Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, Piffpaff napisał:

miałem taki sam problem jakieś 3-4 lata temu, kilka lat z rzędu nie mogłem dobić do 7t a nawozenie co roku takie samo czyli 400kg saletry w 2 dawkach. Plon przebił 7t jak zacząłem zostawiać słomę na polu, przed uprawka pozniwna daję 500kg kredy co roku ale wydaje mi się że najwieksza robotę robi siarczan magnezu 100kg w lutym i pszenica czarna do końca wegetacji.

w tym roku z racji cen nawozów, pakiet bardziej Eco czyli siew ok 15.09 ok 220szt i 150kg poli 8 a na wiosnę max 300kg saletry więc wracam do poziomu max 6t

I takie odpowiedzi są najbardziej cenne. U mnie też słoma zostaje.  Siarczan magnezu jeszcze jest czas zastosować .  A kreda na kolejny sezon do testów.

Opublikowano
2 godziny temu, Piffpaff napisał:

w zeszłym roku sialem po kukurydzy ok 11.11 i dala 5t wiosna fajnie ruszyła ale potem w maju susza i plon w dół ale lepsze pewne 5t ozimej jak 3t jarej

Jaka ochronę fungi stosujesz w siewie pszenicy po pszenicy ? Jaka odmiana?

Opublikowano
masa24 napisał:

w zeszłym roku sialem po kukurydzy ok 11.11 i dala 5t wiosna fajnie ruszyła ale potem w maju susza i plon w dół ale lepsze pewne 5t ozimej jak 3t jarej

w pszenicy po pszenicy na t1 unix tebu i fenpropidyna, t2 priaxor 1l a ostatnie 2 lata sieje tytanike i właśnie ta odmiana daję mi pow 7t ale fajnie sprawdza się Ostroga bo też sialem. Emil i Euforia w monokulturze nie sprawdza mi się, ziarno zawsze drobniejsze bylo

Opublikowano
2 godziny temu, darek154 napisał:

Odmiana Bataja, u was też ma ona takie długie liście? Dwa lata temu ją miałem to inaczej chyba wyglądała na jesieni. 

IMG_20221103_153901.jpg

U mnie Arkadia też ma takie długie liście. Rok temu tego nie było. Nie wiem czy to od pogody czy za gęsty siew?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, szymonidas9 napisał:

Duett na start w dawce 1,33 czyli pak 8ha na 6

Czy w normalnej dawce z dodatkiem cyflufenamid w dawce 7,5g ? 

Zastanawiam się czy, sam metrafenon poradzi sobie z maczniakiem? 

Przy silnej presji standardowa dawka flexity nie poradzi sobie bo to tylko 75g metrafenonu. 10g cyflufenamidu to ok 50 zł. Za 50 zł masz ok 280g fenpropidyny w Androsie. Pytanie czy nie lepiej to dodać. Taka ilość już fajnie wzmocni działanie duetu na start i poza zabezpieczeniem zniszczy maczniaka jeżeli już by się pojawił. 

Można też dolozyc samego metrafenonu ale 1g kosztuje ok 1zl więc chcąc dolozyc do tych 150g trzeba byłoby wydać 75zl. Tutaj znowu wychodzi ze najlepiej wzmocnić działanie na maczniaka fenpropidyna.  Ewentualnie za 50 zł dorzucić 25g proquinazid. 

SmartSelect_20221103_201326_Chrome.jpg

SmartSelect_20221103_200333_Chrome.jpg

Edytowane przez odrion
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Piffpaff napisał:

masa24 napisał:

w pszenicy po pszenicy na t1 unix tebu i fenpropidyna, t2 priaxor 1l a ostatnie 2 lata sieje tytanike i właśnie ta odmiana daję mi pow 7t ale fajnie sprawdza się Ostroga bo też sialem. Emil i Euforia w monokulturze nie sprawdza mi się, ziarno zawsze drobniejsze bylo

Jakie dawki unixa plus tebu oraz fenpropidyny? T3 odpuszczasz?

Opublikowano

Opryskałem pszenicę w fazie 2-3 liści Axialem Komplett (pinoksaden+ florasulam) oraz winnetou (metsulfuron metylowy) bo zostało mi z wiosny. Termin stosowania na opakowaniu jest wiosenny, ale wszystkie te substancje w innych środkach stosowane są jesienią, więc stwierdziłem że nic jej nie będzie. Po tygodniu pszenica zaczęła żółknąć, pewnie faza pszenicy była za mała. Przymrozków nie było, temperatury ok 10 stopni, wilgotność duża. Ktoś pryskał tym jesienią?

Opublikowano
Szymon94 napisał:

U mnie Arkadia też ma takie długie liście. Rok temu tego nie było. Nie wiem czy to od pogody czy za gęsty siew?

Też mi to wygląda jakby na za gęsty siew no ale 350-360 roślin to nie tak gęsto aż jak na siew 5.10. Obok mam inną odmianę to ona wogóle inaczej wygląda.

Opublikowano
22 minuty temu, tompil napisał:

Opryskałem pszenicę w fazie 2-3 liści Axialem Komplett (pinoksaden+ florasulam) oraz winnetou (metsulfuron metylowy) bo zostało mi z wiosny. Termin stosowania na opakowaniu jest wiosenny, ale wszystkie te substancje w innych środkach stosowane są jesienią, więc stwierdziłem że nic jej nie będzie. Po tygodniu pszenica zaczęła żółknąć, pewnie faza pszenicy była za mała. Przymrozków nie było, temperatury ok 10 stopni, wilgotność duża. Ktoś pryskał tym jesienią?

Dawki trzeba było obciąć powinna przeżyć.

Opublikowano

Co sądzicie czy oprysk w dniu dzisiejszym zadziała właściwie na chwasty. Temperatura powinna osiągnąć 10 może 12 st w momencie zabiegu. W nocy powinno być około 5-6  i prognozowane niewielkie opady.

Raczej to ostatni moment na herbicydy.

Opublikowano
7 minut temu, Andpol napisał:

U mnie wczoraj dużo opryskiwaczy na polach a rano dachy siwe i szyby w autach zamarznięte to i opryski na nic.

Tu się zgadza. Nawet następny dzień po przymrozku nigdy nie pryskałem. Poniedziałek wtorek powinna być stabilniejsza temperatura. Zobaczymy. Pozostaje jeszcze wiosna.

Opublikowano
Andpol napisał:

U mnie wczoraj dużo opryskiwaczy na polach a rano dachy siwe i szyby w autach zamarznięte to i opryski na nic.

U mnie w tamtym roku po oprysku na rano też było biało. Do żniw pole czyste. Dawałem expert met + duflufenikan + tribenuron. Także panowie nie panikujcie.

• Root Admin
Opublikowano
19 minut temu, Andpol napisał:

Skoro tak uważasz. Skąd wiesz czym i na co pryskali?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v