneracji, a raczej nie podejrzewam że tego fosforu na tym kawałku brakowało (gnojone kurzakiem 2 lata temu, wapnowane, sporo NPK poszło bo około 300kg/ha)- bardziej był niedostępny przez pogody. Na drugi strzał poszedł drGreen w maju.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
8 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Przedstawiciel z Agrii mi mówił ze Aminokwasy dobre na regenerację po zimę . A z Dr.Green znowu Aminokwasy są nośnikiem mikro jakoś tak .  U mnie śniegu już prawie 0,5m a pod spodem błoto jest , chyba będzie regeneracja pługiem 😳😟 Kula stosuje i 10t jest , wiec trzeba spróbować 😉 

Możesz termometr włożyć na glebe pod śnieg? Ciekawi mnie to a u mnie jest z 7 cm ...

Opublikowano

u mnie ziemia w ogóle nie zamarznięta a śnieg będzie leżał jeszcze z tydzień. Pierwsze w kolejności pójdą jęczmienie a później pszenżyta i rzepak.

U mnie powinno być ok, może rzepaki tam gdzie kapucha była to część liści zgnije ale tak to powinno być ok.

U nas chyba w 2010 roku było tyle śniegu ostatnio w grudniu 

• Like 1
Opublikowano

Problem jest duży, bo miejscami leży 40cm śniegu, zaraz mróz go zmrozi i zrobi się lód a nie śnieg. Żeby taki śnieg stopić to trzeba +10 stopni przez kilka dni i noce bez mrozu. U mnie z tego co patrzę to więcej niż +5 nie prognozują a nocami przymrozki, marne szanse by to się stopiło. Pod śniegiem błoto.

Opublikowano

Przez 2-3 tyg. nie wydusi nie siejcie propagandy, Pól metra śniegu to u ,mnie przez kika lat by się nazbierało

Opublikowano
7 godzin temu, oregano napisał:

Problem jest duży, bo miejscami leży 40cm śniegu, zaraz mróz go zmrozi i zrobi się lód a nie śnieg. Żeby taki śnieg stopić to trzeba +10 stopni przez kilka dni i noce bez mrozu. U mnie z tego co patrzę to więcej niż +5 nie prognozują a nocami przymrozki, marne szanse by to się stopiło. Pod śniegiem błoto.

Na Podlasiu grubo nasypalo, w następnym tyg ma być 2 na plusie max, w nocy minus i prawdopodobnie według radaru na w sobotę ma nie być praktycznie okrywy w moim regionie. 

Opublikowano

I dobrze, dwie noce z dużym mrozem to ten śnieg się przyda a później może się rozpuścić. Ma padać deszcz i chyba jakiś większy wiatr prognozują to będzie się topić dużo szybciej.

Opublikowano

Panowie mam pytanie testowal ktos plon w nawozeniu ok 100 kgN na raz ? mam kilka dzialek po lakach/pastwiskach ph ok zawartosci spoko i zaw azotu w glebie tez jest i przyszesl mi pomysl czy nie wysiac ok 200 kg mocznika w okolicach N1 i tyle( duzo i tak gonie odzywkami) dwa ze mocznik powoli bedzie oddawal to tez na plus... Moze cos poradzicie takie 3 kawaleczki mam i nwm czy nie przejade sie ale na tym 

Opublikowano

Według mnie wszystko zależy od tego jak pszenica będzie wyglądała po zimie. Bo jak się okaże że będzie brakowało rozkrzewień to mocznik będzie działał za późno. Jeżeli nie zamierzasz dokrzewiać to może się to wydać dobrą opcję (Ale ja mimo wszystko bym tak nie robił.) Według moich doświadczeń warto podać chociaż te 30-40kg N na start aby zboże nie głodowało. 

Opublikowano
8 minut temu, Lukasz21_Lubelskie napisał:

Według mnie wszystko zależy od tego jak pszenica będzie wyglądała po zimie. Bo jak się okaże że będzie brakowało rozkrzewień to mocznik będzie działał za późno. Jeżeli nie zamierzasz dokrzewiać to może się to wydać dobrą opcję (Ale ja mimo wszystko bym tak nie robił.) Według moich doświadczeń warto podać chociaż te 30-40kg N na start aby zboże nie głodowało. 

planuje dokrzewic 0.8 ccc azot mikro itp 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v